Träning under graviditeten kan förbättra bröstmjölken

Forskare hävdar att träning under graviditeten skapar en förening som kan öka kvaliteten på bröstmjölk. Dessutom kan det sänka ett barns livslånga risk att utveckla hjärtsjukdomar, diabetes och fetma. En ny studie tyder på att mer motion, gravida kvinnor kan göra bröstmjölken mer näringsrik. De senaste djurstudierna har visat att mödrar som tränar före och under graviditeten vidarebefordrar skyddsåtgärder mot nedsatt glukosmetabolism, minskad kardiovaskulär funktion och fetma.

Träna mer under graviditeten

Träna under graviditeten eller yogaövningar för en hälsosammare bröstmjölkproduktion

Men det medicinska samhället är fortfarande osäkert om den exakta föreningen som ger fördelarna. Forskarna tror att oligosackarid 3′-sialyllaktos (känd som 3′-SL eller 3’SL), en förening som finns i bröstmjölk, skyddar spädbarn. Tillsammans med andra mjölkoligosackarider syntetiseras 3’SL troligen endast i bröstkörteln och endast under amning. Studien publicerad i Nature Metabolism belyser forskning om möss och människor. Forskargruppen studerade möss som föddes av stillasittande mödrar.

gravid kvinna hos läkaren med vaccin mot sjukdomar

Forskarna matade dem sedan mjölk från honmöss som var aktiva under graviditeten. De observerade mössen i ett år efter att de ammade. Bara att komplettera 3’SL under amning förbättrade glukosmetabolismen, minskad fettmassa och kroppsvikt hos män och bevarad hjärtfunktion hos kvinnliga avkommor. Dessutom observerade forskarna att mössen matade 3’SL och matade fettrika dieter medan de ammade var skyddade från de skadliga effekterna av en fettrik kost.

Forskning om bröstmjölk från människa

baby litet barn i stol med flaska med bröstmjölk

Hos människor tittade laget på cirka 150 gravida och postpartum kvinnor som hade aktivitetsspårare. De upptäckte att försökspersonerna som tog fler steg per dag hade högre mängder 3’SL. Högre 3’SL -poäng var inte nödvändigtvis relaterade till träningsintensitet. Därför räcker till och med måttlig träning som en daglig promenad för att dra nytta av. Forskare är inte säkra på om träning efter förlossningen kan hålla 3’SL -nivåerna eller hur mycket motion som krävs för att hålla nivån tillräckligt hög för att hjälpa spädbarn. I framtiden hoppas de kunna bestämma vilken mekanism genom vilken 3’SL förbättrar metabolisk hälsa och hjärtfunktion hos avkomman och hur träning ökar 3’SL i mjölk.

träna på gymmet under graviditeten och förebygga hjärtsjukdomar och diabetes

Träning har visat sig förbättra symtomen på depression och ångest. Nya mödrar är benägna att dessa hälsotillstånd. Detta betyder dock inte att varje nybliven mamma ska träna under graviditeten. Denna studie behandlar inte tanken på överansträngning eller de potentiella negativa effekterna som en baby-mamma-dyad kan ha om mamman är överväldigad, antingen fysiskt eller psykiskt. Det finns dokumenterade fördelar hos kvinnor som inte kan träna för andra sätt att stödja sitt barns mikrobiom. Studieförfattarna skulle dock vilja se fler faktorer i framtida forskning relaterad till träning och barnmat. Detta skulle till exempel vara kosten för den gravida mamman, liksom hennes sömnkvalitet och hennes mentala tillstånd.