Bygg själv en grillplats i trädgården – instruktioner och tips för planering

Grillplats i trädgården - bygg ditt eget utomhusstenskök i natursten

Det är vår och dagarna blir längre och kvällarna varmare. Grillsäsongen har sakta börjat. De som har sin egen trädgård eller del av trädgården kan njuta av det vackra vädret längre. Men om du har tillräckligt med utrymme finns det säkert möjlighet att skapa en grillplats i trädgården. Att skapa en är också lätt för amatörer och amatörer att göra och kan till och med vara kul.

Grillplats i trädgården – allas dröm

Grillplats i trädgården-bygg-själv-bakgård-familj-grill

Att grilla är väldigt populärt – vem gillar inte grillat kött och grönsaker? Att laga mat och njuta av mat i en mysig atmosfär med familj och vänner är inte bara kul för grillfantaster. En grillplats i trädgården ser ut som ett bra sätt att skapa en utomhusplats för långa, sociala sommarkvällar. Trädgårdsägare kan sätta upp en egen grill spis med bekväma sittplatser. Innan grillplatsen byggs finns det några viktiga punkter och planer att göra.

Grillplats i trädgården – välj rätt plats

Grillplats i trädgården-bygg-ditt-eget-chica-utomhus-kök-natursten

En grillplats är ett nöje i trädgården och om det finns tillräckligt med plats för det är det värt att skapa en. Först och främst måste man noga överväga rätt val av plats för eldstaden, oavsett om det är mobilt eller murat. Möjligen ska grillen inte gränsa till grannfastigheten. Förutom de uppenbara orsakerna: lukt och buller som grillaktiviteterna genererar finns det också andra, till exempel brandrisk. Du kan dock inte veta exakt vad som finns på andra sidan staketet och de flygande gnistor kan orsaka inflammation hos grannarna. För att undvika potentiella gräl som förstör grillglädjen, varför inte, är den goda planeringen av grillplatsen av stor vikt. Dessutom måste värmeutvecklingen beaktas, varför en grillplats inte ska placeras bredvid lättantändliga föremål, ved, värmesystem och deras rör.

Bygg själv en trädgårdsgrill – instruktioner för ditt nya helgprojekt

Bygg en grill spis – dessa tips hjälper dig att planera

Bygg en trädgårdspis själv – tips som kan vara till hjälp under byggnationen

Bygg själv en grillplats i trädgården – välj rätt yta

Grillplats i trädgården-bygg-din-egen-uteplats-bakgård-tegel

Underytan är en annan punkt som bör övervägas noggrant innan du sätter upp grillplatsen. Gräsmattan är ganska dålig och vid denna tidpunkt rekommenderas beläggningsstenar eller kakel, varför inte ett cementgolv. Det är viktigt att materialet är lättskött och dessutom flamskyddsmedel. Vid grillning händer det då och då att heta kol eller något från grillen faller på golvet. Dessutom är det en smaksak i vilken utsträckning grillområdet visuellt skiljer sig från resten av trädgården.

Bygg själv en grillplats i trädgården eller välj en mobilgrill

grill-trädgård-bygg-själv-diy-tegel-klinker-enkel

Det finns inte bara många grillvarianter på marknaden, utan även andra tillbehör och tillbehör som främjar grillglädje. Alla kan bara själva bestämma om en grillplats i tegel är bättre än en mobil grill. Varje variant har sina fördelar och motpunkter, men det viktigaste är om du har ledigt utrymme och hur mycket du vill investera i förvärvet. En mobilgrill är en bra lösning för människor som sällan eller i små grupper grillar eller föredrar att göra det utanför sitt eget hem. För stora familjer är designen av en tegel spis även med ett utomhuskök ett tillfälle att ha vänner och släktingar runt. Utformningen av en grillplats förbättrar trädgården och erbjuder samtidigt mycket utrymme för grillad mat. För romantiska personligheter som tycker om att titta på den sprakande elden och vill spendera mer tid ute kan en öppen spis vara just saken. En liten eld skapar en mysig atmosfär och ger på sensommaren också värme. Det finns många modeller och kit på marknaden som helt enkelt behöver skruvas på och monteras. En egenproducerad grillplats är något helt annat, speciellt för hobbyhantverkare som gillar att bygga det och det själva. Vi ger instruktioner och andra byggtips.

Bygg själv tegelgrill i trädgården – instruktioner och tips

Grillplats-trädgård-bygg-själv-tegel-klinker-utomhus-kök

Valet av material, form och storlek är enormt. Det finns olika versioner: lätt putsade, läggda med paneler eller gjorda av rostfritt stål. Grillområdet ska vara utformat för att matcha trädgårdsstilen och utomhusdesignen. Medelhavsstil och en naturlig, rustik touch är mycket populär bland trädgårdsägare. En tegelbyggd traditionell vedspis med tillräckligt med arbetsutrymme och nischer för parkering eller till och med ett helt utomhuskök kommer säkert att glädja alla. En gasgrill kan byggas in i en lämplig, självkonstruerad väggnisch och kan till och med erbjuda mer plats för grillad mat.

Bygg själv en grillplats i trädgården – material krävs

BBQ-plats-trädgård-bygg-själv-material-murbruk-byggstenar

För att skapa en grillplats krävs ett urval av material i förväg. Precis som ytan bör själva grillen också uppfylla kraven för brandskydd och kan, beroende på din smak, också bestå av stenplattor, gatstenar eller klinker. Dessa har fördelen att de tål vädret ute. Dessutom lagrar de solen och ger värme under de svala kvällarna. Tegel passar varje trädgård och skapar en säker atmosfär. Med lite av din egen kreativitet och hantverk kan du skapa en underbar och praktisk grillplats av röda naturstenar i Medelhavet, modern eller engelsk trädgård.

Planera en grillplats i trädgården

Grillplats-trädgård-bygg-själv-instruktioner-byggplan-våt-dimension

När valet av material, form och storlek har gjorts kan man gå vidare till konstruktionsplanen. En grillplats kräver stabil, plan mark för vidare konstruktion. Detta kan, precis som själva grillen, vara tillverkat av klinker, men det får under inga omständigheter vara av trä, eftersom det är för brandbenäget. För att avgöra hur stor den faktiska grillytan ska vara måste man först köpa en grill. Den används för orientering och kommer senare att användas som en funktionell del. Ytterligare utrymme för förvaring av bestick, tallrikar och grillad mat kan också vara en fördel. Här erbjuder vi till exempel en trädplan med följande dimensioner.

Bygg själv en grillplats i trädgården-steg-för-steg-instruktioner

Grillplats-trädgård-bygg-själv-instruktioner-murbruk-piedestal-grund

Klinkerstenar är perfekta för att bygga en grillplats själv, eftersom de främst är brandsäkra. Dessutom behöver du inte vara utbildad murare för att sätta dessa rektangulära. Beroende på var grillplatsen ställs in krävs olika material. Det är bäst att ställa upp grillen på en yttervägg eller att bygga en liten vägg bredvid. Detta kommer att fungera som vindskydd och skilja systemet från resten av trädgården.

BBQ-plats-trädgård-bygg-instruktioner-murbruk-foundation-diy

Underlaget kan läggas med stenplattor, som vanliga terrassplattor i sand. Om du vill ha ett stabilt och hållbart golv kan en betongplatta till exempel fungera som en grund. Detta måste dock alltid vara fast, rakt och jämnt. Först ska en grop på storleken på grillplatsen grävas, stenar läggas i djupet och hällas med cementbruk. Du kan få rätt cementmurbruk och information om erforderlig mängd i järnaffären om du anger grillens faktiska storlek. I grund och botten bör en eldstuga bara någonsin muras med eldfast chamottbruk. Detta är extremt värmebeständigt och tål upp till 700 grader.

Grillplats-trädgård-bygg-själv-klinker-murbruk

Att bygga ett trädgårdstorg enligt dina egna idéer kräver erfarenhet och mycket specialistkunskap. Men om du har ett grillgaller till hands och med klinkerstenar kan du designa en enkel, rektangulär grillplats själv. Först lägger du den första raden med tegelstenar på ena sidan och jobbar dig framåt. Först måste du blanda rätt cementbruk och sprida det generöst mellan klinkerstenarna. Det bästa du kan göra är att lägga ett lager cementmurbruk ca 5 cm högt på klinkerstenen och pressa den andra ovanpå så snart det finns en fog som är cirka en centimeter bred.

Grillplats-trädgård-bygg-själv-tegel-hus-sida-hus-vägg

Återstående cementmurbruk mellan klinkarna avlägsnas med en murslev och används igen. Den andra hjorten flyttas av en halv sten, morteln appliceras på kanten och den tredje raden placeras i positionen för den första raden. Ytterligare element, till exempel fäste för parasoll och fästen, måste beaktas och planeras när de sätts på, annars bör de inte användas. Det är också meningen att skapa nischer och lagringsutrymme.

BBQ-plats-trädgård-bygg-själv-tegel-klinker-murbruk

När du installerar bör du se till att det finns tillräckligt med utrymme. Att skapa ett vindskydd eller ett integritetsstaket, att bygga en liten vägg beror främst på individuell smak, men också på platsen på fastigheten. På den planerade platsen får grillplatsen inte störa grannarna. Röken drar inte in i grannarnas vardagsrum och sovrum. Först och främst måste du i förväg ta reda på de lokala förordningarna och byggreglerna på din bostad.

BBQ-plats-trädgård-bygg-själv-instruktioner-tegel-klinker-bänkskiva

På kommunkontoret på bostadsorten kan det klargöras om det krävs bygglov överhuvudtaget och från vilken storlek för konstruktion av en grillplats. Beroende på kommun behöver fristående grillskorstenar i trädgården inte godkännas av den lokala skorstensfejaren. Situationen är annorlunda med modeller som kan anslutas till en befintlig skorsten.

Grillplats-trädgård-bygg-din-egen-instruktioner-tegel-klinker-bakgård

I trädgården eller på terrassen kan hyresgäster också sätta upp en permanent installerad grillplats under ett villkor – detta bör inte vara permanent anslutet till marken. I alla andra fall krävs tillstånd från ägaren. Det kan också finnas restriktioner för verksamheten. Det blir riktigt synd, nämligen om den färdiga grillplatsen måste rivas.

Utomhus kök grillplats i trädgården

Grillplats-trädgård-bygg-själv-ädel-pergola-utomhus-kök-belysning

Utomhus och utomhus kök är för dem som värdesätter stil. Att laga mat och grilla ute på sommaren har inte längre något att göra med enkelriktad grill från macken. Detta sparar långa avstånd från huset och tillbaka medan gästerna sitter ensamma ute. Du kan inte bygga ett sådant system själv, det kan åtminstone lekmän inte, men det finns fantastiska moduler på marknaden som kan utökas efter behov. Den största fördelen med ditt utrustade utekök är att du kan chatta med gästerna medan maten lagas. BBQ trädgårdspartier är långvariga när en sådan anläggning är tillgänglig.

Grillplats i trädgården för sällskapliga grillfester 

grill-trädgård-bygg-själv-bbq-fest-grill-läcker