Hur man får små rum att se större ut – 7 tips för sovrummet

litet sovrum-få-det-se-större-vägg-spegel-fönster-ljusa färger

Vi tyskar är hyresgäster. Om man jämför andelen av vår befolkning som bor i sin egen lägenhet eller hus med andra EU -länder blir detta särskilt tydligt. Med bara 52%är vi på sista plats här. Som jämförelse: med Rumänien, främsta löparen, är det 96%! Att bo för uthyrning innebär i de flesta fall att man måste få ut det mesta av relativt lite utrymme. Eftersom väldigt få hyreslägenheter är så rymliga att du kan ha flera stora rum. Ofta passar inga andra möbler i sovrummet förutom garderob och säng. Resultatet: rummet verkar väldigt litet och trångt. Detta faktum kan dock enkelt ändras om du följer några tips och tricks när du utformar och inreder sovrummet – eller något annat litet rum. I den här artikeln kommer vi att förklara vad dessa är.

Lita på ljusa färger!

litet sovrum-grädde-vägg-måla-matta

En grundregel för inredning är: ljusstyrka skapar storlek. Du bör gå vidare i ett ganska trångt utrymme. Måla väggar och tak i stor utsträckning i ljusa toner, som vita eller pastellfärger. Undvik att använda mönster eftersom de förhindrar att ögat lugnar ner sig. Om alltför många intryck möter tittaren verkar rummet också överbelastat och därför mycket trångt.

Om du målar taket i en annan färg än väggarna kan du optiskt förstora rummet ytterligare med ett enkelt trick. Applicera inte väggfärgen på toppen, utan lämna en 10-20 cm bred remsa fri överst. Måla den i samma färg som taket. På så sätt ser rummet högre ut och därför också större.

Håll det städat!

litet sovrum-vitt-grått-ordning

En städad och ren lägenhet är en självklarhet för de allra flesta. Men visste du att ordning också kan påverka ögat när det gäller rumsstorlek? Saker som ligger slarvigt uppfattas mycket starkare i ett litet rum än i ett rymligt rum. Så om det ligger för mycket saker ser rummet mycket mindre ut än det redan är. För att undvika detta bör du skapa tillräckligt med lagringsutrymme och alltid städa upp böcker, tidskrifter eller annat. När allt kommer omkring får detta inte bara rummet att se större ut, utan du känner dig också märkbart bekvämare.

Släpp upp lite luft!

Ett litet rum ser ofta väldigt trångt ut, inte bara när det gäller sitt område, utan också när det gäller höjd. För att avhjälpa denna situation bör du använda ganska låga modeller för inredning av möbler samt hyllor och skåp. Till exempel i ett litet rum är en listeram med madrass ett mycket bättre val än en expansiv sängram. Du bör också hänga upp bilder eller speglar på ett sådant sätt att det fortfarande finns tillräckligt med utrymme ovanför. Alla dessa åtgärder säkerställer att ditt sovrum ser längre och större ut.

Optimera belysningen!

sovrum-belysning-infällda-led-hyllor

En enda taklampa räcker för att helt belysa ett litet rum, men det uppnår ingen annan effekt. Du bör dock definitivt dra nytta av det faktum att specifikt placerade ljuskällor också påverkar den uppfattade storleken på ett rum. Installera inte bara en central lampa utan använd flera små ljuskällor, till exempel en sänglampa eller en LED -remsa på skåpet. Detta delar visuellt upp rummet i flera små områden, vilket automatiskt får det att kännas större.

Använd speglar!

litet sovrum-ljusgrått-turkos-mint-spegel

Det finns två anledningar till att en stor väggspegel får ditt sovrum att se betydligt större ut. Å ena sidan skapar spegelbilden illusionen av mer djup. Å andra sidan bidrar den rumsfyllande ljusstyrkan också till denna känsla. Denna effekt är särskilt stark när det reflekterade ljuset i sin tur träffar en slät, ljus yta. Om du hänger upp spegeln i enlighet därmed kommer även det minsta rummet att se inbjudande och rymligt ut.

Rensa fönstren!

små-sovrum-romantiska-lila-vita-gardiner

Inte bara en spegelbild ger ögat en känsla av rymd, men naturligtvis också fönster. Ljuset ska komma in i rummet så fritt som möjligt. Det är dock oftast inte möjligt att klara sig helt utan gardiner i sovrummet, eftersom de skyddar mot oönskade utseende. Håll detta öppet hela dagen och notera bara följande när du hänger upp det: Placera inte gardinstången direkt ovanför fönstret, utan lämna lite utrymme däremellan. Om gardinerna skjuts åt sidan bör de täcka en liten del av fönstret till vänster och höger. Så de har inte en tydligt synlig ände, vilket tyder på mer bredd för ögat. Följ resten av inredningen när du väljer material. Enfärgade, golvlånga gardiner skapar optiskt den största förstoringseffekten. Du hittar bland annat högkvalitativa modeller från välkända märken i denna webbutik.

Håll dig till en stil!

litet sovrum-schabby-chic-pulver-rosa-väggfärg

Om du vill inreda ditt hem på ett trendigt sätt har du ett stort urval av olika stilar. Lantlig stil, shabby chic och industriell är bara tre exempel som är mycket populära för tillfället. Några av dessa stilar kan kombineras med varandra, men i små rum bör du välja en. Blandar du in här blir rummet snabbt överbelastat och ögat saknar vilopunkter. Detta gör att rummet verkar ännu mindre än det redan är, och du vill uppnå exakt motsatsen.

Bild 1: shutterstock.com 487734568 © JR-stock

Bilder 2 och 5: Pixabay.com CC0 ErikaWittlieb

Bild 3: Pixabay.com CC0 sferrario1968

Bild 4: Pixabay.com CC0 keresi72

Bild 6: Pixabay.com CC0 miyoun

Bild 7: Pixabay.com CC0 Pexels