Sova med strumpor: ohälsosamt eller bra för kroppens termoregulering?

Vissa ser det som absolut "Nej gå" på, för de andra har det länge varit en del av sömnritualerna: När det gäller ämnet "Sov med strumpor" är alltid kontroversiell. För forskare har strumpor både fördelar och nackdelar i sängen. Å ena sidan kan de rätta strumporna på dina fötter hjälpa dig att somna, lindra menopausala kvinnor från värmevallningar och lindra symptom på Raynauds syndrom. Å andra sidan finns det hälsorisker som infektion eller överhettning. Människor som sover med strumporna på är mer benägna att drabbas av fotlukt. Så det är desto viktigare att du sover med rätt strumpor. De ska vara gjorda av ull som andas och ha en optimal passform.

Sova med strumpor: fördelarna i korthet

Sov gott med strumpor eller inte alls Tips

Om du undrar "Är det ohälsosamt att sova med strumpor på??" då är svaret "Nej", så länge strumporna passar. Även tvärtom kan de som sover med strumpor dra nytta av några fördelar.

I första hand kan strumporna stimulera blodcirkulationen i fötterna. Detta gör att kroppstemperaturen sjunker. Den lägre kroppstemperaturen ger hjärnan en signal om att det redan är dags att somna. Bättre blodcirkulation i fötterna säkerställer också att musklerna, lungorna och hjärtat tillförs syre.

Dessutom stöder strumpor kroppens termoregleringsprocess, vilket gör att värme kan utbytas mellan kroppen och miljön. På så sätt kan vi anpassa oss bättre till klimatförhållandena, till exempel när vi ska sova i det varma sovrummet på kalla dagar.

Att sova med strumpor är hälsosamt eller inte

Personer som sover med strumpor löper mindre risk för Raynauds syndrom. Detta är en särskilt intensiv reaktion av blodkärlen i tårna och fingrarna mot kyla. Hos personer som lider av syndromet, särskilt under vintermånaderna, uppträder ofta förträngningar i artärerna, vilket kan orsaka smärta. De drabbade delarna av kroppen känns domna och är mycket bleka. Patienter rekommenderas vanligtvis att hålla händer och fötter varma hela tiden som en förebyggande åtgärd. På grund av detta bär de drabbade ofta strumpor i sängen.

Menopausala kvinnor bör inte undra om de ska sova med strumpor på. Det rekommenderas att de bär strumpor i sängen. Eftersom de ofta lider av värmevallningar som förhindrar att somna. Orsaken till de stressande biverkningarna av klimakteriet är förändringar i hormonnivåer. De hindrar kroppen från att reglera värmen. Klagomålet inträffar mycket plötsligt och kan leda till koncentrationsproblem under dagen och sömnstörningar på kvällen. Men eftersom strumporna på fötterna sänker kroppstemperaturen, uppmuntrar de till att somna snabbt och kan därför visa sig vara särskilt hjälpsamma under klimakteriet.

Varför ska du inte sova med strumpor på: Nackdelarna med en blick

Är det dåligt att sova med strumpor på?

Men kan det vara ohälsosamt att sova med strumpor? Svaret är ja om du inte följer några grundläggande regler. Medan strumpor kan främja blodcirkulationen på fötterna, kan de också förvärra det. Detta gäller särskilt om strumporna är för täta och inte andas. I det här fallet är det dåligt att sova med strumpor på. Forskare rekommenderar att du använder strumpor som är en storlek större än vanligt i sängen.

Dessutom finns det många argument mot att sova med strumporna som du hade på hela dagen. För då finns det en risk att de smutsiga och trånga strumporna irriterar eller till och med inflammerar den känsliga huden på fötterna. Byt strumpor och bära ett nytt tvättat par i sängen.

Även om det är sant att de rätta strumporna kan hjälpa till att reglera kroppstemperaturen. I vissa fall uppstår dock överhettning. Till exempel om strumporna inte är gjorda av ett material som andas. Speciellt med småbarn och spädbarn är det också lämpligt att köpa modeller utan resår och sömmar.

Med strumpor i sängen: vilka material är lämpliga?

Varför ska du inte sova med strumpor på?

Om du vill sova med strumpor, bör du lägga vikt på materialet och den kvalitativa produktionen. Beroende på säsong är kashmir, merino eller bomull perfekt.

1. Kashmir känns väldigt mjuk. Detta beror på att kashmirgarnet är betydligt tunnare än det för merino och bomull. Kashmirstrumporna av hög kvalitet är vävda med ett stort antal trådar. Det täta tyget håller garanterat dina fötter varma under kalla vinterkvällar. Samtidigt som den andas.

2. Merinoull är också mycket effektivt för att skydda fötterna från kylan. Det kan absorbera fukt och sedan släppa ut det i luften. Detta gör att huden kan andas och även om fötterna svettas finns det inga obehagliga lukter. Strumporna i merinoull ligger optimalt på fötterna och garanterar ett hälsosamt och bekvämt fotklimat på kalla höst- och vårdagar.

Att sova med strumpor är osunt eller bra för oss

3. Bomullsstrumpor är perfekta för de svala sommarkvällarna. De är också ett alternativ för alla veganer eftersom de, till skillnad från kashmir och merinoull, är gjorda av växter. Samtidigt är de inte på något sätt sämre än kashmir och merinoull när det gäller komfort.

4. Om du ska sova med strumpor är sängstrumpor perfekta. De är speciellt gjorda för att sova och är särskilt bekväma att bära i sängen. Som regel är de flesta modeller tjockare än vanliga strumpor och är gjorda av en blandning av merinokashmir och bomull. Det är mycket viktigt att du byter dina strumpor varje dag och att ta på dem rena varje dag.