Snabbmat fyller dig inte: Otillräcklig aptitreglering leder till fetma

De flesta vet redan att regelbunden konsumtion av snabbmat leder till fetma. Många studier bevisar de negativa effekterna av hamburgare, pizza och liknande på vår hälsa. Men nu har forskarna hittat en annan viktig anledning till att snabbmat kan vara skadligt för våra kroppar. Ett team av forskare från University of Macquarie i Australien fann att att äta skräpmat dagligen inte reglerade aptiten ordentligt. Kroppen skickar inga signaler om att vi redan är mätta och överätning sker snabbt.

Snabbmat undertrycker den neurala regleringen av aptit

Att äta snabbmat fyller oss inte

Våra kroppar har en skyddande mekanism som hindrar oss från att äta för mycket. Efter en måltid undertrycks aptiten av hippocampus – en bytestation i vår hjärna. Så här reglerar hjärnan hur många kalorier vi äter varje dag. Forskargruppen från Australien fann dock att ohälsosam snabbmat som pommes frites, pizza eller hamburgare kan förhindra aptitkontroll. 110 friska frivilliga undersöktes som en del av studien.

Snabbmat fyller dig inte, visar ny studie

Deltagarna delades in i två grupper. Den första gruppen bestod av personer som åt hälsosam mat och den andra gruppen bestod av personer som åt skräpmat varje dag. Forskarna fann att efter bara en vecka fungerade hippocampus hos försökspersonerna i testgruppen inte korrekt. Som ett resultat blev de aldrig riktigt mätta och åt mer och mer skräpmat.

Snabbmat har en negativ inverkan på vår hjärna

Snabbmat fyller dig inte med kostfel

I slutändan hamnar människor som äter snabbmat i en ond cirkel. För det första blir de aldrig mätta och äter mer och mer, vilket kan leda till fetma. Å andra sidan leder konsumtionen av snabbmat till koncentrationsproblem och dåligt minne. Andra studier visar att snabbmat till och med kan utlösa depression.

Snabbmat är dåligt för hjärnan och kroppen

I slutändan är de människor som äter snabbmat mindre produktiva på jobbet och känner sig ofta obekväma i sin egen kropp. Den goda nyheten är att om du ändrar din kost helt och börjar äta hälsosamt kommer du snabbt tillbaka i form. Hippocampus börjar då också fungera ordentligt igen.

Till Studie av forskargruppen från Australien