Sov bättre: 5 tips för din ultimata oas av sömn

sov bättre sovrum design sovande oas tips

Frisk, vilsam sömn spelar en viktig roll för vårt välbefinnande. De som sover hela natten är på bättre humör nästa dag, kan koncentrera sig under en längre tid och är därmed mer produktiva. Å andra sidan kan den kroniska sömnbristen, som är mycket vanlig i dagens hektiska vardag, vara hälsoskadlig och öka risken för olika sjukdomar. För att kunna sova bättre bör du skapa en trevlig rumsstämning i sovutrymmet. I artikeln har vi sammanställt 5 tips om hur du förvandlar ditt eget sovrum till en oas av lugn.

Så här skapar du den ultimata sömnen!

sova bättre tips för hälsosam sömn

Den perfekta miljön är nyckeln till att få en bättre natts sömn. Var noga med sovrumsmöblerna och designa detta rum som en plats för vila och avkoppling. Följande tips hjälper dig att skapa din egen sovande oas!

1. Hitta rätt plats för sängen

sov bättre tips sovande oas sovrum

En avgörande faktor för kvaliteten på din sömn är sängens läge i sovrummet. Att hitta rätt plats är dock ingen lätt uppgift. Som regel ska sängen inte placeras vid fönstret eller nära dörren. Experter avråder också från att placera sängen i mitten av rummet, eftersom den vanligtvis utsätts för det största drag där. Enligt Feng Shui -doktrinen borde det finnas en rejäl vägg bakom sängens huvud. Det ger dig en känsla av säkerhet och låter dig sova lugnare och därmed bättre. Det bör dock inte finnas några vattenledningar i väggen, eftersom dessa kan göra ljud som väcker dig mitt i natten.

2. Satsa på en bra madrass

sov bättre tips sovrum inrättad säng rätt madrass

En av de vanligaste orsakerna till sömnlöshet och ohälsosam sömn är sängen eller madrassen. En gammal eller sämre madrass kan inte garantera den nödvändiga sovkomforten. För en god natts sömn bör ryggradens raka linje bibehållas när du ligger. Om du har ont i ryggen eller vaknar trött varje morgon kan det vara dags att byta madrass. Andra sovredskap som kuddar och sängkläder bör också anpassas efter dina behov för en god natts sömn.

Madrassutbudet är så stort att man ofta tappar koll på det. Både materialet och hårdhetsgraden samt den önskade sovpositionen spelar en roll i valet. En ny uppfinning från USA är Casper -madrassen, som varken är för mjuk eller för hård och därför bör erbjuda den perfekta liggunderlaget för alla. Caspers översta lager är tillverkat av latexskum med öppen cell, som andas och reglerar kroppens temperatur. Den innovativa kallskummadrassen kan testas hemma i 100 nätter och sedan returneras gratis. på Casper.com du kan läsa mer om madrassens struktur, dess fördelar samt särskilda rabatter.

3. Måla väggarna i sovrummet i en lugnande färg

sov bättre tips att välja rätt väggfärg lugnande

Det råder ingen tvekan om att färger har ett stort inflytande på vårt humör. Särskilt i sovrummet kan valet av färg ha stor inverkan på sömnkvaliteten. Ljusa nyanser med en lugnande effekt, som beige, blå, gul eller grön, är särskilt lämpliga för detta. För att hjälpa dig att sova bättre målar du väggarna i en färg som får dig att känna dig lugn och bekväm.

4. Skapa ett behagligt inomhusklimat

sova bättre tips rätt madrass kuddar sängkläder

Rätt rumstemperatur är ett av de viktigaste kriterierna för en sund sömn. I princip ska det varken vara för kallt eller för varmt i sovrummet. Den optimala sovtemperaturen är mellan 17 och 19 grader Celsius. Regelbunden ventilation före sänggåendet bidrar också till ett bra inomhusklimat.

5. Se upp för mörker i rummet på natten

sov bättre Tips skapar ett bekvämt inomhusklimat

För vilsamma nätter ska sovrummet definitivt vara mörkt. Gatubelysning kan till exempel effektivt neutraliseras med tjocka gardiner, persienner eller rullgardiner. De små, oansenliga ljusen i rummet ska inte heller underskattas. Även ljuset från eluttaget kan störa din sömn. Försök att stänga av alla ljuskällor innan du går och lägger dig. Ju mörkare i sovrummet, desto bättre sover du. Alternativt kan du också prova att använda en sömnmask.

Bildkälla: Casper