Friska barns tänder – rätt kost och tandvård för ditt barn

flicka borsta tänder blå ögon söta barn

Rätt näring för friska barns tänder är särskilt viktigt. Det är välkänt att godis kan skada tänderna och orsaka tandförfall. Men precis som vissa livsmedel kan vara skadliga kan andra stärka tänderna.

Vilka produkter behöver ditt barn för friska barns tänder?

Maten för friska barns tänder kan delas in i flera grupper:

Frukt och grönsaker:

fruktgrönsaker ananas banantomater äppelgurka

De bör vara en daglig del av din kost eftersom de är höga i vitaminer, mineraler och antioxidanter. Det är lämpligt att åtminstone en hård grönsak eller frukt konsumeras per dag. Hårt eftersom det stärker musklerna och stimulerar blodflödet vid tuggning. Detta leder till en bättre nedbrytning av gifterna och förhindrar inflammation.

Mejeriprodukter för friska barns tänder:

yoghurt jordgubbar fettsnål hälsosam sked utsökt

Det är lämpligt att konsumera en mjölkprodukt med låg fetthalt och en bit ost. De ger tänderna och benen den nödvändiga mängden D -vitamin och kalcium. Fettet bör dock inte vara helt frånvarande i produkterna, eftersom det hjälper ben och tänder att absorbera kalcium.

Friska barns tänder genom fullkornsprodukter:

bruna rosor fullkornsprodukt steker inte tugga längre

Havregryn, fullkornsbröd och brunt ris är också hälsosamt för dina tänder. Det låga kolhydratinnehållet är en fördel. På grund av bakterierna i munnen leder de till bildandet av mjölksyra och tandplack, som skadar tandemaljen. Dessutom måste dessa produkter tuggas längre, vilket återigen stärker musklerna och tandköttet och därmed själva tänderna. En studie från 2007 visar att intag av 3 portioner fullkornsprodukter om dagen minskar risken för tandköttssjukdomar med 23%. Dessa produkter innehåller också kiseldioxid, lika viktigt för tandstruktur och friska barns tänder.

Proteiner:

friska barns tänder rätt näringsråd vit välvårdad

Kyckling, fisk, ägg och baljväxter bidrar också till tändernas friska struktur.

Här är några fler råd för friska barns tänder får:

friska barns tänder bror syster le små tänder

  • Undvik att ge ditt barn vätskor att dricka som innehåller extra socker. Det är bättre att ersätta dessa med mjölk eller fruktjuicer. Det är också bättre att använda ett sugrör eftersom detta inte utsätter tänderna direkt för syran.
  • Vänna inte ditt barn till att dricka varma drycker före sängen och efter att de borstat tänderna. Detta gäller också för mjölk, eftersom det stödjer bildandet av bakterier och tandförfall.
  • För friska barns tänder begränsa konsumtionen av godis. Det är bättre att införa mellanmål mellan måltiderna som tillfredsställer barnet och inte får dem att använda kaloririka produkter.
  • Låt inte ditt barn vänja sig vid en napp eller vänja sig vid det så snart som möjligt. För friska tänder får nappen endast ges till barnet rent och efter att munnen har rengjorts noggrant.
  • Den snabba övergången från att mata med flaskan till skeden och använda en bägare är en fördel för friska tänder. Detta bör göras efter den fjärde eller sjätte månaden. Vid elva månader ska barnet lära sig att använda en kopp, varigenom övergången från spenen till koppen kan underlättas med en sippy cup.

borsta tänder mor baby betydelse risk lägre

friska barns tänder tandvård viktig fem glada ansikten

Fullkornsprodukter tuggar bröd friska tomater balanserade korrekt

hälsosam kost linser bönor grönsaker fiskost