Ketogen mat fungerar bäst under en begränsad tid

En ketogen kost och mat som ger 99 procent av kalorierna från fett och protein och bara 1 procent från kolhydrater leder till kortsiktiga hälsofördelar. Men negativa effekter kan dyka upp efter ungefär en vecka, vilket forskare fann i en studie på möss. Resultaten ger initiala indikationer på att ketodieten under en begränsad tid kan förbättra människors hälsa genom att minska risken för diabetes och inflammation. Sådan forskning är också ett viktigt första steg mot möjliga kliniska prövningar på människor.

Ketogen mat i längden

näringsplan keto diet bantning

Keto -kosten blir allt populärare. Kändisar som Gwyneth Paltrow, Lebron James och Kim Kardashian pratar om sådana dietplaner för viktminskning. I studien fann forskarna att kostens positiva och negativa effekter beror på både immunceller, kallade gamma-delta T-celler, och vävnadsskyddsceller. Det senare kan därför minska risken för att utveckla diabetes och för inflammation.

En portion stekt ägg i avokado halv ketodiet

En ketodiet får kroppen att bränna fett, säger seniorförfattaren Vishwa Deep Dixit från Yale School of Medicine. När vi sänker kroppens glukosnivåer på grund av det låga kolhydratinnehållet i kosten, beter sig kroppen som om den svälter. Men även om detta inte är fallet börjar kroppen bränna fett istället för kolhydrater. Denna process producerar i sin tur kemikalier som forskare kallar ketonkroppar eller en alternativ bränslekälla. När vi bränner ketonkroppar sprids vävnadsskyddande gamma-delta T-celler i hela kroppen.

Följaktligen minskar detta blodsockernivån och förbättrar kroppens ämnesomsättning. Efter en vecka på ketodieten visar möss en minskning av blodsockernivåer och inflammation. Men om kroppen är i detta läge, lagras fett samtidigt som fett går förlorat. Om möss fortsätter att äta fettfattigt och lågt i kolhydrater efter en vecka kommer de att konsumera mer fett än de kan bränna och utveckla diabetes och fetma.

Hälsoutsikter

fördelar ketogen diet följa diet plan

Långsiktiga kliniska studier på människor behövs fortfarande för att validera de anekdotiska påståendena om hälsofördelarna med keto. Med de senaste fynden har forskare nu en bättre förståelse av mekanismerna som fungerar i kroppar baserade på ketodieten.

"Våra resultat visar samspelet mellan metabolism och immunsystemet och hur det koordinerar upprätthållandet av frisk vävnadsfunktion", sade Emily Goldberg, en postdoktor i jämförande medicin som upptäckte ketodieten expanderade gamma-delta T-celler i möss.

ketogen mat i olika portioner

Om den idealiska längden på kosten för människors hälsofördelar är ett ämne för senare studier, sa Dixit, upptäckten att keto är bättre i små doser är goda nyheter. Han sa också: "Vem vill vara på en diet för alltid?"