Montera boxfjäderbädden själv – i 7 steg till din drömsäng

boxmadrass sovkomfort sovrum inredning

Boxfjädrar finns inte bara på exklusiva hotell under lång tid. Under de senaste åren har marknaden utvecklats så mycket att du redan har möjlighet att designa din egen säng efter dina individuella önskemål och behov. Du kan sätta ihop den perfekta boxmadrassen själv i bara några steg och njuta av den generösa sovkomforten inom dina egna fyra väggar.

De 7 stegen till den perfekta boxmadrassen

Montera boxfjäderbädd själv topper metalliska fötter

Letar du efter en ny boxmadrass, men du gillar inte de färdiga modellerna? Lyckligtvis har goda sängtillverkare redan möjligheten till det att designa en komplett boxmadrass individuellt. Med de så kallade konfiguratorerna kan du välja alla element i din nya säng själv in i minsta detalj. I det följande sammanfattar vi huvudstegen till din egen drömsäng.

1. Välj sängstorlek

När du monterar boxfjäderbädden själv är det första steget att välja sängstorlek. Den exakta storleken är en mycket individuell fråga och kan variera för människor i olika åldersgrupper. Oavsett om det är en enkelsäng eller dubbelsäng, för yngre par eller pensionärer, kan liggområdet anpassas efter dina egna behov.

boxspring sängklädsel konstläder beige modern

2. Bestäm lämplig hårdhetsgrad

Det viktigaste kravet för en god sömn i en boxmadrass är madrassernas rätta fasthet. Detta sträcker sig från H1, som står för mycket mjuk, till H5 – extremt hårt. Den individuella hårdhetsgraden för varje person beror på deras vikt, kroppsmassindex (BMI) och önskad sovposition. Men eftersom den inte har en fast standard kan informationen från olika tillverkare skilja sig åt.

topper box våren sängvarianter hårdhet material

3. Välj topper för boxfjäderbädden

Förutom en övre och nedre madrass har de flesta boxmadrasser också en madrass – den så kallade topper. Det förbättrar liggkomforten och ökar sänghöjden med några centimeter. Du kan välja mellan en topper av kallskum, viskos eller latex. Kallskumstopparen anses vara den fastaste, viskostopparen anpassar sig exakt till kroppens konturer, medan latexöverdelen är mycket mjuk och flexibel.

box vår säng färg bruna trä fötter

4. Matcha färgen och tyget med inredningen

Boxfjädrar imponerar inte bara med stor sovkomfort, utan erbjuder också en visuellt tilltalande inredningstanke för sovrummet. Om du själv sätter ihop din egen boxmadrass är valet av färg och material för sängens omslag enbart en smaksak. För att inte tappa koll på saker, bör du i första hand använda färger som redan används i inredningen eller som följer med. När det gäller materialet till omslaget kan du vanligtvis välja mellan tyg, syntetläder eller naturläderimitation.

sänggavlar med sänggavlar säng tyg mörkgrå

5. Anpassa sänggaveln

Vissa tillverkare av boxmadrasser erbjuder till och med möjlighet att själv välja design, färg och höjd på sänggavel. Detta är en stor fördel, särskilt för mindre lägenheter eller sovrum med sluttande tak. Dessutom kan till och med några vackra sömmar göra sänggaveln till ett riktigt blickfång i rummet.

6. Tänk på olika fotvarianter

Även om fötterna är den minsta delen av sängen, kan de i hög grad påverka dess övergripande utseende. Beroende på sovrummet finns olika modeller, färger och material tillgängliga. Ett flytande utseende är också möjligt – om fötterna inte är synliga, utan snarare förskjutna.

Montera boxfjäderbädden själv. Matchande färg på sängbordet

7. Hitta lämpliga tillbehör – sängbänk och sängbord för boxmadrassen

Om du redan har satt ihop din drömsäng behöver du bara rätt tillbehör. Precis som alla andra sängar kan boxmadrasser också kompletteras med sängbord eller en praktisk sängbänk. Dessa kan väljas i samma färg som sängen eller skapa en kontrast till den. Sängbordets höjd bör bäst anpassas till sängens höjd. För en boxmadrass skulle en höjd mellan 57 och 65 cm vara idealisk. Sängbänken får däremot varken vara högre eller bredare än sängen. Till exempel, om sängstorleken är 180 x 200 cm, kan en matchande sängbänk vara 140 cm bred.

Unna dig en skön sömn i din individuellt designade boxmadrass!