Minska sockerkonsumtionen: vad händer med kroppen om du klarar dig utan den?

Under de senaste åren har många studier visat att godis är beroendeframkallande och att några av oss hellre borde minska vårt sockerintag. Denna mat påverkar inte bara din hälsa, den påverkar också ditt sinne, humör, sömn, vikt och energi. Men vad skulle hända med vår kropp om vi bestämde oss för att ersätta eller begränsa vår konsumtion av socker? Här är några positiva förändringar vi kan förvänta oss i processen.

Minska eller stoppa överdriven sockerkonsumtion

strösocker i kuber och på en träpinne

Det är ingen hemlighet att gå ner i vikt är en svår uppgift för de flesta människor. Men små förändringar i dagliga matvanor kan ha viktiga konsekvenser i kampen mot överskott. Att minska eller stoppa sockerförbrukningen är en viktig del av detta.

Dessutom skapar överdriven konsumtion av söta livsmedel ett villkor för resistens mot hormonet insulin. Som ett resultat sänks din ämnesomsättning och kroppen börjar lagra extra fett. Insulin är dock inte det enda hormonet som påverkas. Den extrema mängden socker påverkar också leptinet. Detta är hormonet som ansvarar för att reglera aptiten och använda glukos som lagras i levern.

använd en bärbar blodsockermätare

En av huvudorsakerna till sömnlöshet är högt blodsocker, som bör sänkas. Konsumtion av söta produkter påverkar insulinnivåerna aggressivt, särskilt före sänggåendet. Detta kan störa sömnen. För att få en optimerad sömn kan vi tills vidare säga adjö till de sockerrika livsmedlen. Det är vetenskapligt bevisat att överdriven konsumtion av söta livsmedel påverkar bukspottkörteln. Detta producerar insulin för att reglera mängden socker i blodet. Detta följs av en sänkning av sockernivån, vilket leder till trötthet.

Andra hälsofördelar

minska sockerförbrukningen och skydda tänderna

Socker är en fiende för munhälsan. När du äter den här maten sätter sig bakterier på dina tänder och börjar gradvis förstöra tandemaljen. Detta kan också leda till hål i tänderna. Dessutom finns det ett vetenskapligt bevisat samband mellan sockerkonsumtion och skada på synnerven. Detta påverkar särskilt människor som är disponerade. Så tänk på ögons hälsa och minska eller stoppa helt och hållet sockerhaltiga produkter.

Strö belgiska våfflor med strösocker

Slutligen kan hudens goda utseende också påverkas av överdriven sockerkonsumtion. Detta påverkar kollagen och elastin – proteinerna som är ansvariga för densiteten och elasticiteten på hudens yta. Som ett resultat gynnas åldrandet av celler och hud.