Grönsaker i trädgården – tips för att plantera kålblad

Kålblad skördar och odlar grönsaker i trädgården våren sensommar

Visste du att kålbladen får den bästa smaken om de skördas efter den första frosten? Det är också anledningen till att den är mest känd för höst- och vintersäsongen Grönsaker i trädgården är vald. Men eftersom det kan klara högre temperaturer kan du plantera kålblad redan på våren så att du har färska grönsaker på bordet under försommaren.

Grönsaker i trädgården – kålbladen bildar inte ett huvud

kålbladgrönsaker i trädgården grön sallad idévårdstips

Kålbladen bildar inte ett huvud. Som namnet antyder består de istället av lösa löv som växer ur en rosett. Detta påminner lite om grönkålen, vilket också kan sägas om smaken. Kålbladen är lämpliga för att förbereda en mängd olika rätter och kan stekas, kokas och stekas. Om du känner för att plantera kålbladen som en grönsak i trädgården, skulle vi vilja hjälpa dig med följande tips.

Grönsaker i trädgården – vilken tid att plantera kålblad?

grönsaker i trädgården kål lämnar planteringstips

Du kan antingen så frön eller använda unga växter direkt. Det beror på tidpunkten för plantering och klimatet i regionen där du bor. Om du har en kall vinter, välj unga växter och placera dem i trädgården på våren eller sensommaren. Du kan också så frön på sensommaren, eftersom kålbladen odlas bäst som grönsak i trädgården på hösten.

Grönsaker i trädgården – tips om jord, vattning och sådd

kål lämnar grönsaker i trädgården sallad träskiva

Hitta en plats för kålblad i trädgården som får mycket sol eller halvskugga. Marken ska också vara rik på näringsämnen och inte skapa bakvatten. Det är också viktigt att ingen annan sort från kålfamiljen har fötts upp här under de senaste två åren. Om du väljer frön till denna grönsak i trädgården bör du så dem cirka 6 mm djupt och hålla ett avstånd på mellan 2,5 och 5 cm. Du kan behålla detta avstånd vid gallring, varigenom du kan använda plantorna för konsumtion genom att steka dem kort.

Fyllda kålblad från trädgården

trädgårdstips maträtt fyllda kålblad sallad

Nu bör du regelbundet dra i ogräset för att uppmuntra tillväxt. Angående bevattning kan man säga att detta ska göras lite mer sparsamt än med andra sorters kål. Detta förhindrar att kålbladen blir för stora. Ändå bör vattningen göras regelbundet, eftersom den söta smaken skapas av vattnet. Som grönsak i trädgården mognar kålbladen på 50 till 85 dagar. En stor fördel som kålblad har jämfört med andra typer av kål är att de är mycket mindre mottagliga för skadedjur. Ändå bör du regelbundet kontrollera växterna för bladlus, kålmaskar och annan ohyra.

Grönsaker i trädgården – skörden

fylld kål lämnar grönsaksrätt hälsosam mat

Vid skörd tar du helt enkelt bort det nödvändiga antalet blad eller alla, men lämnar stammen i marken. Detta gör att du kan förlänga skördetiden. Men om detta inte är önskvärt kan du naturligtvis dra hela växten ur marken.

Grönsaker i trädgården – använd kålblad till olika rätter

maträtt kål lämnar grönsaker friska vitaminer tallrik