Din trädgård i december – var och vad kan förbättras?

trädgård i december planerar vad-att-göra-vintern

Under vinterns första månad har trädgårdsmästare mer ledig tid, vilket gör att de kan tänka om var och vad de befinner sig i utan att skynda sig på att tänka igenom sina planer för nästa sommar Trädgård i december kan förbättra.

När kylan kommer in är det bättre att inte göra trädgårdsarbete längre. Så det rekommenderas att arbetet i din trädgård är klart i början av december. Om marken är frusen är det bättre att inte gå på gräsmattan; Gräsets stjälkar och rötter kan lätt brytas och dessa områden blir ofta bruna på våren. Det finns ingen anledning att kasta snö från trottoarerna på gräsmattan under vintermånaderna. Ett tjockt snötäcke stoppar luftflödet och får gräset att kvävas och dö.

Trädgård i december

Bränn inte högarna med torra löv eftersom olika djur gömmer sig där!

Trädgård i december hög-fall-löv-bränn inte

Om du inte beskärde dina buskar och träd i oktober och november är det dags att göra det. I början av december finns det ibland några fina dagar, kalla men ändå soliga, så du kan fortfarande arbeta i trädgården. Om du stöter på en sådan möjlighet, tveka inte att komma igång med beskärning!

Trädgård i december buskar-oktober-november-beskärning

Under de kalla månaderna sitter man inte bara utan att göra någonting. Trädgårdsmästarnas huvuduppgift på vintern är att spara plantor av dahlior och gladioli till våren. Medan din trädgård njuter av viloläget kan du också koppla av lite. Medan du kopplar av, tänk på hur du vill utforma din trädgård under våren så att den blir ännu vackrare. Du kan hitta några idéer om det här! Rulla ner och läs vidare!

Trädgård i december – Bättre att planera, inte arbeta

Hellebore ser söt ut, det ger en glad atmosfär i din trädgård

snödroppe-hellebore-vår-under-snö-trädgården i december

Hellebore är en vacker prydnadsväxt med stora blommor som dyker upp under snön på våren. Du kommer att ta med de första färgerna till din trädgård när du odlar den här växten där! Mest känt är julrosen, den så kallade svarta hellebore (Helleborus niger), som bäst tål sol och torka. Det utvecklas mycket bra i humusrika, kalkrika jordar. Den illaluktande hellebore (Helleborus foetidus) visar också stora ljusgröna blommor. Under tiden har ett antal hybrider uppfödts. Detta inkluderar till exempel Helleborus “Nattens drottning”, en korsning mellan den orientaliska helleboringen och den lila helleboringen.

Prydnadsgräs kan vara en bra lösning för de öppna trädgårdsområdena

Muhlenbergia capillaris rosa hår gräs trädgård

Om du är osäker på vilken typ av växter du ska sätta i öppna och solbelysta fläckar i din trädgård eller i skuggan under trädtaket, har du precis hittat ett mycket enkelt svar. Färgglada prydnadsgräs med fina kronblad! Till exempel kinesisk vass (Miscanthus sinensis) och pampasgräs (Cortaderia selloana). Men varnas, de växer snabbt så att de inte ska vara för tätt sådd.

Cortaderia-selloana-pampas-gräs-trädgård-växter

Pampas gräs är en flerårig örtartad, vintergrön växt. Bladen är grågröna, 1-2 m långa. I slutet av sommaren visas ljusrosa eller vita paniklar på långa stjälkar upp till 2,5 m. Det dekorativa pampasgräset är en flerårig som kan dekorera din trädgård i några år om platsen passar det. Fjäderblommorna utspelar sig i augusti och kan behålla sin fulla prakt fram till november.

Kina gräs-Miscanthus-Kina vass-elefant-gräs-trädgård-växter

Det kinesiska gräset Miscanthus, å andra sidan, växer på soliga platser med hög luftfuktighet. Den gillar kalla vindar och föredrar bördig jord. Den kan växa på ett ställe i många år och tål inte transplantation. Det är mycket vackert på hösten när bladen är gula och även under blomningstiden från augusti till oktober.

Levande staket som en sekretessskärm från nyfikna grannar

Spierstaude-rosa-sekretess-skärm-trädgård-visuell-täcka trädgård i december

Så att du är väl skyddad från dina grannars nyfikna ögon i din trädgård kan du göra ett levande staket som en sekretessskärm och visuellt skydd. På gränsen till din fastighet kan du odla buskar som inte överstiger två meter höga. Sådana är Spierstaude och stenriken. Med åren växer de så tätt och bildar en solid grön vägg.

Plantor måste övervintra på rätt plats och under lämpliga förhållanden

dahlia lökar övervintring tips trädgård i december

Dahlior, begonier och gladioli är bland de mest populära trädgårdsblommorna, och inte utan anledning. Dessa fantastiska växtarter med sina underbara blommor pryder våra trädgårdar hela sommaren. De kan faktiskt vara de perfekta växterna för den lata trädgårdsmästaren om de också var hårda. De annars lättskötta trädgårdsskönheterna är mycket känsliga på vintern. Dina knölar är mycket känsliga för frost och dahlior och gladiolusknölar får inte övervintra utomhus. Därför, innan de första nattfrostarna, ska de skäras ner till 10 till 15 centimeter över marken och sedan grävas upp.

Förvara knölarna i ett tillräckligt torrt rum (fuktighet 60-70%) och vid en temperatur på 5-10 grader. Förvaras i kylrummet eller i källaren, kommer detta att göra gladiolusknölarna bra. Rummet måste ventileras ibland.

Begonia -knölar, smörblommor, lagras på samma sätt som gladioli, men bäst på en fuktig plats, i torv eller sågspån. Så de kommer att övervintra riktigt bra.

Alla knölar, lökar, rhizomer bör kontrolleras noggrant två gånger i månaden, infekterade delar måste skäras av.

Planera din trädgård i december för nästa år

trädgård-områden-planering-representation-damm-staket-växter