Fler skadestånd för Polen? Polens premiärminister kräver mer ersättning för andra världskriget

Reparationer Polens offer kräver förstörelse

Andra världskriget kan vara ett förflutet för alla andra länder, men det är fortfarande en aktuell och känslig fråga för Tyskland och Polen. Just nu, när 80 -årsjubileet för krigets början närmar sig, talade den polske premiärministern. Han sa att fram till denna tidpunkt hade Polen inte fått tillräckliga ersättningar för de mer än 6 miljoner krigsoffren och förstörelsen i polska städer och byar.

Fler skadestånd för Polen: Den polska regeringen kräver mer ersättning

Reparationer Polen kräver miljarder andra världskriget

Grannlandets utrikesminister talade också om diskriminering. Han förklarade att andra länder med färre offer och förstörelse fick mer pengar än Polen och gav Frankrike som ett exempel. Med tanke på de mer än 6 miljoner människor som dog (mer än 20% av befolkningen förlorade livet i de militära attackerna) var nivån på polska skadestånd helt enkelt inte rättvis. Nu vill den polska regeringen sätta sig ner och sätta en summa. Under den tyska förbundspresidentens planerade besök den 1 september avser den polska premiärministern att ta upp frågan igen.

Ämnet verkade faktiskt vara stängt länge. Polen avstod officiellt från ersättning i början av 1950 -talet. I det två plus fyra fördrag som undertecknades i Moskva den 12 september 1990 förutses inga ytterligare skadestånd. För tio år sedan kom dock den polska regeringen tillbaka med förfrågningar. Andra världskriget och dess följder tycks fortfarande vara en påfrestning för de tysk-polska relationerna. Frågan uppstår nu om vad Polen skulle göra om försöken till försoning misslyckades under 1 september -jubileet. Utrikesminister Jacek Czaputowicz meddelade inte i sitt vittnesmål om han också skulle vidta rättsliga åtgärder.

Reparationer för Polen: Över 1000 polska städer och byar förstördes fullständigt under andra världskriget

Under den tyska ockupationen mellan 1939 och 1945 jämnades mer än 1000 polska byar till jorden. Vid den tiden förstörde armén inte bara många konstverk, utan bombade också huvudstaden Warszawa så kraftigt i slutet av kriget att det nästan var helt i ruiner. Många invånare dödades i dessa attacker. Många kulturminnen, museer, kyrkor och sjukhus förstördes också fullständigt. Efter krigsslutet var landet i en extremt dålig ekonomisk situation.

Dessutom inrättades 6 av de 7 utrotningslägerna i Polen där nästan hela den judiska befolkningen i landet dödades.

Reparationer för Polen: Grekland har också liknande krav för Tyskland

Reparationer Tyskland Ryssland betalar Sovjetunionens andra världskrig

De nya kraven kommer fyra månader efter att det grekiska parlamentet krävde cirka 290 miljarder euro från Tyskland. Den federala regeringen har resolut avvisat dessa krav. I Grekland var politikerna då inte överens om vad de skulle göra. Oppositionen anklagade den grekiska premiärministern Alexis Tsipras för att han ville vinna röster inför det kommande valet till Europaparlamentet i oktober genom kraven..

År 2015 krävde Ryssland också tre till fyra miljarder euro i ersättning för de cirka 27 miljoner krigsoffren i Sovjetunionen. Den ryska befolkningen led mycket efter efterdyningarna av andra världskriget. Vissa experter från Ryssland hävdade till och med att Rysslands befolkning nästan hade fördubblats om det inte varit för kriget. Istället var det fattigdom och hungersnöd i många ryska städer, särskilt de som helt eller delvis förstördes.

Tyskland har redan betalat över 70 miljarder euro i skadestånd

Reparationer Polen förstör andra världskriget

Efter slutet av andra världskriget betalade Förbundsrepubliken Tyskland de drabbade staterna över 70 miljarder euro. Det handlar inte bara om betalningar direkt till andra regeringar, utan också om betalningar till privatpersoner, till exempel familjemedlemmar till offer för andra världskriget. I Italien sköts till exempel över 120 personer ihjäl av tyska soldater i en by. De anhöriga till offren hade stämt Förbundsrepubliken vid den europeiska domstolen för kompensationspengar, och den beviljade dem ersättning på över 1,5 miljoner euro.