Digital Detox: Vad är det och många användbara tips i korthet?

I sängen, vid middagen eller till och med när vi träffar vänner – vi har nästan alltid våra mobiltelefoner i handen. Digital detox, eller “digital avgiftning” på tyska har nyligen blivit allt populärare. Det viktigaste är att gå offline under en viss tid och avstå från digitala medier och elektronisk teknik som smartphones, bärbara datorer, internet och tv. Många vetenskapliga studier har redan bekräftat att överdriven mediekonsumtion är skadlig och kan påverka både vår hälsa och vårt sociala liv negativt. Men hur exakt fungerar en digital detox, liksom många användbara tips, finns i vår artikel!

vad är digital detox på mobiltelefon avstå tips

För många människor är konstant användning av mobiltelefoner eller bärbara datorer en stor del av vardagen. Enligt en studie från Nielsen Company spenderar en genomsnittlig vuxen totalt cirka 11 timmar om dagen framför tv: n, datorn eller mobilen. En annan undersökning visade att 60% av människor låser upp sina telefoner i genomsnitt 80 gånger om dagen. Har du en känsla av att du kan vara ”beroende av mobiltelefoner”? Eller vill du bara ha lite tid för dig själv utan att bli störd? Då kanske du borde överväga en digital detox. Även om “teknikberoende” inte officiellt erkänns som en sjukdom, tror många experter att överdriven användning utgör en mycket stor risk för vår psykiska och fysiska hälsa.

Digital detox – Överdriven användning av mobiltelefoner är stressande

Mobiltelefoner är ohälsosamma Go Mobiltelefon gratis tips

Människor kan ofta inte föreställa sig ett liv utan tekniska anordningar, men forskning och undersökningar har visat att hög konsumtion kan leda till ihållande stress. I en undersökning utförd av organisationen ”Common Sense Media” uppgav 50% av ungdomarna att de känner sig beroende av sina smartphones. Hela 78% av de tillfrågade kontrollerar sina mobiltelefoner minst en gång i timmen. Det ständiga behovet av att kontrollera e -postmeddelanden, meddelanden eller inlägg på sociala medier sätter oss under press och kan leda till sömnlöshet, svår huvudvärk och symptom på depression.

Användning av elektroniska enheter kan orsaka sömnlöshet

Ska lägga mig med mobiltelefon ohälsosamma digitala detox -tips

Alla vet det – du ligger redan i sängen och vill ta en snabb titt på Facebook eller Instagram. Men att använda mobiltelefoner eller bärbara datorer precis innan sängen kan ha en negativ inverkan på sömnens kvalitet och kvantitet. En studie utförd i Schweiz visade att personer som går och lägger sig med sina mobiltelefoner sover betydligt mindre och sämre. Enligt samma studie kan användning av elektroniska apparater leda till viktökning om natten. Att kontrollera våra meddelanden för ett ögonblick kan låta ofarligt till en början, men det kan orsaka ångest eller andra psykiska störningar.

Mobiltelefoner ohälsosamma hos barn Digitala detoxtips

En studie som utförts vid “University of Pensilvania” har bekräftat att daglig användning av sociala medier som Facebook, Instagram eller Snapchat kan leda till minskat välbefinnande och självkänsla. Ofta jämför vi oss med vänner och bekanta eller till och med kändisar utifrån foton och tror att de lever ett mer spännande och intressant liv. En digital detox är ett bra sätt att fokusera på det som är väsentligt och vackert i vårt eget liv.

Mobiltelefonberoende digital detox vad är det

Det finns ett specifikt namn för vår uppmaning att ständigt kontrollera mobiltelefoner. FOMO står för “Fear Of Missing Out” och står för rädslan för att missa något viktigt. Människor är så fokuserade på att surra, blinka eller ringa i sina smartphones att de också når det när ingenting händer alls. Denna känsla av att ständigt vara uppdaterad kan få negativa konsekvenser för ditt privata eller arbetsliv. Även när du är hemma eller på semester kan det ibland vara svårt att inte läsa e -post eller svara på meddelanden från en kollega.

Tecken på att du bör minska användningen av elektroniska enheter

Digitala Detox -tips Undvik mobiltelefoner

 • Du får panik när du inte hittar din telefon.
 • Du kan inte motstå lusten att kolla telefonen varannan minut.
 • Du känner dig deprimerad eller arg efter att ha spenderat tid på sociala medier.
 • Du fokuserar för mycket på hur många likes eller kommentarer dina foton eller inlägg har.
 • De är rädda för att om du inte kontrollerar din smartphone regelbundet kommer du att missa något.
 • De stannar ofta upp sent eller går upp tidigt för att spela i telefonen.
 • Du har problem med att fokusera på något när telefonen inte är nära dig.

Hur fungerar en digital detox bäst? – Hjälpfulla tips

Praktisk effekt på hälsan Digital detox vad är det

En digital detox betyder dock inte nödvändigtvis att man helt undviker att använda sin mobiltelefon eller bärbara dator. Denna process handlar mycket mer om att sätta gränser och se till att du använder enheterna på ett sätt som är mer sannolikt att gynna, snarare än att skada, din mentala och fysiska hälsa.

 • Var realistisk – I dagens digitaliserade värld är många människor beroende av användningen av elektroniska enheter medan de är på jobbet. Om du är en av dem kan du göra en “mini detox” i slutet av dagen. Ställ in en så kallad mobiltelefonfri tid, till exempel från 21:00 till 08:00, under vilken du helt enkelt stänger av mobiltelefonen och lämnar den där den är. Detta är ett underbart sätt att njuta av dina hobbyer som sport eller att läsa i fred.
 • Slå på flygläge – Använder du din smartphone som väckarklocka eller vill du lyssna på musik medan du tränar? Se sedan till att du inte distraheras av telefonsamtal, meddelanden eller push -meddelanden och aktivera flygplansläge.

Digital Detox vad är mobiltelefonen dålig för hälsan

 • Vetenskapliga studier har visat att begränsning av användningen av sociala medier till cirka 30 minuter om dagen förbättrar vårt välbefinnande och minskar symtom på depression och ensamhet. Stäng av telefonen när du äter, ensam eller med vänner, när du lägger dig eller när du arbetar med ett viktigt projekt.
 • Smartphone-fria rum i lägenheten – Enligt en undersökning från ”LMU München” uppgav 85% av de tillfrågade att de alltid har sin smartphone inom räckhåll och till och med bär den från ett rum till det andra. Så välj ett rum i din lägenhet som anses vara en mobiltelefonfri zon. Till exempel är sovrummet och matsalen eller köket perfekta för detta. Studier har visat att telefonens närvaro, även när vi inte aktivt använder den, minskar kvaliteten på konversationer med andra människor. Detta fenomen är också känt som “iPhone -effekten”.

Digitala detox -tips som att undvika mobiltelefoner