Inredning av ett stort sovrum – designidéer för en mysig atmosfär i sovrummet

Vill du veta hur du bekvämt inreder ett stort sovrum? Vi har sammanställt några tips och mönster för dig i detta avseende för att göra din uppgift enklare. På bilderna och planritningarna undersöker vi också utformningen av sovrummet 20 kvm och mer. Läs bara vidare för att upptäcka praktiska exempel och information om dem och använd dem för att framgångsrikt optimera ditt tillgängliga utrymme.

Inredning idéer stort sovrum

För att rymma allt du behöver för att sova och fritid på kvällen är 14 till 18 kvadratmeter vanligtvis tillräckligt. Men om storleken tillåter dig att få ut det mesta av utrymmet kan du få ut mer av det. Ett stort sovrum kan inte vara fördelaktigt i bara ett fall. Om det finns en akut brist på plats för alla boende i lägenheten finns det flera alternativ. I alla andra fall är svaret ja, förstora sovrummet utan att tveka. Så de rymliga rummen har många fördelar. Först får du en bättre natts sömn i det medan känslan av dåsighet och slöhet försvinner. För det andra möjliggör det större området fler planeringsalternativ.

Kombinera planlösning för att dela ett stort sovrum med badrum och sängkar

Den idealiska storleken för ett sovrum är 24 kvadratmeter. I ett sådant rum och i olika delar av rummet kan du göra ett så stort sovrum mysigt och bekvämt enligt dina behov. För att göra detta kan du bara titta på layoutexemplet ovan. På planen kan du se en variant av ett rymligt, bekvämt sovrum. Förutom sov- och omklädningsområdet finns det ett badrum och en klädkammare. Det centrala rummet är motsvarande stort och rymligt, även om huvuddelen inte nödvändigtvis krävs för så stora sovrum, skåp eller byråer. Så du behöver inte nödvändigtvis stoppa den med möbler och du kan bara installera ett TV -stativ, till exempel.

Dela stort sovrum

design och sovrumsidéer 20 kvm med skrivbord och svarta dörrar i retrostil

Om det behövs kan du dela upp sovrummet så att det skapar områden med olika funktioner, till exempel en arbetsplats. Sådana zoner kan till exempel döljas bakom en partition. Separationen från huvuddelen av sovrummet låter dig byta kläder i ett visuellt dolt utrymme. Du kan ta bort alla klädesplagg som för närvarande används hemma från det synliga området i sovrummet och förbättra estetiken.

Omklädningsrum med förrum

Omklädningsområde med lådor och skoställ

Med den här lösningen kan du lagra och prova alla dina kläder, skor och accessoarer utan att lämna sovrummet. Gå inte från korridoren till garderoben två eller tre gånger innan du går ut. Det är också en bra gräns för utomstående. För att komma in i sovrummet måste de gå igenom garderoben, vilket verkligen bara kan hända av en slump.

Till exempel, om rummet är stort men för långt, kan ett stort misstag i utformningen av sovrummet hända 20 kvadratmeter och mer. Framför allt består detta i att många människor fäster sina möbler på väggarna för att spara utrymme. Planritningarna nedan visar att sådana brister också kan minska komforten när du delar ett stort sovrum, nämligen i två separata rum.

30 kvadratmeter stort sovrum med säng-garderob och TV-design-fel

På fotot ovan kan du se ett arrangemang av möbler som liknar ett sovrum på 30 kvadratmeter. Det här ser mer ut som en korridor med en säng i slutet.

misstag när du sätter upp ett sovrum fördelar 20 kvadratmeter möbler på väggarna

Om du delar upp ett sovrum på 20 kvadratmeter eller större i två zoner säkrar du dig själv en vila och sovplats, liksom en plats för ett toalettbord eller en garderob. En vägg mellan sängen och bordet kan också optiskt separera rummet och inte verka för långsträckt.

sovrum 30 kvm uppdelat i olika zoner med arbetsyta och dubbelsäng walk in closet

I det här fallet är ett stort, långsträckt sovrum uppdelat i två delar med hjälp av en garderobshall. Ett sådant lagringssystem gör också rummet mer bekvämt. Dessutom kan du skapa en plats för ett toalettbord eller arbetsområde i den resulterande nischen.

Badrum i sovrummet

Inred badrummet och det stora sovrummet bekvämt och kombinera dem i färg

Det är alltid bättre att ha ett eget duschrum istället för att behöva dela det med gäster eller andra boende. Tyvärr får du sällan detta i en konfiguration med sovrummet. Det finns dock något du kan göra åt det om du har ett stort sovrum. Ett badrum med sovrum är dock vanligtvis endast möjligt i två fall:

  • Enligt den godkända layouten kan våtutrymmen ligga i anslutning till ditt sovrum, och detta är det enda sättet att skapa ett badrum.
  • Förvaltningsbolaget ger nödvändigt tillstånd att installera ett badrum i sovrummet.

Det finns en annan intressepunkt. Nyligen har bostadskomplex med status som lägenheter blivit populära. De är lagligt icke-bostäder och därför har ett joint venture till exempel ingen makt emot dem. Det vill säga att du kan bygga ett kök och badrum var som helst i lägenheten. Vi rekommenderar dock starkt att du först klargör omstruktureringsproblemet med förvaltningsbolaget, även om det inte finns några formella juridiska hinder.

Installera toaletten bredvid sovrummet

Det är vanligtvis inte vanligt att installera toaletten i vardagsrummet eller köket. Undantaget kan därför vara ett lämpligt rum i sovrummet, särskilt när det gäller hus. Detta är tillgängligt från det kombinerade badrummet. Samtidigt är det oftast så att lägenheten ska ha ytterligare en toalett med separat ingång från hallen.

Sovrumsidéer 20 kvadratmeter eller mer

Så hur gör du om detta om ditt sovrum är 20 kvadratmeter? Detta är lite mycket för ett normalt vardagsrum, men du kan inte sätta ett badrum med separat omklädningsrum i ett sådant område. Du kan fortfarande göra ett rymligt och bekvämt sovrum av det, som du kommer att se i planen nedan.

22 kvm sovrum med dubbelsäng mitt i rummet framför tv: n

I detta fall innehåller ett 22 kvadratmeter sovrum allt du behöver för ett sådant rum, samt ett dolt omklädningsrum och en arbetsyta. Rummets layout är därför på den optimala nivån, så du behöver inte klara dig utan en modern design och stil som passar din smak.

Stora sovrum delar sig i mer än två rum

Antag att du bor med en fru och förskolepojke och väntar ett andra barn. Du har ett område där du antingen kan ställa in två stora rum på 20 m² vardera eller tre små sovrum. Vad kan du välja i det här fallet? I ditt fall är det första alternativet att föredra.

Troligtvis kommer du under de första åren att dela sovrummet med den nyfödda, och det är bättre om rummet är rymligt. Under denna tid kommer det äldre barnet att växa upp och vanligtvis njuta av grannskapet med den yngre bror eller syster. Men om du har en fru, barn och mamma med dig är det bättre att ordna tre sovrum – ett separat för varje åldersgrupp.

Ytterligare fem tips för installation

Undvik garderober för sovrum som inte är särskilt stora

  • Placera aldrig möbler i ett stort rum. Lämna inte mitten tom. Sovrummet är tomt kommer att sätta press på ägaren – att somna får honom att känna sig obekväm.
  • Gör inte ett öppet omklädningsrum ur sovrummet (vi menar skåp längs väggarna, som på bilden). Annars kommer ditt rum att fyllas med tvätt inom en snar framtid. En torktumlare och strykbräda mittemot sängen dyker också upp direkt. Omklädningsrummet bör separeras från sovrummet huvudrum med dörrar eller en skiljevägg som fyller en zonfunktion.

Stort sovrum inrett utan möbler med en enorm spegel och bild på väggen

  • Försök inte experimentera med något du inte vet. Många trender inom modern design passar dig inte nödvändigtvis. Ett badkar i sovrummet eller en glasvägg mellan badrummet och sängen ser mycket imponerande ut i interiören. Men fråga dig själv: kan du använda detta i helhetsvy av din andra hälft? Kanske är det bättre att ge upp tanken.

rymligt hotellrum med välvda fönster och dubbelsäng omgiven av golvlampor

  • När du skapar ett designprojekt för ett sovrum större än 20 kvadratmeter, leta efter konstnärliga stilar. Det stora sovrummet ska vara rymligt och ljust. Överflödet av inredning och möbler kommer att förstöra rymden och visuellt minska utrymmet.

  • När du utför reparationer i sovrum som är 20 kvadratmeter eller mer, sänk inte taket för att belysa flernivåer. Ett tak på 2,6 meter i ett 25 kvadratmeter stort sovrum kommer att sätta press på dig. Det finns en speciell formel för att beräkna den optimala takhöjden: h> ½ a eller h> 2/3 b och h <¾ a eller h

Slutgiltiga tankar

badkar i sovrummet med dubbelsäng och glasdörrar till uteserveringen

På bilden: Sovrummet är mer än 20 kvadratmeter och ser väldigt tilltalande ut i modern stil. Möjligheten att bada direkt i sovrummet är dock inte lämplig för varje familj. Resten är upp till dig.

matchande design för sovrum 20 kvm med fåtölj och trähyllor samt ottoman

Du kan zonindelning, till exempel genom att ställa upp sovdelen nära ett fönster och en nattyta bredvid ett läshörn vid ingången eller vice versa. Således behöver läsaren inte störa den sovande personen. Det stora sovrummet är också en bra plattform för alla design, inklusive de mest vågade. Viktigast är dock att du inte går till ytterligheter och inte fokuserar på hylllösningar.