Lättskött gravplantering från sommar till vinter – tips och idéer

Gravplantering vinterram prydnadskål eriken weiss gruenzweige

Gravar är en minnesplats för nära och kära, deras sista viloplats. Många släktingar underhåller detta själva, varför en lämplig gravdesign och lättskött gravplantering är den framgångsrika formeln för en snygg, vackert planterad viloplats. Trädgårdsarbete har också en terapeutisk effekt och hjälper till att bearbeta förlusten. Det finns många alternativ för gravplantering, som skiljer sig från plats till plats. Den består vanligtvis av tre olika områden: ramväxter, marktäckare och växelväxter. Enligt experter bör den sista inte vara mer än en tredjedel av området, marktäckning tar upp hälften och ramverk tar upp det återstående utrymmet – cirka 15% av det planerade området.

Lättskötta gravväxter – ramväxter

permanent gravplantexempel delvis skugga-vintergröna-björnskinn-gräs-heuchera-prydnadsgräs

Ramväxter ansluter gravstenen till grönskan och ligger ofta högst upp i graven och ramar in den från höger eller vänster. Trä används mest för detta – cypress, enbär, idegran, tall och även buxbom. Det är lämpligt att undvika symmetriska planteringar och välja asymmetriska, eftersom dessa visuellt förstorar det lilla gravområdet. Att kombinera olika typer av växter eller perenner med olika höjder skulle vara ett visuellt tilltalande designalternativ.

Gravdesignidéer för varje säsong och semester

Gravplantering på hösten – idéer för lämplig dekoration med blommor

Lättskött gravdesign – svar och idéer för gravplantering

Lättskött gravplantering – markskydd för skuggiga och delvis skuggade platser

permanenta gravplantexempel på härdiga-eriken-dikondra-silver regnmarkskydd

Markskyddet tar upp det mesta av området och av flera anledningar – de är lätta att sköta, föredrar halv till skuggiga platser och undertrycker ogräset när det är tätt odlat. Murgröna (Hedera helix) och den vintergröna kaprifol (Lonicera nitida) anses vara klassiker. Andra vintergröna marktäckare är också lämpliga som lättskötta gravväxter:

 • Jomfrubär (Gaultheria procumbens)
 • Hazelwort (Asarum europaeum)
 • Dickman (Pachysandra terminalis)
 • Spindelbuske (Euonymus europaeus)

Evergreen markskydd – cotoneaster (Cotoneaster dammeri)

gravplantering vintermarkskydd vintergrön-buske-frukt-cotoneaster-cotoneaster-dammeri

Medaljongen imponerar inte bara med sina ljusgröna och vackert formade blad. Den pryds också med röda bär och täcker därmed graven på ett vackert och lättskött sätt. Det är en frosthärdig växt, så du kommer att få ett flerårigt exemplar som kommer att pryda graven under lång tid. En halvskugga eller soligt läge är att föredra. En höjd på 30 cm kan förväntas. En växt ges också en bredd på upp till 15 cm, vilket du bör tänka på för ett tillräckligt antal.

Evergreen markskydd för lättskött gravplantering – Mühlenbeckia (Muehlenbeckia axillaris)

Lättskött gravplantering-marköverdrag-immergruen-muehlenbeckie-Muehlenbeckia-axillaris

Den bästa platsen för Mühlenbeckia är också en delvis skuggad, men ljus plats. Det är viktigt att veta att växten behöver mycket fukt. Även om växten kan växa i direkt sol, bör en sådan plats undvikas på grund av det höga vattenbehovet. Då skulle jorden torka ut för snabbt. Naturligtvis beror det på hur ofta du kan besöka och underhålla graven. Beroende på plantans storlek planteras 11 till 25 bitar per kvadratmeter. Eftersom växten är vintertät ner till minus 20 grader kan nya blad förväntas på våren efter lövfallet på hösten.

Lättskött gravplantering med marktäcke – stjärnmossa (Sagina subulata)

lättskött-grav-plantering-mark-täck-stenar-penumbra-stjärna mossa-Sagina-subulata

Stjärnmossan är flerårig och vintertät vid temperaturer upp till minus 15 grader. Eftersom denna art, liksom andra typer av mossa, behöver mycket fukt, är en skuggig till delvis skuggad plats att föredra. Om du fortfarande vill plantera mossan på en solig plats är tillräcklig bevattning obligatorisk, helst på morgonen eller kvällen så att vattnet kan absorberas av jorden innan det avdunstar från värmen. En ganska sandig jord är också viktigt så att rötterna inte ruttnar under de fuktiga årstiderna.

Piggnötter (Acaena)

lättskött-grav-plantering-markskydd-exotisk-grön-gravsten-Acaena

Stickmuttern är perfekt för lättskötta gravväxter. Huvudorsaken till dess popularitet är det färgstarka lövverket, vars färg varierar från grönblått till kopparrött till starkt rött. Efter ungefär sommaren dyker de intressanta taggiga frukthuvuden upp, vilket ger växterna en annan intressant charm. Garantera en väldränerad jord för att förhindra ruttnande på vintern. En blandning av lera och sand är idealisk. Ett soligt läge är också att föredra. På vintern är det bäst att täcka växten med borstskydd mot kyla.

Lättskötta gravväxter beroende på årstid

lättskött-grav-plantering-vår-sommar-asymmetrisk-röd-prydnadsgrus-bellis-succulenter

En tredje del av gravområdet är vanligtvis den växlande planteringen, som byts tre gånger om året – vår, sommar och höst. Redan på hösten, helst i september och november, börjar plantering av lökblommor och hornfioler för våren.

Lättskötta gravväxter på våren – röda primula och vitt prydnadsgrus

lättskött-grav-plantering-vår-röda-primroser-gravsten-grus-eonymus

Ställ in accenter hela året genom att plantera växtarter som blommar annorlunda – till exempel tidiga och sena lökblommor som krokusar, hyacinter och prydnadslök. Återigen, andra arter är bra val för gränser-primros, glöm-mig-inte, bellis och penséer.

Röd tusensköna (Bellis)

lättskött-grav-plantering-vår-vår-blomma-blommar-tusen-vackra-bellis

Tulpaner, hornfioler och påskliljor, placerade i små grupper mellan marktäcket, är särskilt effektiva med sina färgglada blommor. Ljuset under lövträden är tillräckligt för dem och de är också okänsliga för frost. På så sätt behöver du inte oroa dig för omplantering varje år. Lökarna stannar bara i marken och dyker upp igen nästa vår.

Lättskött Gravplantering på sommaren

lättskött-grav-plantering-vår-blommor-eriken-chrysantemen-vit-paprika-gul

På sommaren kastar träden tät skugga på gravområdet och daglig vattning skulle också vara omöjligt, så du borde välja mer krävande växter. En bra lösning skulle vara:

 • Pelargoner
 • Prästkragar
 • Begonias
 • Fuchsias
 • Sommarflox (Phlox paniculata)
 • vit doftande sten rik (Lobularia, Alyssum maritimum)

Blåblommande lobelia (Lobelia)

lättskött-grav-plantering-vår-vår-blå-blommar-lobelia

Lobelia glädjer oss med sina blommor mellan maj och september och behöver en så solig plats som möjligt för detta ändamål, eftersom de ursprungligen kommer från Sydafrika och andra varma områden. Om det behövs är en penumbra också lämplig. Den årliga växten behöver en utomhustemperatur på minst 15 grader, liksom en vattengenomsläpplig jord, som aldrig ska torka ut och bör befruktas regelbundet.

Hårt arbetande Lizzie (Impatiens walleriana) eller primula i olika ljusa färger 

lättskött-grav-plantering-vår-vår-accenter-primroser-primula

Med primula och den hårt arbetande Lieschen får du utan tvekan vackra och framför allt färgglada blickfång och lättskötta gravväxter. Växterna erbjuds i en mängd olika färger. Medan den hårt arbetande Lieschen föredrar en nyans och halvskugga, bör en halvskugga eller en solig plats hittas för primrose. Ödlor är inte hårda och säljs som en ettårig växt, medan primros lätt kan överleva vintern. Båda blommorna kräver mycket vatten. Regelbunden borttagning av de döda blommorna är också en del av underhållsprocessen. Detta är det enda sättet att nya blommor kan bildas om och om igen och hålla dig glad länge.

Lättskötta gravväxter på hösten – körsbärslaurbær, stjärnmossa och vita krysantemum

lättskött-grav-plantering-markskydd-halvskugga-körsbär laurbær-stjärna mossa-krysantemum

På hösten planteras och dekoreras gravar traditionellt med blomsterarrangemang, när dagarna när de avlidna kommer att minnas närmar sig – de “tysta helgdagarna” på alla helgons dag och alla själars dag den 1 och 2 november. Höstblomstrare, till exempel höstcroissanter och höstprästkragar, även cyklamen (Cyclamen persicum), är lämpliga för växlande plantering, som ser särskilt vacker ut på avstånd och sätter accenter med starka blomfärger. Rödbladiga lila klockor, gula krysantemum och paprikaplantor med dekorativa frukter ser vackra ut och kan användas som skålväxter..

Magisk snö (Euphorbia hybrid ‘Diamond Frost’)

lättskött-grav-plantering-höst-vit-magi-snö-Euphorbia-diamant

En krävande växt som används vid utformning av gravar är den magiska snön (Euphorbia hybrid ‘Diamond Frost’). Det ser delikat ut med sina vita, små blommor, men är mycket resistent och blommar från maj till de första frosten i november. Växten behöver delvis skugga eller ett soligt läge eftersom den älskar värme. Om du bara har en nyans tillgänglig kan den magiska snön också planteras där, men då kan en mindre mängd blommor förväntas. Vattna plantan regelbundet, och korta torra perioder kan tolereras utan problem. Befruktning sker regelbundet från senvåren till sensommaren. Man bör dock vara försiktig med att övergödsla. Växten får inte för många salter. Annars får du dock det perfekta exemplaret för lättskötta gravväxter.

Hardy vanlig ljung (Calluna vulgaris)

lättskött-grav-plantering-höstlöv-eriken-silver-blad-härdig

Det ska göras mycket arbete under hösten – buskar och vintergröna buskar planterade, medan icke -hårda växter lagras för övervintring. De fallande bladen bör avlägsnas regelbundet för att förhindra eventuella sjukdomar på växterna.

Härdiga växtarter för lättskött gravplantering

lättskött-grav-plantering-eriken-weiss-lila-gravsten-liten

Den vanliga ljungen (Calluna vulgaris) blommar i rosa eller lila och tillsammans med enbärens gröna toner och snöbärets vita sfäriska frukter resulterar det i en mycket graciös plantering med härliga nyanser. Småvuxna sorter är lämpliga som skålplantering för småskaliga gravar eller urnegravar-till exempel Calluna vulgaris. Julrosen (Helleborus niger) är en av få växter som blommar på vintern och är ett mycket speciellt blickfång.

Välj lättskötta gravväxter efter deras läge – soligt, delvis eller helskugga 

lättskött-grav-plantering-ram-växter-marktäcke-björnskinn-gräs-primroser-röda barrträd

Precis som med grönningen och växtbädden i trädgården, bör platsen också beaktas för gravområdet för att i allmänhet välja rätt växter.

Frodig grönska med blommande växtarter för ett soligt läge

lättskött-grav-plantering-sommar-soligt-blåhnd-färgat-hårt arbetande-ödlor

Lämpliga solälskare för lättskött gravgrönning är markrosor, pelargoner, isbegonier, elatiorbegonier och Kalanchoe med sina tjockfärgade blad. Dipladenia (Mandevilla sanderi), även känd som ett robust blommande underverk, är särskilt torktolerant och mycket populärt på gravar. Olika sorter njuter av vita, ljusröda, rosa eller frodiga gula blommor. Soliga till delvis skuggade platser tolererar hårt arbetande Lieschen och lojala män mycket bra.

Lämpliga solälskare för lättskött gravplantering

lättskött-grav-plantering-gravsten-murgröna-lavendel-timjan-penséer

Dykjord är vanligtvis ganska torr och sandig, varför växtarter som känns väldigt bekväma på soliga platser är idealiska för plantering i soliga platser. Populära sorter är:

 • Sand timjan (Thymus serpyllum)
 • Krypande enbär (Juniperus horizontalis)
 • Piggnötter (Acaena buchananii)
 • Fjäderplatta (Leptinella squalida)
 • Woll-Ziest (Stachys)

Markskydd och vintergröna för skuggiga eller delvis skuggade platser

lättskött-gravplantering-prydnadsgrus-apelsin-barrträd-krypande enbär-gravsten

Lobelia, gul sten ört och barrträd i halvskugga

lättskött-grav-plantering-vårblommor-sten-ört-gul-blå-lobelia

Nästan alla marktäckare och vintergröna, men också fuchsior och knölbegonier, är lämpliga för gravar i skuggan.

Symbolik och betydelse av växtarterna

lättskött-gravplantering-prydnadsgrus-vitbetor kantstenar-markskydd-buske

Många växter är mycket populära på grund av deras symbolik och detta kan uttrycka den avlidnes karaktär eller nära och kära känslor. Växter med taggiga löv, såsom ilex och eldtorn, har ett populärt rykte för att hålla ondskan borta. Thujan kallades livets träd och den hängande kattungspiljen (Salix caprea ‘Pendula’) står för produktivitet och vitalitet. Andra växter med överförd symbolisk betydelse är:

 • Jubileum (Omphalodes verna)
 • Blödande hjärta (Dicentra spectabilis)
 • Glöm-mig-inte (Myosotis sylvatica)
 • Cowslip (primula veris)
 • Lily (lilium)

 Tips för lättskött gravplantering:

lättskött-grav-plantering-penumbra-muehlenbeckie-hortensior

Gravar vattnas bäst ibland på morgonen, eftersom solen bränner de blöta bladen och blommorna vid middagstid. Om plantorna vattnas på kvällen kan de inte absorbera fukten ordentligt innan temperaturen sjunker.

Att välja rätt växter

lättskött-grav-plantering-ram-växter-barrträd-enbär-vintergröna

När du väljer rätt växter för gravplantering bör den avlidnes smak alltid beaktas.

Lättskötta gravväxter – barrträd, spindelbuskar, blåsvingel 

lättskött-grav-plantering-ram-barrträd-prydnads-gräs-mulch-spindel buske-blå svingel

Ramplantering och marktäckning, den permanenta planteringen, bör samordnas med gravstenen och väljas på lämpligt sätt.

Asymmetrisk gravplantering rekommenderas

lättskött-grav-plantering-skugga-vintergröna-mark täck-buske-stjärna mossa

Om gravytan är liten skulle en asymmetrisk gravplantering rekommenderas för att visuellt förstora området

Markskydd av grus eller färgad barkmassa 

lättskött-grav-plantering-mulch-vintergröna markskydd-muehlenbeckie-krysantemum-gul

I princip är markskydd det billigaste alternativet för att gröna gravområdet. Markskydd av grus eller färgad barkmassa är ett ännu lättare att sköta alternativ.

Stenplattor, stenar och stenblock på gravområdet 

lättskött-grav-plantering-härdig-calluna-vulgaris-kål-gröna kvistar-gravsten

Kyrkogårdens ordning skiljer sig från kyrkogård till kyrkogård och det står vanligtvis efter vilken tid graven måste planteras snyggt. Täckning av stenplattor, stenar och stenblock sparar trädgårdsmästarens ansträngning, men är inte tillåtet på varje kyrkogård.