Är palmolja ohälsosam och skadlig för miljön? Vad är sanningen i anklagelserna?

Palmolja, även känd som palmfett och palmkärnolja, har utsatts för stark kritik. Det billiga fettet sägs vara skadligt för hälsan och samtidigt skada naturen. För att förstå detta är det nödvändigt att ha lite information om tillverkning och ingredienser som vi skulle vilja ge dig idag. Och vad är palmoljans nackdelar för miljön? Ta reda på vad palmolja är, vad den används till, varför palmolja är ohälsosam och vilka alternativ som finns tillgängliga för dig.

Palmolja ohälsosam – vad är palmolja egentligen?

Palmolja ohälsosam eller inte - vad den används till och hälsoeffekter

Palmfett är en vegetabilisk olja som utvinns ur massan av oljepalmen. Palmkärnoljan erhålls från fruktkärnan. Eftersom denna vegetabiliska olja är så billig att göra och så lätt att bearbeta, är den populär som ingrediens i livsmedel, inklusive ohälsosamma färdiga produkter och andra varor. Palmolja används också i kosmetika (t.ex. tvål), men också i tvättmedel och till och med barnmat. Särskilt choklad och chokladpålägg är kända för det palmfett de innehåller – även om palmolja sägs vara ohälsosamt.

Hur tillverkas palmolja?

Palmolja ohälsosam och skadlig för regnskogen

Palmoljepalmen kommer ursprungligen från regnskogen i Västafrika. Detta innebär också att palmoljeväxten föredrar varma och fuktiga klimat. Eftersom ett sådant klimat också råder i andra delar av världen och efterfrågan också ökade mer och mer över tiden, utvidgades odlingen även till områden utanför Afrika (Malaysia, Indonesien och Sydamerika).

Palmolja ohälsosam och skadlig för miljön - regnskog rensas för plantagerna

Palmolja och miljön

För att skapa tillräckligt med utrymme för palmoljeplantagen (oljepalmer behöver gott om plats för att växa) har stora delar av regnskogen varit och fortsätter att förstöras. Eftersom detta också händer genom att bränna växterna, så är inte bara det faktum att hela ekosystem går förlorade så oroande, utan också att koldioxidutsläpp släpps från elden.

Är hållbar palmolja ohälsosam och är ekologiskt palmfett mer fördelaktigt

Palmoljodlingen ger tyvärr också ett stort bidrag till förstörelsen av regnskogen och är på detta sätt inte bara skadligt för individens hälsa, utan också för miljön i allmänhet. Och varför är palmolja ohälsosamt?

Varför är palmolja så ohälsosam?

Är palmfett cancerframkallande och vad som exakt ökar risken för cancer

Oavsett om du konsumerar palmolja i maten eller absorberar palmolja i kosmetika genom huden – palmoljeprodukter är skadliga i vilken form som helst. I vilken utsträckning beror dock framför allt på produktionsmetoden. Men varför är palmolja ohälsosamt??

Hur skadligt är palmolja för hälsan – palmoljeeffekter

Palmolja innehåller ohälsosamma, vita mättade fettsyror som orsakar diabetes och fetma

Så kallade mättade och omättade fettsyror finns i fetter, varav de mättade är ohälsosamma och de omättade är fördelaktiga för människors hälsa. Palmfett (precis som många andra vegetabiliska oljor) innehåller just de skadliga fettsyrorna i större mängder än de omättade. Och det är just på grund av detta som palmolja skapar hälsoproblem. Fettsyrorna leder inte bara till fetma, utan främjar också utvecklingen av hjärtsjukdomar. Eftersom palmolja ökar kolesterolnivåerna (eller de mättade fettsyrorna den innehåller) kan det också orsaka diabetes. Allt detta gör palmolja ohälsosam.

Cancer är en möjlig följd av att man konsumerar palmfett och palmkärnolja

Är palmolja cancerframkallande??

I sig kan risken för cancer från palmolja inte öka från själva oljan. Ändå anses palmfett vara cancerframkallande. Vad är just nu? Palmolja är skadligt i förhållande till denna sjukdom?

Oljan kan bli farlig om den värms upp under bearbetning och i de flesta fall kommer den att göra det. Detta beror på att så kallade fettsyraestrar och, närmare bestämt, 3-MCPD och glycidyl bildas. Federal Institute for Risk Assessment klassificerar dessa ämnen som cancerframkallande. Djurförsök har visat att tumörer utvecklas över en viss dos. Dessutom sägs palmoljan ha toxiska effekter på levern, njurarna och testiklarna.

Produkter som innehåller palmolja och alternativ

Är chokladspridning med palmolja ohälsosamt - Bättre att använda varianter som är palmfria

I Tyskland innehåller varannan produkt i genomsnitt palmfett, även om palmolja sägs vara ohälsosamt. Lagen kräver dock att tillverkarna också noterar detta på etiketten. Palmolja är särskilt populär för följande produkter:

 • Chokladpålägg: Palmfett är särskilt populärt för de populära chokladspreadarna, eftersom det uppnår en perfekt konsistens som knappast annat fett kan konkurrera med. Om du inte vill klara dig utan den läckra nougatkrämen, välj till exempel ett Nutella -alternativ utan palmolja. "Vego" till exempel är en nougatkräm utan palmolja och använder sheasmör istället. Produkter med palmolja, men som är hållbara, är bland andra "samba", "Bionella" och "Cocoba". Det är bäst att göra chokladspridning själv.
 • Chokladkaka: Knappt något välkänt chokladstångsmärke klarar sig inte med palmolja. Men om du vill undvika palmolja, eftersom palmolja är ohälsosamt är det bästa att göra till den ekologiska butiken. Det finns gott om alternativ som är palmoljefria eller åtminstone innehåller organisk kvalitetsolja. "Rapunzel", "Alnatura" och "ichoc" är bara några av de möjliga varianterna. I allmänhet kan du välja mellan olika godis utan palmolja från Alnatura, inklusive kakor, müsli och choklad utan palmolja.

Tvål utan palmkärnolja - det finns alternativ som inte är hälsoskadliga

 • Tvål: Även med tvålarna är det svårt att hitta alternativ i standardbutikerna. Stora märken använder palmolja, om än mestadels certifierad. En populär ersättning för palmolja är kokosolja. "Naturlig" von Speick använder denna olja istället för palmfett. Eller välj mindre kända märken som också klarar sig inte med palmolja.
 • Grädde: Om du letar efter ett alternativ till palmolja i denna typ av kosmetiska produkter måste du leta lite längre och gräva lite djupare i fickan. Det är också med "kvitten" av Dr. Hauschka är fallet. Dagkräm från Alterra använder aprikoskärnor och kvällsljusolja i ekologisk kvalitet istället för palmfett och finns till ett lägre pris.

Palmolja i mat och kosmetika

Färdiga produkter som frysta pizzor och soppor innehåller vanligtvis palmfett

 • Färdiga produkter: Ibland måste det vara snabbt, men visste du att färdiga måltider också innehåller palmfett? Det gäller bland annat säckssoppor, frysta pizzor och olika färdiga pastarätter. Försök istället att välja livsmedel från den ekologiska butiken som inte innehåller palmolja, eller ännu bättre – laga den själv. Det finns gott om rätter som kan förberedas snabbt. Då behöver du inte oroa dig för att palmolja heller är ohälsosam.
 • Margarin: Margarinet är en mycket kontroversiell produkt i sig. Du kan få ett alternativ till palmolja genom att köpa smör istället. Enligt EU -förordningen kan denna inte längre säljas som sådan om vegetabiliska oljor tillsätts. Då kallas produkten blandat fett.

Alternativa namn för palmolja i mat och kosmetika

Alternativa namn på palmfett och palmkärnolja - WWF -lista

Även om många produkter kan berätta direkt på etiketten om de innehåller palmolja eller palmfett, är vissa tillverkare tillräckligt kloka för att använda andra namn som många inte vet att de betyder exakt. Detta gör det svårt för konsumenterna att medvetet undvika palmolja.

World Wide Fund of Nature (WWF) har därför publicerat en lista med alternativa namn. Du hittar denna och en annan detaljerad lista i länkarna i slutet av artikeln. Men här är några exempel i förväg:

 • Fettsyraglycerid
 • Glyceryl (stearat)
 • Palmat (t.ex. natriumpalmat – natriumsalter av palmoljefettsyror)
 • Palmfruktolja
 • Vegetabiliskt fett
 • palmkärna
 • Vegetabilisk olja
 • PEG-100-stearater
 • Sodium Palm Kernelate
 • Zinkstearat

Vad sägs om den ekologiska produkten?

Palmoljeplantager odlas istället för djungeln

Är palmolja ohälsosam när den används i ekologisk kvalitet? I princip är den enda skillnaden mellan ekologisk palmolja och konventionellt palmfett att de ekologiska produkterna inte odlas med pesitzider och konstgödsel, utan i enlighet med kraven för ekologisk odling. Så den innehåller inga kemikalier.

Det är hållbar palmolja, men det förändrar inte oljans naturliga sammansättning. Med ekologisk kvalitet kan du anta att ingen regnskog har röjts och att små bönder också får en rättvis inkomst från produktionen.

Utvärdering av fettsyraestrarna från Federal Institute for Risk Assessment

Lista över alternativa namn för palmfett och olja; Lista över WWF