26 parasta ruokaa terveelliselle ruoansulatukselle

Oletko turhautunut jatkuvaan röyhtäilyyn, närästykseen tai kurisevaan vatsaan? Tiesitkö, että nämä ovat joitain oireita huonosta ruoansulatuksesta? Joo! Ja johdonmukaiset ruoansulatusongelmat voivat olla riski yleiselle terveydellesi. Sisällyttämällä ruokavalioon terveellisiä ruuansulatusta edistäviä ruokia voit alkaa käsitellä ruoansulatuskanavan ongelmia alusta alkaen välttäen vakavia komplikaatioita.

Käy tämä artikkeli läpi saadaksesi lisätietoja ruoista, jotka parantavat ruoansulatusjärjestelmän toimintaa.

Terveelliset ruoat ruoansulatukseen: Syötävät ja vältettävät ruoat:

Terveellistä ruokaa ruoansulatukseen

Terveellisiä ruokia ruoansulatukseen:

Esittelemme sinulle luettelon elintarvikkeista, jotka ovat hyödyllisiä terveelle ruoansulatukselle. Katsotaanpa:

1. Jogurtti:

Jogurtti on yksi välttämättömyyksistä jokaisessa kotitaloudessa, ja se tarjoaa suolistasi hyviä bakteereja, jotka auttavat parantamaan ruoansulatusprosessiasi. Useiden tutkimusten mukaan jogurtin kulutus voi estää ripulia, tulehduksellista suolistosairautta, vähentää paksusuolisyövän riskiä ja parantaa suolen toimintaa useiden tutkimusten mukaan (1). Voit helpottaa ruoansulatusta nauttimalla pienen kulhon jogurttia lounaan tai illallisen jälkeen. Voit harkita vaihtoehtoisia vaihtoehtoja, jotka on valmistettu manteli-, kookos- tai vuohenmaidosta, jos olet laktoosi -intoleranssi.

2. Pavut:

Pavut ovat elintarvikkeita, jotka ovat hyviä ruoansulatusjärjestelmälle, koska ne sisältävät sekä liukoista että liukenematonta kuitua. Nämä kuidut pitävät ruoansulatusjärjestelmän sujuvasti tekemällä kaksinkertaisen työn. Ne antavat täyteyden tunteen hidastamalla ruoansulatusta ja estävät myös ummetusta luonnollisesti.

Vaikka pavut ovat melko terveitä suolistasi, ne voivat aiheuttaa kaasua ja kouristuksia vaikeasti sulavien sokereiden vuoksi. Kehossasi ei ole entsyymejä, joita tarvitaan näiden sokereiden hajottamiseen, jolloin suolistosi bakteerit tekevät työn. Tämä prosessi tuottaa kaasua tai ilmavaivoja monissa.

Joten, kun olet aloittamassa papujen ottamista ruokavalioosi, aloita pienellä määrällä ja lisää määrää vähitellen.

3. kalaöljy:

Kalaöljy on yksi niistä elintarvikkeista, jotka eivät ainoastaan ​​edistä ruoansulatusta, vaan ovat hyödyllisiä myös sydämellesi. Se sisältää suuria määriä omega-3-rasvahappoja, jotka voivat olla erittäin hyödyllisiä ruoansulatusprosessin tasoittamisessa sekä sairauksien, kuten haavaisen paksusuolitulehduksen ja Chrohnin, oireiden hallinnassa. Ruoansulatuksen helpottamiseksi voit lisätä ruokavalioosi rasvaisia ​​kaloja, kuten makrillia, lohta ja tonnikalaa.

4. Inkivääri:

Inkivääri on yleinen ainesosa, jota voimme löytää intialaisista kotitalouksista ja ruoista, jotka auttavat ruoansulatusta. Tutkimusten mukaan Giner vaikuttaa positiivisesti entsyymeihin, jotka hajottavat proteiineja ja rasvoja (2). Siten inkivääri on tehokas väärään ruoansulatukseen ja sitä on käytetty yrttilääkkeenä kylmän, yskän, pahoinvoinnin ja tulehdusten hoitoon tuhansien vuosien ajan. Lisäksi inkiväärin havaitaan tehostavan antraalisia supistuksia ja nopeuttavan mahalaukun tyhjenemistä, Taiwanin tutkijoiden mukaan.3).

5. Piparminttu:

Piparminttu kasvaa yleisesti suurimmassa osassa maailmaa ja on osa Mentha -sukua. Se on parantanut ruoansulatusongelmia ja on valmistettu piparmintunlehtiin kuuluvista eteerisistä öljyistä.

Piparminttuöljy voi helpottaa IBS: ään liittyviä oireita, kuten suolen liikkeitä, turvotusta ja vatsavaivoja, koska se sisältää mentolia (4). Se voi myös parantaa ruoansulatusta, sillä sillä on rentouttava vaikutus ruoansulatuskanavan lihaksiin, mikä nopeuttaa ruoan liikkumista ruoansulatuskanavan kautta helpottaen luonnollisia ongelmia (5).

6. Vesi:

Vedellä on tärkeä rooli terveen ruoansulatusprosessin ylläpitämisessä. Se auttaa kehoasi imeytymään ravintoaineisiin auttamalla hajottamaan syömäämme ruokaa. Kun juot vettä, se imeytyy paksusuoleen ja ohutsuoleen hajottaen ravintoaineet ja siirtymällä verenkiertoon. Kansallisen diabeteksen ja ruoansulatus- ja munuaissairauksien instituutin mukaan uloste muuttuu nesteestä kiinteäksi, kun paksusuolesi imee vettä. Lisäksi vesi auttaa sulattamaan liukoista kuitua, mikä hidastaa ruoansulatusta muuttamalla kuidun geeliksi.

7. Omenat:

Sanonta omena päivässä pitää lääkärin loitolla ei tule näin. Omena on yksi parhaista ruoansulatuksen hedelmistä, koska se on täynnä ravintokuitua, vitamiineja ja kivennäisaineita. Lisäksi tämä hedelmä vähentää antioksidanttiominaisuuksillaan hapettumisvaurioita ja tulehdusta ruoansulatuselimissä.

Omenan kulutus auttaa parantamaan ruoansulatusta, koska sen uskotaan edistävän hyvien suolistobakteerien kasvua pektiini -nimisen aineen (6) (7).

8. Banaanit:

Banaanit ovat yleisimpiä hedelmiä kaikkina vuodenaikoina. Tämä hedelmä edistää hiilihydraattien ruoansulatusta ja parantaa suolen toimintaa, koska se on runsaasti pektiiniä ja kuitua (8). Lisäksi banaaneja on helppo pureskella ja ne maistuvat erinomaiselta, ja niillä on myös alhainen GI, mikä auttaa pitämään verensokerisi alhaalla. Joten, banaani ruokavalioosi nauttiaksesi sen ruoansulatusjärjestelmälle tarjoamista eduista.

9. Bataatti:

Bataatti on jälleen hyvä ruoansulatuskanavan ruoka, joka edistää ravinteiden imeytymistä ja auttaa suoliston oikeassa liikkeessä, koska se sisältää runsaasti ravintokuitua. Lisäksi se edistää paksusuolen ruoansulatusentsyymejä stimuloimalla suoliston solujen synteesiä (9). Voit käyttää bataatteja perunoiden sijaan curryissa tai grillata niitä.

10. Appelsiinit:

Appelsiinit ovat hedelmiä, joissa on liukenematonta ja liukoista kuitua, joka estää ärtyvän suolen oireyhtymän ylläpitämällä suoliston ja vatsan tasaista toimintaa. Appelsiinien kuiduilla on tärkeä rooli ruoansulatuskanavan parantamisessa ja monia terveyshyötyjä, kuten kolesterolitasojen alentaminen (10). Appelsiinien liukoisten ja liukenemattomien kuitujen suhde on suurempi verrattuna muihin hedelmiin ja vihanneksiin.

11. Amla:

Amla on yksi ruoista, jotka parantavat ruoansulatusta tehostamalla ruoansulatuskanavan tulta. Lisäksi sillä on lieviä laksatiivisia ominaisuuksia, jotka auttavat lievittämään IBS: ään liittyviä oireita, mikä helpottaa ulosteesi poistamista. Lisäksi amlan nauttiminen auttaa kehoasi imeytymään muihin ravintoaineisiin korkean C -vitamiinipitoisuuden vuoksi.

12. Chia -siemenet:

Chia-siemenet, kun ne kulutetaan, saavat ne muodostamaan gelatiinimaisen aineen vatsassasi, koska se on erinomainen kuidun lähde. Nämä siemenet edistävät tervettä ruoansulatusprosessia tukemalla suolistossa olevien hyödyllisten bakteerien kasvua toimimalla kuin prebiootti (11). Se edistää myös suolen säännöllisyyttä ja terveitä ulosteita kuitupitoisuudellaan.

13. suolakurkkua:

Probiootit ovat suolistoystävällisiä bakteereja, jotka ovat samanlaisia ​​kuin ruoansulatuskanavassa luonnollisesti esiintyvät bakteerit. Siksi fermentoidut suolakurkku vaikuttaa positiivisesti suoliston terveyteen, koska se on täynnä hyviä bakteereja, joita kutsutaan probiooteiksi.

14. Asafoetida (Hing):

Hing on toinen yleisesti löydetty ainesosa monissa intialaisissa kotitalouksissa, joka edistää ruoansulatusta (12). Asafoetida tai hing lisää ruoansulatusentsyymien toimintaa ja tehostaa siten ruoansulatusta. Lisäksi se toimii nimenomaan rasvan sulattamisessa lisäämällä sapen vapautumista maksasta (13). Vaikka tutkimuksesta on puutetta, tätä maustetta käytetään usein estämään tai vähentämään kaasua syömisen jälkeen.

15. Parsa:

Parsa auttaa edistämään ruoansulatuskanavan terveyttä, koska se sisältää runsaasti ravintokuitua. Lisäksi se tukee säännöllistä suoliston liikettä lisäämällä ulosteeseen irtotavaraa, koska parsa sisältää poikkeuksellisen paljon liukenematonta kuitua. Lisäksi parsassa on pieni määrä liukoista kuitua, joka muodostaa geelimäisen aineen ruoansulatuskanavaan, kun se liukenee veteen. Joten, jotta ruoansulatusjärjestelmäsi pysyisi terveenä, parsan nauttiminen osana kuitupitoista ruokavaliota on erinomainen tapa.

16. Avokadot:

Me kaikki tiedämme, että avokado on hedelmä, joka on täynnä terveellisiä rasvoja. Tämä hedelmä on erityisen hyödyllinen tulehduksen rauhoittamisessa pohjukaissuolen seinämässä ja vatsassa. Lisäksi avokado auttaa hoitamaan paksusuolitulehduksen autointoksikaatiota ja sappitautia muuttamalla suolistossa olevia mikro -organismeja (14). Vaikka avokadot voivat olla hyödyllisiä ja ne voidaan lisätä helposti ruokavalioosi, ota yhteys lääkäriin, jos olet allerginen lateksille.

17. Fermentoidut elintarvikkeet:

Elintarvikkeita ja juomia, jotka on tuotettu kontrolloidun mikrobikasvun ja elintarvikkeiden muuntamisen kautta entsymaattisella toiminnalla, kutsutaan fermentoiduiksi elintarvikkeiksi. Nämä fermentoidut elintarvikkeet auttavat ylläpitämään terveellistä painoa ja parantavat ruoansulatusta ja tarjoavat immuniteettia (15).

i. Hapankaali:

Hapankaali on tuote, joka tarjoaa hyvän annoksen probiootteja ja kuitua ja joka on valmistettu vain kaalista ja suolasta. Voit saada sen tölkeissä tai jääkaapissa, jossa on yleensä enemmän probiootteja.

ii. Tempeh:

Fermentoiduista soijapavuista valmistettua tuotetta kutsutaan tempehiksi. Se on kasvipohjainen proteiini, joka muistuttaa tofua, mutta tempeh on fermentoitu, toisin kuin tofu. Se sisältää kaikki välttämättömät aminohapot, probiootit ja on pähkinäinen maku.

iii. Kimchi:

Kimchi on hapankaali, joka on mausteinen ja hapankaalin korealainen serkku. Löydät kylmäosaston monista kaupoista.

18. Lohi:

Lohi auttaa vähentämään kehon tulehdusta, koska se on erinomainen omega-3-rasvahappojen lähde (16). Lisäksi omega-3-rasvahapot auttavat parantamaan ruoansulatusta vähentämällä suoliston tulehdusta, erityisesti ihmisillä, joilla on tulehduksellinen suolistosairaus, ruoka-intoleranssi ja muut ruoansulatushäiriöt.

19. Fenkolin siemenet:

Fenkolin siemenet auttavat estämään turvotusta, ruoansulatushäiriöitä, vatsakipuja, ilmavaivoja jne., Koska se on karminatiivinen yrtti. Lisäksi nämä siemenet auttavat puhdistamaan paksusuolen, koska bioaktiivinen yhdiste nimeltä fenchone rentouttaa ruoansulatuskanavan limakalvoa. Voit myös edistää ruoansulatusmehuja ja parantaa ravinteiden imeytymistä nauttimalla fenkolin siemeniä (17).

20. Kokonaiset jyvät:

Kokonaiset jyvät sisältävät liukoista ja liukenematonta kuitua; liukoinen kuitu vangitsee elintarvikkeet ja lisää kylläisyyttä, samalla kun hidastaa glukoosin imeytymistä muodostamalla geelimäistä ainetta. Liukenematon kuitu lisää ulosteeseen irtotavaraa, mikä auttaa edistämään suolen liikkumista. Amerikkalaisen ruokavalio -ohjeen mukaan sinun pitäisi kuluttaa kolme unssia täysjyvätuotteita päivässä (18).

21. Liemi:

Eläinten luiden ja sidekudoksen kiehumista kutsutaan luuliemeksi. Luuliemi saa gelatiinin glutamiinista ja glysiinistä, jotka ovat aminohappoja. Nämä aminohapot auttavat ruokaa kulkemaan nopeammin sitomalla nesteen ruoansulatuskanavaan (19). Lisäksi aminohapon glutamiinin on osoitettu parantavan ruoansulatusta ja muita tulehduksellisia suolistosairauksia suojaamalla suolen seinämän toimintaa (20).

22. Papaija:

Papaijat auttavat ruoansulatusta hajottamalla ruoan proteolyyttisten entsyymien, papaiinin ja kymopapainin avulla, joilla on antimikrobisia ominaisuuksia. Tämä hedelmä auttaa poistamaan myrkkyjä kehostasi, koska se on runsaasti B- ja C -vitamiinien lähdettä (21). Voit joko lisätä papaijaa hedelmäkulhoosi tai valmistaa smoothien.

23. Ruskea riisi:

Ruskea riisi voi olla täydellinen ruoka, joka auttaa ruoansulatusta ja voidaan helposti lisätä ruokavalioosi. Sen sisältämä kuitu pitää sinut kylläisenä ja auttaa säätelemään suoliston liikkeitä. Ruskean ja valkoisen riisin vaikutukset ruoansulatuksen aikana löysivät todisteita siitä, että ruskean riisin leseet helpottavat ulosteesi hidastamista. Se auttaa myös lievittämään sairauksia, kuten paksusuolitulehdusta ja ummetusta kuitupitoisuuden vuoksi.

24. Quinoa:

Quinoa on luonnollisesti gluteeniton vilja, jota pidetään yhtenä parhaista ruoansulatuskanavan elintarvikkeista, joissa on runsaasti ravintokuitua. Verrattuna valkoiseen tai ruskeaan riisiin, yksi kuppi quinoaa sisältää viisi grammaa ravintokuitua. Tässä viljassa oleva kuitu voi auttaa alentamaan kolesterolia, auttaa hallitsemaan verensokeria ja ehkäisemään myös ummetusta. Lisäksi kvinoassa oleva kuitumäärä tekee sinusta epätodennäköisemmän ylensyönnin ja saa sinut tuntemaan olosi täyteen pidempään (22).

25. Sienet:

Jotta voisimme elää elämäämme parhaalla mahdollisella tavalla, meidän on huolehdittava ja ravittava suolistamme. Sienet voivat estää haitallisten bakteerien ja hiivojen kasvua niiden luonnollisilla antibioottisilla ominaisuuksilla, mikä tekee niistä helposti sulavaa ruokaa ruoansulatuskanavan terveydelle. Lisäksi sieniä pidetään suolen rakastavana ruoana, koska niissä on immuunivahvistavia voimia ja stressiä mukauttavia ominaisuuksia.

26. Kurkuma:

Kurkuma on toinen suosittu mauste, joka löytyy intialaisesta kotitaloudesta, ja sillä on monia hyödyllisiä ominaisuuksia. Se edistää tervettä ruoansulatusta antioksidanttisten ja tulehdusta ehkäisevien ominaisuuksiensa vuoksi (23). Lisäksi sitä on käytetty ruoansulatusta parantavana aineena ayurveda -lääketieteessä.

Huonoimmat ruoat ruoansulatukselle:

Kaikki kohtuudella nautitut ruoat eivät vahingoita kehoasi. Mutta tässä on luettelo elintarvikkeista, joita sinun on vältettävä syömästä ruoansulatushäiriöihin liittyvien oireiden välttämiseksi:

 • Keinotekoiset makeutusaineet.
 • Hiilihapolliset virvoitusjuomat.
 • Puhdistetut hiilihydraatit.
 • Valkoinen tai maitosuklaa.
 • Alkoholi.
 • Elintarvikkeet, joissa on paljon tyydyttyneitä rasvoja.
 • Kofeiinipitoiset juomat.
 • Mausteiset ruoat.
 • Rasvaisia ​​ruokia.

Ilman lisäkysymyksiä sisällytä tässä artikkelissa mainitut elintarvikkeet ruokavalioosi ja näe ero itse. Tekemällä yksinkertaisia ​​muutoksia ruokavalioon ja elämäntapaan voit ratkaista ruoansulatusongelmista monimutkaisia ​​ongelmia, jotka saattavat vaatia leikkauksia. Jos ruoansulatus ei palaudu normaaliksi edes muutosten jälkeen, ota yhteys lääkäriin. Jos artikkeli on mielestäsi hyödyllinen, muista jakaa se ystäviesi kanssa.

Vastuuvapauslauseke: Tässä artikkelissa esitetty sisältö on vain informaatiopohja eikä korvaa lääketieteellisiä neuvoja. Ennen kuin aloitat ruokavaliosi ottamisen, ota yhteys lääkäriisi, eikä verkkosivusto ole vastuussa kehosi mahdollisista sivuvaikutuksista.

Usein kysytyt kysymykset:

1. Mitkä ovat yleisiä merkkejä huonosta ruoansulatusjärjestelmästä?

V: Joitakin yleisiä merkkejä ruoansulatusjärjestelmän virheellisestä toiminnasta ovat:

 • Turvotus.
 • Ummetus.
 • Verenvuoto.
 • Närästys.
 • Oksentelu ja pahoinvointi.
 • Vatsa kipu.
 • Ripuli.
 • Inkontinenssi.

2. Nimeä joitakin terveellisiä juomia, jotka parantavat ruoansulatusta?

V: Tässä on luettelo joistakin terveellisistä juomista, joita voit sisällyttää päivittäiseen rutiiniisi ja jotka auttavat parantamaan ruoansulatusta:

 • Inkivääritee.
 • Kombucha.
 • Piparminttu teetä.
 • Sitruunaruohon teetä.
 • Fenkoli teetä.
 • Vesi.

3. Mitkä ovat yleisiä huonon ruoansulatuksen syitä?

V: Epäterveelliset elämäntavat, huono ravitsemus, infektiot, ruokaherkkyys ovat joitakin yleisimpiä syitä huonoon ruoansulatukseen monilla ihmisillä. Kun ruoansulatuskanava on hädässä, se aiheuttaa ripulia, ummetusta, ärtyvän suolen oireyhtymää, närästystä ja ruoansulatuskanavaan liittyvää tulehduksellista suolistosairautta.