Bekämpa insekter: huskurer och nyttiga insekter som hjälper till med angrepp

Våginsekter är en av skadedjur i trädgården. Deras klibbiga märken är ett säkert tecken på att det är en angrepp. Hur du kan bekämpa våginsekterna och vilka huskurer som hjälper mot det, förklarar vi i artikeln.

1. Känn igen skalinsekter: Hur ser skalinsekter ut?

Känna igen och kontrollera skalinsekter på orkidéblad

Skallusarterna som finns i Tyskland har en kroppslängd på 0,8 mm till 6 mm. Hanarna har vingar och ser ut som små flugor. Honorna är däremot mest orörliga och tillbringar hela sitt liv på växten. De livnär sig på saften som de intar genom sina munstycken. De är gulbruna och lägger sina ägg direkt på växten. Larverna som kläcks mitt på sommaren är rörliga och livnär sig också på växtsafan. De utsöndrar honungsdagg, vilket lockar myror.

1.1 Hur kan du känna igen en insektsangrepp?

Hur ser insekter ut och känner igen angrepp

Det första tecknet på en angrepp är den klibbiga utsöndringen som kan hittas på plantans blad, skott eller kvistar. Bladen på den infekterade växten lyser och håller ihop. I vissa fall kan blommorna vissna och bladen kan bli gula. Honungsduggen, den klibbiga substansen som vuxna honor gör, finns inte bara på själva växterna, utan också på möbler och golv. Ofta lockas myror av det, eftersom honungsdagg är den perfekta maten för dem. För övrigt kan våginsekterna lätt övervintra både inomhus och utomhus. De skyddas från elementen av en tank.

1.2 Hur kommer skalinsekter in i hemmet?

Våginsekter bekämpar myror angreppstecken

Trädgårdsexperter har länge vetat hur skalinsekterna sprider sig i trädgården. Där är det främst de mobila larverna som bärs av vinden. Vissa larver migrerar helt enkelt och letar efter andra växter. Flera generationer kan växa under en varm sommar och mild höst. Det är också anledningen till att du kan attackera alla växter i sängen inom ramen för bara en trädgårdssäsong.

Men många frågar sig hur skadedjur kommer in i hemmet. Det finns flera varianter:

  • För det mesta transporteras våginsekterna med en ny växt. När du köper nya växter, kontrollera alltid på undersidan av bladen för skalinsekter.
  • Larverna kan också introduceras med krukväxterna. Ja, skalinsekter kan också hittas i jorden. Anledningen till detta är mycket enkel. Vissa skalinsekter angriper växtrötterna. Dina larver stannar därför i växtsubstratet.
  • Myrorna kan också bidra till spridningen av skalinsekterna. Ofta tar de med sig larverna till nya växter.

1.3. Är skalinsekter farliga för människor?

Våginsekter är farliga för människor och inte bara för växter

Våginsekter är vanligtvis inte farliga för människor. Framför allt är det viktigt att bekämpa skadedjuret naturligt och undvika kemikalier. Majoriteten av dessa kemiska medel är skadliga för människor och djur och det finns preparat som till och med är förbjudna eftersom de kan tränga in i grundvattnet. Den som bryter mot reglerna måste vänta sig böter. Lyckligtvis kan du undvika det, för det finns också huskurer eller naturliga kontrollmedel som du kan använda för att driva bort skadedjur.

2. Bekämpa insekter: Vilka trädgårds- och husväxter attackeras??

Bekämpa insekter med huskurer på ett naturvänligt sätt

Våginsekter är mycket anpassningsbara. Medan skadedjur sprider sig utomhus under sommarmånaderna, attackeras inomhusväxterna mestadels under den kalla årstiden. Det är tillräckligt om bara en krukväxt med skalinsekter förs in i växthuset eller vinterträdgården. Därför är det första steget i kontrollen av sköldbladlöss förebyggande. Kontrollera regelbundet att alla krukväxter är friska. Möjliga orsaker till att en växt är infekterad med skalinsekter:

1. Växten försvagas. Möjliga orsaker: fel placering, otillräcklig vård, för mycket gödselmedel med kväve.

2. Vinterkvarteren är för varma. Detta kan främja spridningen av larverna och reproduktionen av skalinsekterna. Sätt dina krukväxter på en ljus och sval plats.

3. Solljuset är otillräckligt. Detta leder till det faktum att saven ändras och föredras av skalinsekterna.

2.1. Skala insekter på citronträdet

Ta bort skalinsekter från citronträdet Tips och idéer

Citronväxter attackeras ofta av skalinsekter. Detta beror främst på att de ofta placeras på fel ställe. Särskilt på vintern kan för varma och för mörka vinterkvarter försvaga trädet. I grund och botten finns det två alternativ för övervintring:

1. Övervintring i en varm och mycket ljus plats (vinterträdgården, ett rum med stora fönster och exponering i söder eller väster). Temperaturerna får aldrig sjunka under 20 ° Celsius. Om citronträdet inte övervintras i mörkret, behöver det också regelbunden befruktning på vintern.

2. Vintern på en sval och mörk plats (i en trädgårdsbod eller ett ljust garage). Temperaturen i rummet bör vara mellan 4 ° och 14 ° Celsius. Mycket viktigt: lägg plantorna på en frigolitplatta så att rötterna inte fryser och kan absorbera fukt.

Oavsett vilken variant du väljer: luftfuktigheten ska vara runt 40%. Om du ventilerar rummet på varma höst- och vinterdagar kommer citrusträdet att må bra och överleva vintern vid god hälsa.

Med lätt angrepp: Skrapa av skadedjuren med en tandborste, repotera och skölj rötterna noggrant för att ta bort eventuella kvarvarande larver. Det är viktigt att övervintra den infekterade växten separat från andra inomhusväxter.

Vid stark angrepp: Lägg på en solig plats, skrapa av skadedjur och repotera växten. Ventilera regelbundet och förse inte trädet med kvävegödsel. För huskurer och nyttiga insekter som hjälper mot skalinsekter, se nedan.

Huskurer: Spraya med rapsolja eller med apelsinolja.

2.2. Skala insekter på palmer

Kontrollskalainsekter på palmer

Skadedjur sprider sig snabbt på sjuka handflator. Även i detta fall gäller följande: övervintra växten på en mörk och sval plats med lämplig luftfuktighet. I detta fall förblir sammansättningen av växtsaften oförändrad och det exotiska är mindre attraktivt för bladlössen. Förresten, om du har många palmer bör du lämna tillräckligt med utrymme mellan baden.

Med lätt angrepp: Skrapa bort skalinsekterna, repotera, skölj rötterna under rinnande vatten.

Vid stark angrepp placera handflatan på en solig plats med hög luftfuktighet. För huskurer och nyttiga insekter som hjälper mot skalinsekter, se nedan.

Huskurer: Tvättmedel och mjuk tvål

2.3. Skala insekter på olivträdet

Bekämpa insekter på olivträdet med huskurer

Olivträdet attackeras ofta av skadedjur eftersom det ofta inte sköts ordentligt. Med lätt angrepp det räcker om du skrapar bort skalinsekterna och stärker behållarväxten med mykorrhizalsvampar. Svampsporerna säljs som ett substrat och måste begravas nära växtrötterna. Denna jordsvamp kan förbättra absorptionen av näringsämnen och reglera plantans saft. Det stärker olivträdet.

Vid stark angrepp En beskärning kan hjälpa, varvid endast de infekterade delarna av växten skärs av. Du kan sedan behandla trädet med ett huskurer.

Huskurer: Lösning med mjuk tvål (se nedan)

2.4. Skala insekter på oleander

Våginsekter på oleander säljer idéer för huskurer och nyttiga insekter

Oleandern är mycket känslig och kan dö snabbt. För att förhindra att detta händer ska du regelbundet kontrollera krukväxterna för skadedjur. Det räcker ofta att ta bort våginsekterna med en tandborste. När skadedjur nedskärning kan hjälpa.

Huskurer: Du kan behandla växten med en hemlagad spray med apelsinolja. (se nedan)

2.5. Bekämpa skalinsekter i orkidéer

Skala insekter i orkidéer hur man kämpar naturligt med apelsinolja

Om dina orkidéer har skalinsekter, agera så snart som möjligt innan skadedjur sprids. Så här gör du: först, skrapa bort skalinsekterna med en tandborste, klipp sedan av skivorna på de drabbade blommorna. Du kan sedan behandla de återstående orkidéblad, skott och stjälkar med ett huskurer.

Lämpliga huskurer: Orange olja

2.6. Kontrollskalainsekter i hortensior

Vad ska man göra mot skalinsekter i hortensior, huskurer och nyttiga insekter

Om du vill bekämpa skalinsekter i hortensior kan du vidta följande åtgärder:

1. Lossa jorden runt växtrötterna.

2. Täckning.

3. Om angreppet är allvarligt kan du bekämpa våginsekterna med nyttiga insekter.

3. Vad hjälper mot insekter? Hemmedicin och nyttiga insekter

Använd fördelaktiga insekter mot skalinsekter Tips

Om du vill bekämpa skalinsekter kan du köra bort dem med fördelaktiga insekter eller så kan du behandla växterna med huskurer. I det följande tittar vi närmare på de olika varianterna.

3.1. Gynnsamma insekter mot skalinsekter

Våginsekterna angriper inte bara prydnadsväxter, utan kan också orsaka stora skador i köksträdgården. Så om du hittar skadedjur i trädgården, agera snabbt. Du kan naturligtvis bekämpa våginsekterna genom att bosätta nyttiga insekter i trädgården hemma. Följande insekter hjälper:

  • Ichneumonider mot kammusslor
  • CM-australiensiska nyckelpigor mot mjölkfiskar
  • Nyckelpigor mot skalinsekter
  • (Earwigs hjälper mot bladlöss, som dock inte tillhör överfamiljen av skalinsekter)
  • Vissa fågelarter

En naturligt utformad trädgård erbjuder de bästa förutsättningarna för en stor mångfald av arter. Monokulturer och trädgårdar med bara några få växtarter kan dock visa sig vara en verklig utmaning. I det här fallet kan du också hitta vissa fördelaktiga insekter i trädgårdscentra. Men för att du ska hitta rätt nyttig insekt som livnär sig på larverna och de vuxna hanarna och honorna, bör du ta med ett exemplar av dina skalinsekter till en specialist.

3.2. Bekämpa insekter: huskurer med mjuk tvål

Hemmetoder för våginsekter med instruktioner om mjuk tvål

Ett effektivt husmedel för våginsekter är en lösning gjord av mjuk tvål och alkohol. Häll 2 liter vatten i en plastbehållare, tillsätt 30 ml mjuk tvål och 30 ml sprit och låt lösningen vila i cirka en halvtimme till 45 minuter. Applicera lösningen på bladen och skotten med en pensel. Det är värt att först testa effekten på växten på ett blad. Om bladet nästa dag inte har blivit gult och faller av, kan du använda det för att behandla växten.

Viktigt: En andra behandling sker cirka 10 till 14 dagar efter den första. Använd aldrig på orkidéer eller oleander.

3.3. Bekämpa insekter med tvättmedel

Bekämpa insekter med tvättmedel Tips och idéer

Diskmedel ensam kan inte göra mycket mot skalinsekter. Men kombinationen av en olja och tvättmedel kan visa sig vara särskilt effektiv. Om du vill bekämpa skalinsekterna naturligt kan du tillsätta 1 matsked vegetabilisk olja (olivolja fungerar bra för detta ändamål, men du kan också använda rapsolja) och 1/2 tsk diskmedel i 500 ml ljummet vatten. Rör om lösningen väl och häll den i en ren sprayflaska. Använd den för att blöta växtbladen (inklusive undersidan).

3.4. Är neemolja effektiv mot skalinsekter?

Neemolja för våginsekter är inte ett effektivt hemmet

Neemoljan som extraheras från neem -trädet anses vara ett biologiskt gift för insekter. Åtgärden är liten eller inte alls effektiv mot insekter, eftersom de har ett skal.

3.5. Orange olja mot skalinsekter

Apelsinolja mot skalinsekter huskurer som hjälper

Den orangefärgade oljan är mycket aggressiv och utvecklar snabbt sin effekt. Det har en annan avgörande fördel: Till skillnad från olika andra bryggerier har den ingen obehaglig lukt och är också lämplig för användning i slutna rum. Tillsätt cirka 10 ml apelsinolja till 500 ml ljummet vatten, häll lösningen i en sprayflaska och skaka flaskan kraftigt. Testa sedan dess effekt på ett ark. Om detta inte dör kan du spraya hela växten nästa dag. Det är mildare om du borstar våginsekterna med lösningen.

3.6. Bekämpa insekter med rapsolja

Rapsolja är skonsammare än apelsinolja och har en liknande effekt: om växten behandlas med den kan våginsekterna inte andas och kvävas. Så att larverna också bekämpas bör du behandla växten igen efter en vecka.

3.7. Bekämpa insekter med kaffe: det fungerar?

Använd kaffe för att bekämpa skalinsekter, huskurer för att köra bort krukväxter

Bladlössen kan effektivt bekämpas med huskurer med hjälp av kaffesump, eftersom koffeinet de innehåller är giftigt för dem. Skalinsekterna har dock ett skal och är därför mindre eller inte alls mottagliga. Men du kan brygga kaffesumpen, sila dem och vattna plantorna med vattnet. Skalinsekterna kommer att absorbera koffeinet genom växtsaften.