Öka miljömedvetenheten: Från och med nu måste köpare betala för de tunna plastpåsarna i Aldi

Öka miljömedvetenheten Köp grönsaker

Från och med nu måste köpare betala för de tunna plastpåsarna i Aldi. Diskontern kommer att sälja plastpåsarna till ett symbolpris på 1 euro cent. Anledningen: Enligt statistiken använde och kastade köpare ut mer än tre miljarder påsar enbart förra året. Majoriteten av kunderna hade inte bara köpt skjortapåsarna utan bara packat sina inköp i de tunna, gratis frukt- och grönsakspåsarna. Plasten förorenar inte bara miljön, utan främjar också bortkastningskulturen.

Öka miljömedvetenheten: Letar efter alternativ till plastpåsar

Ökad medvetenhet om miljöskydd Bionedbrytbar plast

För att öka miljömedvetenheten har många stormarknadskedjor beslutat att ersätta plastpåsar med papperspåsar. Andra alternativ diskuterades också: I framtiden borde till exempel kunder i stormarknader kunna bära sina inköp i grönsaksnät. Grönsaksnäten är gjorda av tyg eller snöre och kan användas flera gånger. En annan variant skulle vara att få plastpåsarna gjorda av biologiskt nedbrytbar plast. Dessa så kallade bioplaster är mestadels gjorda av genetiskt modifierade råvaror som majs och sockerrör.

Öka miljömedvetenheten: Tävlingen hade redan vidtagit åtgärder

Öka miljömedvetenheten Stormarknad byta ut plastpåsar

För övrigt har tävlingen redan infört liknande åtgärder för att skydda miljön: I Lidl kommer plastpåsar att förbjudas från våren 2017, i stället kommer endast påsar tillverkade av biologiskt nedbrytbara material att säljas. Detta gjorde att företaget kunde spara mer än 3000 ton plast årligen. Stormarknadskedjan Real uttalade sig också för två månader sedan och lovade att byta ut plasten mot papperspåsar. Med detta steg kommer 65 000 färre plastpåsar att förorena miljön per år. Men inte alla var överens om huruvida detta steg verkligen kommer att ha en positiv inverkan på miljön. Kritiker kommenterade detta och varnade för att tillverkning av papperspåsar kräver mer resurser. Därför är papperspåsar faktiskt mer lämpade som ett återanvändbart alternativ än engångspåsar.

Det återstår att se vilken långsiktig effekt de nya åtgärderna verkligen kommer att få på plastpåseförbrukningen. Men en sak är säker: vi som köpare delar ansvar och bör definitivt agera på ett miljömedvetet sätt.

Öka miljömedvetenheten Sälj plastpåsar