Plantering av skottkärran: idéer med blommor, örter och prydnadsväxter

Den gamla skottkärran är trasig? Släng dem inte! Vi ger dig flera idéer om hur man korrekt planterar en rostig och trasig skottkärra. Skapa en örtträdgård, ge blommande prakt med sommarblommor eller sätt accenter med prydnadsväxande buskar.

Plantera en skottkärra i trä: sommardekoration med blommor för trädgården

Träskottkärra plantera blommor idéer för sommaren

Sommar, sol och blommande blommor i trädgården: detta är vad varje hobby trädgårdsmästare drömmer om. I ditt eget trädgårdsparadis får naturligtvis inte rätt trädgårdsdekoration saknas. En skottkärra i trä full av sommarblommor skapar en riktig lantlig stil och smälter in särskilt harmoniskt med natur- och gårdsträdgården. För att den ska sticka ut ännu mer kan du måla den med en accentfärg. Alternativt kan du lämna den gamla skottkärran obehandlad. Med tiden kommer en lätt patina att utvecklas, vilket kommer att få fram det rustika utseendet på trädgården ännu bättre.

Plantera små skottkärror och kombinera dem med andra krukor

Då uppstår frågan om var skottkärran ska placeras. Den perfekta platsen för en skottkärra i trä är i full sol eller halvskugga. Om det lämnas obehandlat kan träet absorbera vatten och sedan släppa det igen. En plats i skuggan är därför ogynnsam eftersom träet kan börja mögla.

Dekorativ skottkärra för plantering välj tips

Beroende på om du vill plantera en stor eller en liten skottkärra kan du iscensätta den kreativt. En stor skottkärra är ett riktigt blickfång och bör därför placeras mitt i sängen, mellan höga prydnadsgräs eller andra prydnadsväxter. En liten skottkärra kan skapa en elegant ensemble med vintage trädgårdsdekorationer.

Plantera en träskottkärra på rätt sätt

Träskottkärra plantera idéer ordentligt

Innan du planterar en skottkärra i trä bör du välja rätt blommor, prydnadsväxter och markskydd. Välj växter som har liknande krav när det gäller plats och mark. Alternativt kan du lägga varje plantyp i en väska och sedan placera dem sida vid sida i skottkärran. Dessa växtpåsar är gjorda av plast eller jute och örter, blommor och till och med grönsaker växer mycket bra där. I trädgårdscentret kallas de ofta för växtpåsar. För att växterna ska trivas länge är bra dränering ett absolut måste. Borra flera hål i skottkärrens botten och lägg golvet med lera eller grus så att regnvatten rinner bort.

Plantera rostig skottkärra

Rostiga skottkärraväxtidéer för blommor

Om du vill plantera en gammal rostig skottkärra, bör du välja en plats i halvskugga eller skugga. Metallen värms upp snabbt, vattnet förångas snabbt och blommorna kan dö. Dessutom sönderfaller rosten med tiden, den kan sedan komma ner i marken och absorberas genom växternas rötter. För att förhindra att detta händer, se till att fodra den rostiga skottkärran med plastfolie.

Plantera skottkärran med örter och grönsaker

Plantera rostiga skottkärror och ställ dem som en accent i rabatten

Du kan också plantera en mängd olika grönsaker eller örtagårdar i en rostig skottkärra, så länge du kantar dem med dammfoder. Örterna kommer definitivt att klara sig bättre med den mindre jordmängden. Kombinera örter från Medelhavsområdet eftersom de har liknande krav på mark och plats.

Trädgårdsdekoration med skottkärra och ettåriga växter

Trasiga skottkärra planteringstips

Alternativt kan du lägga ettåriga växter i skottkärran. Så du har möjlighet att plantera om skottkärran varje trädgårdsäsong. Du kan välja en lämplig fröblandning i trädgårdscentret. Vid plantering, följ samma regler som gäller för plantering av blomkrukor: Lämna ett avstånd på minst 15 cm mellan växterna, marktäcke och krypande växter vid kanten, fördela blommorna jämnt i skottkärran, luckor med prydnadsblad fylls, planterar höga prydnadsgräs på baksidan.

Plantera en trasig skottkärra

trasiga skottkärra växtidéer för trädgårdsdekorationer

En gammal skottkärra kan målas eller iscensättas kreativt. Men hur kan du plantera en trasig skottkärra? Om den inte längre är upprätt kan du luta den mot ett träd. Plantera sedan blommor i och framför skottkärran för en fin effekt.

trasiga skottkärra plantering idéer för rabatt

Du kan också använda den vältade skottkärran som accent i rabatten. För att få maximal effekt, välj bara en typ av blommor i olika färger.

reparera och plantera om trasig skottkärra

Om skottkärran är rostig är det farligt för husdjur och små barn. I det här fallet har du inget annat val än att måla om och reparera det. Det ska åtminstone vara stabilt på golvet. Kontrollera om det kan välta.

Plantering av gamla skottkärror: vilka växter?

Gamla skottkärraväxtidéer för plats och växter

Men vad kan du egentligen plantera i en skottkärra? Det finns inga gränser för din egen fantasi. Men eftersom en gammal skottkärra har ett vintage -utseende, bör du undvika en stenhage eller annan minimalistisk design. Så välj blommor och växter som passar bra med lantgårdens trädgård.

Årliga blommor:  Tulpaner, petunior, verbena, begonier, blå tusenskönor, fläktblommor, pelargoner, Kalifornien vallmo, svartögda Susan och andra.

Årliga prydnadsgräs: Rött lamprengöringsgräs, prydnads hirs

Årliga örter: Basilika, dill, rosmarin

Skottkärra med dekorativa lövverk

Små skottkärror plantera idéer med prydnadsblad

Blommor som accent i en skottkärra vid ytterdörren

Plantera skottkärran med hortensior och murgröna

Ätbara blommor i en gammal skottkärra

Plantera skottkärran med ätbara blommor viol

Petunior är lätta att ta hand om och lämpar sig för att plantera skottkärror

Gamla skottkärra plantering idéer för blommor

Plantera dekorativ skottkärra

Skottkärra för plantering Vilka växter

Plantera dekorativ träkärra i trä

Dekorativ skottkärra för plantering