Kost för atopisk dermatit: mildra symtomen med rätt kost

Klåda, hudrodnad och frekventa hudutslag: cirka en tiondel av alla barn och 3% av vuxna i Tyskland kämpar med neurodermatit. Hudsjukdomen kännetecknas av en intermittent kurs. Det är för närvarande inte klart vad som exakt orsakar sjukdomen. Vissa matallergier anses vara möjliga utlösare. Sambandet mellan konsumtion av vissa livsmedel och fasen med akuta besvär har till och med bevisats vetenskapligt. Men eftersom sjukdomen är annorlunda för alla, anpassar läkarna terapin eller kosten till de individuella patienternas behov. Det finns dock flera riktlinjer för vad man ska undvika och vad man ska äta säkert. Vi ger dig några tips för din eksemdiet och förklarar vilka livsmedel som kan hjälpa till att lindra symtomen och vilka livsmedel som kan göra dem värre.

Kost för atopisk dermatit: Orsakerna är olika

Eksemfläck Undvik tips för vuxna och barn och spädbarn

Atopisk dermatit är en hudsjukdom som kan dyka upp för första gången som bebis. Forskarna har visat att barn som lider av sin första fas av neurodermatit under ett år kan utveckla matallergier senare. I majoriteten av de drabbade små barnen kan en sådan allergi bestämmas med ett allergitest. De goda nyheterna: Småbarn utvecklar ofta hudsjukdomen vid 14 års ålder och ungdomar och vuxna mellan 20 och 30 år drabbas av eksem betydligt mindre ofta. Men om barnen utvecklar en matallergi måste de hantera det för livet. Det är därför desto viktigare att diskutera rätt näring för spädbarn med barnläkaren. Här är några tips som du kan använda som en guide:

Kost för atopisk dermatit: baby

Kost hos en baby med eksem som ingredienser ska undvikas

Spädbarn kan lida av matintoleranser och allergier. Det senare kan utlösa hudsjukdomen neurodermatit. Men hur kan de två skiljas från varandra när symptomen faktiskt är väldigt lika?

Bestäm näring vid atopisk dermatit vid babyallergier och välj allergivänlig barnmat

Allergier: Hos spädbarn och småbarn under 10 år finns IgE -antikroppar ofta efter testning. IgE, en förkortning för immunglobulin E, är ett ämne som kroppen gör som ett försvar mot skadliga virus och bakterier. Vid allergi bildas antikroppen som ett försvar mot faktiskt ofarlig mat. Många barn växer ur denna intolerans. Det är fortfarande oklart varför spädbarn först utvecklar en allergi och sedan utvecklar tolerans.

Oförenligheter: Intolerans är mer sannolikt matsmältningsproblem. Det betyder att barnet inte kan smälta vissa livsmedel. Symtomen är mestadels diarré, gas och kolik. Intoleranser växer inte ut.

Kost för atopisk dermatit hos barn introducerar långsamt nya livsmedel

Kosten för atopisk dermatit att flytta runt kan visa sig vara en verklig utmaning. Helst bör spädbarn ammas eller matas med en hydrolyserad formelprodukt under minst de första 6 månaderna. Från sex månader och framåt genomförs ett allergitest för komjölk, vete, ägg och eventuellt olika nötter. I de flesta fall kan föräldrarna bestämma allergier utan att testa. Detta beror på att majoriteten av barn under ett år upplever rodnad i huden en till två timmar efter intag av allergener.

Föräldrar rekommenderas bäst att arbeta med sin barnläkare för att utveckla en näringsplan och gradvis införa kompletterande livsmedel, lägga till en ny ingrediens var 4-5: e dag. På så sätt kan det i god tid avgöras om barnet tål den nya ingrediensen bra eller inte.

Kost för atopisk dermatit hos barn

Kost för atopisk dermatit hos barn gör utan socker Ät äpplen

Till skillnad från spädbarn kan test bestämma allergier eller intoleranser hos de flesta barn i dagis och skolålder. Om man misstänker en matallergi utför barnläkaren vanligtvis provokationstester. Den så kallade utelämningsdieten är ett alternativ. Intoleranser som fruktosintolerans kan bestämmas med ett andetagstest.

Om de första symptomen på hudsjukdomen neurodermatit uppträder, är det i de flesta fall nödvändigt att ändra kost. Det viktigaste här är att skapa en näringsplan tillsammans med en läkare. Det är också viktigt att undvika livsmedel som kan utlösa uppblåsningar eller förvärra klåda.

Kost för atopisk dermatit hos barn äter frukt och grönsaker

Målet med en näringsplan är att undvika endast de enskilda utlösarna. Följande grundprinciper gäller:

 • Så få vitt mjölprodukter som möjligt konsumera. De innehåller syrabildande ämnen som kan inflamera huden. Som ett alternativ finns det till exempel spelt, ris, soja eller hirsmjöl.
 • Undvik helt godis med hög sockerhalt. De kan utlösa uppblossningar och göra klåda värre. Som ersättning för kex, kakor, choklad och grädde kan du använda torkad frukt eller vissa söta frukter som mango. Efter 1-2 månader kan hemmagjorda bakverk sötas med honung.

Varför atopisk dermatit och matallergi hos barn är relaterade

 • Komjölk, kycklingägg, fisk, skaldjur, fläsk, tomater och citrusfrukter anses i allmänhet vara dåligt smältbara livsmedel. Föräldrar bör dock inte utesluta dessa livsmedel från menyn! Endast om en allergi har fastställts genom tester kan läkaren ersätta vissa livsmedel med andra. Annars anses konsumtionen vara säker!
 • Minst två nävar grönsaker äta dagligen. Broccoli, spenat, lök, vitlök och lammsallad är kända för sina antiinflammatoriska effekter.
 • Åtminstone en näve sockerfattig frukt som blåbär, kokos, jordgubbar, aprikoser och vattenmelon konsumerar dagligen. Även sockerhaltiga frukter som äpplen behöver inte uteslutas från menyn. Det finns nu Idared- eller Gloster -sorterna, som innehåller väldigt lite socker.

Små patienter bör dock inte hålla sig till en diet som barnläkaren ställt in för länge. Vanligtvis kontrollerar läkare om allergin fortfarande finns där var 6 till 8 månader.

Näring vid atopisk dermatit hos vuxna

Kost för atopisk dermatit Livsmedel som kan utlösa allergier

Även om rätt näring har en förebyggande och terapeutisk effekt hos spädbarn och småbarn, kan det bara hjälpa i begränsad omfattning hos vuxna. En sak är säker: Det är inte möjligt att bota neurodermatit med diet. Men om de vuxna ändrar sin kost kan de förlänga de symptomfria intervallen.

Hos vuxna beror den kroniska hudsjukdomen mestadels på en korsallergi. Det handlar om en pollenassocierad reaktion på mat. Studier har visat att personer som är allergiska mot pollen ofta också utvecklar matallergi. Till exempel upplever patienter med björkpollenallergi svår klåda efter intag av frukt som persikor, aprikoser, körsbär och nötter som hasselnötter och valnötter. Vi listar ytterligare exempel på korsallergi nedan:

Kost för atopisk dermatit Förbered recept på sallad med grönsaker och frukt och torkad frukt

 • De som är allergiska mot spannmålspollen kan utveckla en allergi mot spannmålsmjöl.
 • Personer som främst är allergiska mot olivpollen kan utveckla en matallergi mot ananas och pepparrot.
 • Gräspollen kan orsaka en allergisk reaktion mot ärtor, kiwifrukt, soja, tomater och vattenmelon.

Hos vuxna kan dock symptom på en allergi plötsligt uppträda utan att vara allergiker. Detta är en pseudoallergi. Detta är en överreaktion på livsmedelstillsatser där kroppen släpper ut den inflammatoriska medlaren histamin. I motsats till allergier, där frisättning av histamin utlöses av bindning av allergener till antikroppar, sker en “slumpmässig” inflammatorisk reaktion vid pseudoallergi. I slutändan upplever den drabbade personen allergiliknande symptom utan att själv vara allergisk. Här är en lista över möjliga utlösande ämnen i livsmedel:

Ändra din kost för atopisk dermatit Tips för vuxna och barn och spädbarn

 • Vissa azofärgämnen som tartrazin (märkt E102 på förpackningen), som används för att färga godis.
 • Sorbinsyra (även känd som hexadienoesyra, listad på förpackningar som E 200) är ett av konserveringsmedlen som finns i fruktspridning, konserveringssocker, margarin, ost och några korv.
 • Mononatriumglutamat (E 621). Konserver, olika snabbgrönsaksoppor eller potatismos och färdiga salladsdressingar innehåller smakförstärkaren.
 • Aspartam (E 951) finns ofta i “sockerfria” drycker, geléer, konserverad frukt, pålägg och sylt.

Vad kan vuxna äta med atopisk dermatit och vad inte? Tyvärr finns det ingen allmän kost för atopisk dermatit, men det finns några grundläggande principer som du kan följa. Så här kan symtomen lindras till viss del:

1. Undvik dåligt tolererade livsmedel och ersätt dem med väl tolererade livsmedel. Naturligtvis bör du först diskutera listan med din läkare.

Här erbjuder vi dig ett bord med de livsmedel som ofta tolereras dåligt av patienter med neurodermatit, liksom deras hälsosamma alternativ. Denna tabell ska bara fungera som en vägledning, för med hjälp av din läkare kan du med tiden sortera ut de livsmedel som verkligen kan utlösa en atopisk dermatit blossa upp och förvärra symptomen.

Mat i korthet för allergier och neurodermatitbord

2. Förbered maten själv. Detta är det enda sättet att säkerställa att disken verkligen är fri från konserveringsmedel och färgämnen, som är skyldiga till pseudoallergiska reaktioner. Dessutom innehåller många färdigrätter spår av ägg, mjölk etc. Även i små mängder kan de utlösa en allergisk reaktion eller eksemutslag.

Kost för atopisk dermatit Förbered en sallad med gurka och räkor

3. Försök att minska din konsumtion av livsmedel som innehåller histamin. Enligt studier lider majoriteten av patienterna med neurodermatit också av histaminintolerans. Livsmedel som är rika på histamin inkluderar härdade korv, produkter med marinerad eller saltad fisk, hårda ostar med en mognadstid på mer än 2 månader.

hälsosam kost för atopisk dermatit viktigt som förändringstips för vuxna

4. Undvik drycker som innehåller koffein om du råkar få utslag. De kan göra klådan värre. I detta avseende finns det många alternativ och du bör välja ett hälsosamt alternativ.

5. En vegansk kost mot atopisk dermatit kan ha positiva effekter. En viktig anledning till detta är att veganer förlitar sig på råa grönsaker, frukter och grönsaker. Men om du bestämmer dig för att göra det, bör du skapa en näringsplan och säkerställa en balanserad kost. En nutritionist kan hjälpa till med detta.