Hur man gör terrassen skandinavisk med matchande möbler och dekorationer

Snyggt matbord med matchande stolar i en vävd design för familjemiddagar i trädgården

Den skandinaviska stilen är extremt populär och inte bara för utsidan utan även för terrassen och trädgården. Och när du väl börjat möblera på ett nordiskt sätt inomhus vill du inte stanna där. Om du nu känner för att göra om eller omforma din terrass kan du välja den mysiga och snygga skandinaviska stilen. I den här artikeln vill vi förklara för dig vad du bör vara uppmärksam på för att göra stilen rättvis. Ta reda på vilken typ av möbler och dekorationer och vilka färger som är bäst om du vill göra en terrass skandinavisk. Förutom användbara tips hittar du också ett inspirerande bildgalleri i slutet som illustrerar allt igen.

Skandinavisk design av terrassen i rätt färger

Skandinavisk designterrass i svart och grått och med blommande växter

Neutrala färger är nyckelordet om du vill designa terrassen på ett skandinaviskt sätt. Färgerna vit, svart och blandningar av dessa två toner, dvs alla gråtoner, är idealiska och representerar den nordiska inredningsstilen. Andra neutrala färger som beige är också lämpliga och kan väljas för textilier och mattor. Några djärva färger kan dyka upp här och där, men överdriv inte så att huvudstilen inte störs. Om du vill använda mer ljusa färger, håll dig till pastelltoner och nyanser som ser utspolade.

Loungemöbler i mörkgrå med skandinavisk stil och färgstark matta

Du kan använda de djärva färgerna lite mer modigt om du är avsedd för en typisk skandinavisk möbeldesign. Sådana möbler är till exempel stolarna Eames, Acapulco eller Wishbone. Så om själva designen skriker efter Skandinavien kan du också avvika från reglerna när det gäller färg. Du kan också använda lite mer färg på mattor om möblerna runt eller på den är mer neutrala.

Eames plastfåtölj – 50 idéer för modern inredning med designklassiker

Wishbone Chair – Den ikoniska Hans Wegner -stolen med en unik skandinavisk design

Designstolen Acapulco för interiören – historia & Idéer

Vilka mönster passar?

När det gäller mönster är det bäst att hålla sig till geometriska former: cirklar och andra runda former, rutor, rektanglar, linjer, sicksack och diamanter, till exempel, är bra val och finns på de flesta skandinaviska textilier och mattor. Mattan ska inte saknas alls, inte ens utomhus. Om du utformar terrassen på ett skandinaviskt sätt kan du inte bara använda mattan för en mer bekväm lounge, utan också dekorera matsalen med matbord och stolar med den.

Designa en skandinavisk terrass med mycket trä

Designa din terrass på ett skandinaviskt sätt med en utomhusmatta med ett nordiskt mönster

Trä är det viktigaste materialet i skandinavisk stil. Detta gäller både inomhus och utomhus. Skapa en mysig sittgrupp med trämöbler, som du förser med matchande kuddar och dekorativa kuddar. Om soffa, fåtölj eller stolar spelar ingen roll. Huvudsaken är att det hålls enkelt. Björk och tall är typiskt nordiska träslag, men i princip spelar tresorten ingen roll, huvudsaken är att den är naturlig och inte lackerad i olika färger. Även de trendiga möblerna gjorda av europallar är lämpliga för en nordisk terrassdesign. Ändå är det naturligtvis lämpligt att välja en träslag för utomhusbruk som tål väderförhållandena så länge som möjligt.

Skapa en skandinavisk terrass med trädäck, betonghinkar och pallar till bordet

Om du letar efter särskilt väderbeständigt trä är teak det rätta valet. Med rätt vård behåller denna träslag även sin trevliga brunaktiga färg. Men den vittrade grå versionen ser också väldigt vacker ut och är perfekt om du vill designa terrassen på ett skandinaviskt sätt. Den gråa missfärgningen förändrar inte träets hållbarhet.

Enkel och liten sittgrupp med stol och sidobord i vitt

Golvet på terrassen bör helst också vara av trä. Ett trädäck ger utsidan den nödvändiga charmen. Om husets fasad också är gjord av trä eller åtminstone en hög sekretessskärm av trä fungerar som bakgrund, säkerställs den nödvändiga atmosfären.

Metall som andra material

Designa en skandinavisk terrass med trä, metall och betong - runt matbord och grill

Förutom trä kan metall också användas för design och dekoration i skandinavisk stil. Mycket ofta används båda materialen för möblerna samtidigt. Till exempel kan du göra en matplats på terrassen skandinavisk genom att välja ett matbord med en bordsskiva av trä och en ram och bordsben av metall. Båda naturligtvis med en rak och enkel design. Detsamma gäller stolarna eller bänkarna. Den perfekta metallen här är aluminium, eftersom den är mycket lätt och gör att utemöblerna lätt kan flyttas om det behövs.

Underskatta inte betong!

Designa en skandinavisk terrass med en sekretessskärm av trä som bakgrund

Betongens gråa färg gör den perfekt för Scandi -stilen. Så det är inte konstigt att betong spelar en lika viktig roll vid sidan av trä. Förutom att det finns många dekorationer och tillbehör av betong att köpa, kan en mängd olika saker göras med detta material. Lyktor, fontäner, blomkrukor, fågelbad eller tallrikar till trädgårdsvägen är bara ett litet urval!

Vävda mönster

Inula stolar med vävd design och modernt matbord i ljusgrått

Vävsystem är mycket typiska för skandinaviska möbler och finns i en mängd olika varianter. Således kan olika vävmönster hittas. Denna typ av design är särskilt populär för stolar och bänkar, eftersom det gör möbler och särskilt sittgrupper på dem mer robusta än konventionellt tyg. Material som rep används, men plast kan också användas utomhus eftersom det är mer väderbeständigt.

Plastrotting i grått är ett perfekt material för en terrassdesign i nordisk stil

Medan vi talar om vävda mönster vill vi också nämna syntetisk rotting, som i olika neutrala färger är perfekt om du vill designa en terrass på ett skandinaviskt sätt. Även om konstgjorda material faktiskt är tabu om du vill designa en terrass på ett skandinaviskt sätt, kan du göra ett litet undantag med syntetisk rotting. Designerna är så bra nuförtiden att de knappast skiljer sig från äkta rotting och därför inte nödvändigtvis ger utseendet att vara konstgjorda.

Vilka möbler gör terrassen skandinavisk?

Minimalistiskt golv av betongplattor och grus kombinerat med trämöbler i nordisk stil

Det som också är upplagt på alla andra terrasser kan naturligtvis också väljas om du utformar terrassen på ett skandinaviskt sätt. Detta innebär att loungen kan bestå av en soffa, fåtöljer eller stolar, men också en separat matplats kan (eller inte) utformas. Se bara till att möblernas mönster motsvarar det skandinaviska utseendet. Som sagt, trä är nummer ett – helst i svart, vitt, grått eller naturligt trä, beroende på vad du gillar bättre och som passar din terrass bäst.

Vävda stolar i matplats i svart och trä på ett stort däck

Många möbelbutiker erbjuder många modeller för terrassen och olika sittgrupper i denna trendiga stil, så du kommer garanterat att hitta det du letar efter snabbt. Ikea kommer från Sverige, så det är bara logiskt att det finns ett stort utbud där. Men andra tillverkare kan också visas och erbjuda en mängd olika mönster. Om du vill ha en typiskt skandinavisk möbel, välj en Eames stol eller fåtölj, förutsatt att du kan hitta en modell som är lämplig för utomhusbruk.

Nordiska solstolar och schäslonger kan användas för att koppla av på terrassen

Solstolar och schäslonger är perfekta för avkoppling i solen eller i skuggan vid poolen och i trädgården. Om du fortfarande har plats på terrassen kan du naturligtvis också stå där. Modeller med enkel nordisk design finns i överflöd och även eleganta, enkla klädsel som gör möblerna ännu bekvämare. Du kan också koppla av på en dagsäng eller på en mysig gunga. Eftersom en fullständig om- eller omdesign av utomhusområdet är förknippad med större utgifter bör du vara tydlig i förväg vilka typer av möbler du vill köpa och om det finns tillräckligt med plats för allt. Så planera noga för att undvika obehagliga överraskningar.

Gör terrassen skandinavisk med växter

Skandinaviska mattor och textilier har vanligtvis geometriska mönster

Växter får inte saknas på någon terrass. Även om det knappast spelar någon roll vilka växter som väljs för de flesta terrasser, rekommenderas blommande exemplar särskilt för en nordisk terrass, med vilken du får snygga färgstänk som en kontrast till de neutrala terrassmöblerna. Naturligtvis kan du också kombinera enklare, gröna växter med dem. Detta innebär att du också har möjlighet att ställa dina inomhusväxter utomhus under sommaren och använda dem för att designa terrassen på ett skandinaviskt sätt, så att växterna verkligen kan koppla av och trivas i frisk luft från vintern.

Designa din terrass på ett skandinaviskt sätt med örter och blommor i naturliga färger

Örter, kryddor och andra ätbara växter är också lämpliga för prydnad. Du kan också odla frukt och grönsaker bekvämt på terrassen och på så sätt inte bara producera färska och hälsosamma ekologiska produkter, utan samtidigt designa och dekorera terrassen på ett skandinaviskt sätt. Gräs är fantastiska och ser eleganta ut. Klättrande växter skapar i sin tur konsistens och kan bilda en grön bakgrund för sittplatser eller matplats på väggar eller till och med fungera som en sekretessskärm på en spaljé. Trelliserna bör då naturligtvis ha de mönster som redan nämnts och vara enkla istället för utsmyckade.

Ett parasoll ger skugga för små sittgrupper av stolar

Vilka är de bästa planteringarna för att skapa en skandinavisk uteplats? Tja, du bör undvika plast här. Självklart ska det vara istället. Trä, lera, porslin, betong eller glas är mycket lämpliga kärl som är bäst lämpade för utomhusområdets neutrala interiör. Du får färg tack vare växternas färgglada blommor. Om du bara har distribuerat gröna växter istället kan du också använda krukorna för att lägga till lite färg.

Andra dekorationsidéer

Dekorationsidéer för terrassen med lykta, blommor och blomkruka av betong

Naturligtvis lägger dekorationerna pricken över i till varje område. Detta är inte annorlunda med en nordisk stil och även med terrassen. Återigen, lita på naturliga och enkla material och mönster. Ljus spelar en viktig roll, trots allt, särskilt på sommaren när det är varmt och varmt, kommer du att spendera mycket tid ute och det in på natten. Lyktor och ljus är därför en trevlig idé att skapa en mysig och romantisk atmosfär med en skandinavisk karaktär. Lyktor och ljusstakar kan också användas, medan sagoljus är en bra idé för de övre områdena ovanför och runt loungen. Har du planerat en öppen spis i trädgården? Excellent! För ingenting ser mysigare ut och går så bra med den skandinaviska stilen än en vacker öppen spis. Och med det kan du till och med njuta av din terrass på svalare dagar och kvällar.

Designa din terrass på ett skandinaviskt sätt med enkla möbler av teak

Trendiga stolar i svart med skandinavisk stil runt en liten eldskål

Designa en skandinavisk terrass med några färg accenter för möblerna

Svart trähusfasad med matplats gjord av gröna Scandi-stilstolar

Neutrala och naturliga färger för design av utomhusområdet med möbler och dekoration

Nordisk design och inredning för en täckt terrass i vinterträdgårdsstil

Nordisk terrassdesign med sittställning, ljuskedja och matta

Uteplats med betonggolv, inbyggd bänk och skandinavisk gungstol

Svart fasad och däck för den nordiska terrassen med ljusa trämöbler som kontrast

Möbler med enkel design och utan dekorationer för möblering av terrassen

Kombinera neutrala färger med djärva färger för pepp i den nordiska interiören

Kombination av skandinaviska utemöbler och marockanska element

Små sängar och planteringar ger den enkla terrassen en naturlig känsla

Liten trädgård med en mysig öppen spis och nordiska sittgrupper

Grus trädgård med Inula stolar och en eldskål

Kombinera boho chic och skandinavisk chic på terrassen

En romantisk stuggård med skandinaviska möbler på terrassen

En uteplats blir mycket mer hemtrevlig med en matta för utomhus

Trädgårdskök med grill och design i skandinavisk matstol i svart

Hög terrass för ett minimalistiskt skandinaviskt hus i svart med vittrad möbeldesign

Idé för en terrass framför poolen med låga loungemöbler

Uterum med integrerad bänk och skandinaviskt matbord av trä och metall

Vit hörnsoffa för trädgården och terrassen av raka linjer och grå kuddar

Matbordsmöbler i vit metall på ett trädäck

Kapell för vardagsrum med hörnsoffa i nordisk stil

Terrassmöbler i vitt och svart under en modern pergola och växter som dekoration