Klipp oleander: Steg för steg instruktioner och bild med de olika snittformerna

Oleander klippt när instruktionsbilder

Den buskiga, rikligt blommande oleanderväxten ger Medelhavet stil till terrassen och trädgården. Korrekt vård och regelbunden beskärning är definitivt avgörande för blombildning. Vi förklarar i detalj hur man beskär oleandern på våren och hösten och vad du behöver ta hänsyn till för att främja snabb tillväxt. Vi kommer också att ge dig en skiss som visar de olika snittformerna. Så här håller du din exotiska buske i form. Och för inspiration visar vi dig också några vackra trädgårdar där oleander spelar huvudrollen.

Skär oleander: rätt vård

Oleander cut buske olika blommor

Oleandern är en vintergrön, vit, rosa, ljusgul eller rödblommande flerårig från Medelhavsområdet. Busken växer buskig, har tre eller fyra huvudskott och kan nå upp till 3 meters höjd. Ett soligt läge, regelbunden vattning med temperaturkontrollerat kranvatten och ett lerigt underlag främjar blombildning under sommarmånaderna. Eftersom växten inte är härdig och bara tål lätt frost måste den flyttas till en varmare plats i slutet av hösten. Ett växthus eller en vinterträdgård är perfekt för detta ändamål.

Här är de bästa grooming tipsen som garanterat kommer att odla din oleander snabbt.

Oleander cut instruktioner när man ska ta bilder

Rätt läge är den direkta solen. Om du har en containeranläggning kan du ställa ut den på en skyddad plats på terrassen. Under blomperioden från maj till september måste busken också skyddas mot regn, eftersom blommorna inte tål regnvatten bra och ofta ruttnar.

Ett jordunderlag med en hög andel kalk är idealisk för växten, som kommer från södra Spanien.

Oleander snittrosa blommor Instruktioner med bild

Unga stauder växer mycket snabbt och behöver därför mycket näring. På våren, från mitten av mars till början av april, kan du förse dem med långsiktigt gödningsmedel. Regelbunden befruktning är också ett måste under de varma sommarmånaderna när växten blommar. Du kan tillsätta flytande gödningsmedel till vattnet två till tre gånger i månaden. Oleanders som du beskurit kraftigt tillbaka på våren (vi förklarar i detalj nedan när en beskärning är nödvändig) behöver också långsamt släppgödsel på våren. Alla andra växter som är friska och minst tre år gamla behöver bara befruktas med flytande gödningsmedel en gång i veckan på sommaren.

Vintrar: Som redan nämnts är Medelhavsväxten inte härdig och måste övervintras under månaderna mellan november och mars antingen i ett ljust växthus / vinterträdgård eller i garaget på en mörk plats. Följande tumregel gäller: temperaturen i rummet ska vara mellan 2 och 5 grader Celsius. Rummet bör också ventileras en gång i veckan.

Trimning av oleanders: när är en beskärning lämplig?

Oleander skuren rosa buske

Vi har redan tagit upp de viktigaste punkterna när det gäller underhåll, eftersom nedskärningen beror på det. Beroende på om oleandern är frisk eller angripen av skalinsekter, till exempel om växten är ung eller flera år gammal och hur dess krona ser ut är olika snitt möjliga. Vi ger dig en översikt:

1. Unga växter behöver vanligtvis inte beskäras på hösten. Men du måste regelbundet ta bort tvärgrenar inuti busken. Sjuka grenar skärs också av. Innan övervintringen kan du också klippa alla delar av växten som har spirat för länge och som hänger ner över krukans kant. Anläggningen tar därför betydligt mindre plats i vinterträdgården. Vanligtvis rekommenderar experterna dig att ge växten en grundlig kontroll var tredje till var fjärde vecka och vid behov ge den en mycket liten korrigerande nedskärning.

Oleander skärinstruktioner för rosa blommor

2. Kraftiga oleanders över 2 år kräver mer omsorg när det gäller skärning. När det gäller en stor växt är det vettigt att klippa ner den innan övervintring. Detta skyddar busken från insektsangrepp och främjar blombildning. I princip gäller följande: Så snart du märker att de nya grenarna växer rakt igenom buskens inre och växten producerar betydligt färre blommor än föregående år, måste du klippa den på hösten. Du måste klippa skotten till den första knoppen så att de kan bilda nya blommor nästa vår. Skär upp till 30% av alla skott.

3. En beskärning där hela kronan beskärs kraftigt på våren (från mitten av mars till början av april) är endast möjlig i undantagsfall. Om växten har växt betydligt i bredd eller om den angrips av skadedjur, skärs alla dess skott med 20 cm från marken. Det tål beskärning mycket bra, men det kan inte längre producera blommor samma år.

Skäroleander – instruktioner med bild

Oleander cut bindningsvarianter olika snitt trädbindning

Med ritningen ovan försöker vi illustrera de olika typerna av snitt igen. Om du vill beskära din oleander, bör du överväga en vanlig beskärning, en beskärning på hösten eller en fullständig beskärning på våren.

Varning! Oleandern är en giftig växt, så se till att du använder trädgårdshandskar.

Med en omtänksam beskärning skärs endast enskilda kvistar och skott tillbaka till den första knoppen (se skiss ovan, vänster).

Vid kapning på hösten, före övervintring, skärs högst 30% av alla skott tillbaka till den första knoppen. (se skiss ovan, i mitten) På så sätt kan växten producera blommor samma år.

Vid beskärning på våren skärs alla grenar 20 cm från marken. Växten återhämtar sig, växer starkt på våren och sommaren, men producerar inte nya blommor förrän nästa år. (se skiss ovan, höger).

Oleander skärguide när tips hobby trädgårdsmästare

Om oleandern är frisk, men enskilda skott växer i tvärgående riktning (se skiss, i mitten, vänster), behöver den klippas på hösten. På skissen nedan, till vänster, visas slutresultatet – så här ska en frisk, avskuren buske se ut före övervintring.

De olika typerna av snitt är också markerade på skissen. En flerårig i trädgården skärs vartannat år i USA eftersom den inte behöver övervintras. Men när det gäller en behållaranläggning är det mer meningsfullt att klippa den mer kompakt. Vissa hobbyträdgårdsmästare skär dem i form av ett träd (hög stam), andra älskar buskformen och lämnar flera stjälkar i potten.

Du kan knyta nyplanterade oleander på våren och sommaren för att vara på den säkra sidan. Du kan förankra dem med ett stativ eller med två vertikala pelare.

Oleander cut buske trädgård idéer

Oleander cut garden flerårig idéguide