Byte av madrass: när är det dags för en ny madrass?

hur ofta ska man byta säng- och madrass tips

I genomsnitt sover du en tredjedel av ditt liv. En bra madrass spelar en viktig roll för en sund och vilsam sömn. Det ska varken vara för mjukt eller för hårt och uppfylla dina personliga behov. Men hur länge håller en madrass? Den genomsnittliga livslängden på 10 år kan variera mycket beroende på materialkvalitet och stress. I dagens artikel avslöjar vi när och hur ofta du ska byta madrass. Vi ger dig också några tips och användbara tips om hur du kan förlänga sovplattans hållbarhet.

Hur länge håller madrasserna?

Byt madrassskäl för att förbättra sovkomforten

På grund av damm, hudflagor och svett blir varje madrass smutsig med tiden och bör bytas ut efter en viss tid. Beroende på kvaliteten är madrassernas livslängd 5-8 år för billiga varianter, upp till 14 år för produkter av hög kvalitet. Efter det är även den bästa madrassen sliten och tappar stöd. Men om madrasserna i gästrummet eller i villan inte används dagligen beror livslängden på användningen.

Säng och madrass byter sovrumsmöbler

Det är inte bara den överskridna livslängden som talar för att byta madrass. Ur hygienisk synvinkel bör madrassen bytas ut vart femte till sjunde år, särskilt om locket inte kan tas bort. Stora viktförändringar eller dålig kvalitet kan fortfarande leda till att det bildas pölar som kan orsaka sömnlöshet och smärta. Det är därför viktigt att byta madrass i god tid för att säkerställa långvarig sovkomfort.

När det är dags att köpa en madrass bör du välja rätt variant som passar dina behov. Oavsett om det är kallt skum, innerspring, viskoskum eller latex – valet är stort. Ibland kan det till och med vara vettigt att byta hela sängen, till exempel när man flyttar till en ny lägenhet. på betten-abc.de Det finns ett brett utbud av sängar, madrasser, lamellramar och möbler för sovrummet, så att alla hittar det de letar efter.

När ska du byta madrass??

Madrass saggy skäl vårdinstruktioner

Kan du inte sova gott och ha ont i ryggen? Din säng kan vara skyldig till detta. På grund av överanvändning eller förlängd livslängd bildas solstolar på madrassytan, vilket leder till en sämre sömnkvalitet. Det här är depressioner som inte längre går tillbaka av sig själva. Dessa kan ytterligare leda till hälsoproblem eftersom kroppen inte får tillräckligt stöd. Om det redan finns en ihålig, bör du för hälsans skull byta madrassen.

Även om det inte finns några synliga tecken på slitage är det lämpligt att byta madrass av hygieniska skäl. Under årens lopp samlas olika typer av smuts, såsom svett och husdamm, och utgör den perfekta grogrunden för kvalster och bakterier. På grund av sådan kontaminering utvecklas en obehaglig smaklös lukt med tiden. Experterna rekommenderar därför att madrassen eller minst madrassöverdraget byts ut vart femte år.

Hur länge håller en madrass? Tips för att byta madrass

Fortfarande inte säker på om du ska byta madrass? Vi har sammanfattat de tecken som indikerar detta nedan.

– Livslängden för den liggunderlag som anges av tillverkaren har överskridits.

– Madrassen hänger och har urtag.

– Du lider av ryggont och spänningar på grund av sömnproblem.

– Madrassöverdraget har synliga tecken på slitage som smuts eller rakade sömmar och är svårt att rengöra.

– Sängen erbjuder inte längre den nödvändiga komforten.

Hur kan madrassens hållbarhet förlängas?

när man ska byta madrassspetsar livslängd

Om du har köpt en ny madrass kan du förlänga hållbarheten med några knep. Om du vrider och vänder dem både längs och tvärs varannan månad kan du undvika eller åtminstone fördröja gropbildningen. Du bör också tvätta madrassöverdraget en gång om året i 60 grader om det går att ta bort. Regelbunden luftning kan också förhindra mögelbildning. Om madrassen når den ålder som rekommenderas av tillverkaren är det hög tid att överväga att köpa en ny.

När du ska sova förbättra den nya madrassen