Minimalistisk trädgård: övertygande enkelhet i 30 idéer

Minimalistisk trädgård -material-mix-granit-träplankor-vattenbelysning

Den minimalistiska arkitekturen och inredningen har varit mycket populär bland husägare och arkitekter i åratal. På utomhusområdet föredrar även älskare av minimalism ofta en frodig design. Bort från klyschan betyder en minimalistisk trädgård Det finns dock inget tomt utrymme, utan ett tydligt formspråk och en minskning till det väsentliga. I dagens artikel kommer vi att visa dig hur en sådan trädgårdsdesign kan se ut. Ett stort antal exempel trädgårdar kommer att visa dig hur en design i minimalistisk stil kan uppnås.

Minimalistisk trädgård och frodig grönska

Minimalistisk trädgård -grön-infinity-pool-solstolar-bok-träd

Minimalistiska trädgårdar kännetecknas av en minoritet av material som används. Beroende på tillgängligt utrymme kan det finnas plats för både sten och grönska. En fin känsla av proportioner krävs, eftersom mindre är mer i trädgården. Frodiga planteringar uppnås särskilt med prydnadsgräs, som detta exempel visar.

Minimalistisk trädgård med ett stort grönområde

Minimalistisk trädgård-tomt-stor-äng-gräsmatta-terrass

Landskapsarkitektur på ett minimalistiskt sätt har påverkat olika epoker. I huvudsak förmedlar modernismen och Bauhaus -eran en estetik av tydliga former – raka proportioner, enkla snitt och i princip en minskning av växter och dekorativa element till det väsentliga. Dessa designprinciper är fokus från mode till inredning.

Minimalistisk trädgård med infinitypool

Minimalistisk trädgård-stor tomt-infinity-pool-natursten

Sedd annorlunda betyder minskat inte förenklat. Bra landskapsarkitektur är direkt relaterad till arkitekturen runt den. Om det finns tillräckligt med utrymme kan en ursprungligen traditionellt utformad trädgård omvandlas till en minimalistisk trädgård. I det här exemplet gynnades praktiskt taget sluttningen genom att skapa raka gräsmattor och integrera en infinitypool. Detta skapar ett bra samspel mellan medelhavsdesigner med sten och minimalistiska detaljer.

Minimalistisk trädgård på en sluttning

Minimalistisk ombyggnad av trädgårdsluttning-äng-gräsmatta-bondgård

Tegelfältstenar matchar estetiken i en moderniserad gammal byggnad. Om de bara används i ett område verkar de inte överväldigande, eftersom deras kraftfulla effekt mildras av de omgivande gräsmattorna. Dessutom har en naturstenmur i en sluttningsträdgård en stödjande funktion. Eftersom stenarna själva skapar mycket struktur och mönster kan resten av trädgården designas ganska enkelt med mycket gräsmatta.

Minimalistisk trädgård – gräsmattor 

Minimalistisk trädgård-innergård-vatten-trappor-trau-porslin stengods

Även om den minimalistiska trädgården inte har en symmetrisk struktur, är detta inte helt uteslutet. Särskilt vid modernisering av formella trädgårdar kan en axel ritas så att det finns symmetri. Vanligtvis är de enskilda elementen i denna trädgård anslutna med en rät vinkel. De rektangulära delområdena, som utformades parallellt med varandra, har också ett runt blickfång som accent, nämligen en damm som ger den geometriska trädgårdsdesignen pricken över i: et.

Minimalistisk trädgård på sluttningen – sluttningsträdgård 

Minimalistisk trädgård-trappa-sluttning-gräsmatta-klätterväxter

Som ett huvuddrag i en trädgård i minimalistisk stil sticker rätt vinkel ut. Det är överallt – från byggnaden till växtbäddarnas gränser till den anlagda trädgårdskanten. Detta uppnår de raka proportionerna av trädgårdsdesignelementen. Resultatet är en tydlig och rak fördelning av trädgårdselementen som stigar, väggar, terrasser och andra.

Minimalistisk trädgård med marktäcke

Minimalistisk trädgård-marköverdrag-innergård-betongplattor-gräsmatta-terrass

Det raka snittet behöver inte referera till alla element i trädgården för att skapa en minskad helhetsbild. Här formas arkitekturen och formen på innergården av den rektangulära estetiken. Trädgårdsvägens ojämna betongplattor framstår som en accent och i kontrast till den geometriska designen, men också som en skonsam övergång till gräsmattan. Även om gräsmattan är ett viktigt element i minimalistiska trädgårdar, kan andra växtsorter ersättas med samma effekt. Markskydd, till exempel, är sådana arter.

Liten, minimalistisk trädgård med träskärmar

minimalistisk-trädgård-liten-gräsmatta-sittplatser-sekretess-skärm-trä

Det raka snittet och de geometriska proportionerna skapar en känsla av rymd. Används på rätt platser och när balansen mellan grönska och trädgårdsgräns har hittats skapas den perfekta minimalistiska trädgården för avkoppling från det stressiga stadslivet. Vita ytor som ett alternativ till grå betong är mycket populära för väggar, väggar och trappstenar och får utsidan att se mer elegant ut.

Tydliga linjer och få växter

minimalistisk-trädgård-betong-kakel-gräsmatta-radhus-sekretess-skydd-klinker-vägg

Om vi ​​kan säga något tydligt om golvet i det minimalistiskt utformade utomhusområdet, så är det faktum att en jämnt och perfekt klippt gräsmatta, liksom plattor av betong eller natursten, spelar en stor roll här. Även om dessa element inte nödvändigtvis behöver kombineras, är de typiska funktioner i minimalistiska trädgårdar. Om stegstenarna är åtskilda från varandra genom fogar av gräsmatta eller om oavbrutna vägar är utformade som här är en smaksak.

Lättskötta prydnadsgräs

Minimalistisk trädgård-fjädergräs-gräsmatta-trappor-terrasserad upphöjd säng

I den minimalistiska trädgården är områdena klart uppdelade och därmed ordentligt iscensatta. Intressanta kontraster kan uppnås genom den genomtänkta användningen av olika material. Natursten, betong och gräsmatta gränsar mot varandra och förmedlar en lugn och balanserad atmosfär med sina tydliga linjer. Den ljusa stenen och den grönskande gräsmattan bildar ovannämnda kontrast och betonar varandra på detta sätt.

En trädgårdsstig med tydliga linjer

minimalistisk-trädgård-trädgård-kant-trädgård-stig-grus-gräsmatta-skiffer-flis

Genom att använda en gräsmatta eller en trädgårdskant förblir varje material, inklusive småstenar, i det avsedda området utan att locka uppmärksamhet när det gäller design eller visuellt utseende. Denna eleganta kant är den perfekta lösningen för en minimalistisk trädgårdsdesign. Enkla modeller föredras för denna trädgårdsstil. Tunna rabatter som nästan helt fastnat i marken och där endast kanten är diskret synliga är typiska. Speciellt cortenstål kan användas för att skapa en annan färg accent mellan den gröna gräsmattan och grusbanan i valfri färg.

Trädgårdsväg och grus

minimalistisk-trädgård-trädgård-stig-stenar-grus-gungande-fåtölj-utomhus

En minimalistisk trädgård kan också ses som en grusträdgård. Om växter fortfarande läggs ut är det lämpligt att använda enfärgat grus. Annars kan olika typer av sten läggas i enskilda områden eller samma typ av sten kan blandas med olika kornstorlekar. Med grusdesigner är en trädgårdsväg å ena sidan ganska överflödig, men om du fortfarande vill skapa en intressant dekoration, lägg helt enkelt lösa stenplattor. Dessa kan också bearbetas i gruset för att inte glida.

Blandning av olika material

minimalistisk-trädgård-mix-material-grus-trä-golv-betongplattor

Färgpaletten i den minimalistiska trädgården, liksom designen, är reducerad, men inte tråkig. Materialen som används är av hög kvalitet och även moderna: betong, stål, sten och trä. Men växter är inte ett måste. Ändå kan dessa naturligtvis användas för trädgårdsdesign. Du bör begränsa dig till 2-3 sorter. Även här betyder lite annat än tråkigt. För att du kan kombinera dessa tre sorter med varandra och skapa intressanta sängar. Gröna växter och gräs är särskilt populära här, men vissa blommande exemplar som lavendel är inte ovanliga. Det är viktigt att du går sparsamt fram. Träd och buskar är andra varianter.

Minimalistisk utomhusbelysning

minimalistisk-trädgård-grus-trädgård-belysning-träd-palm-strand-hus

I den minimalistiska trädgården framträder ytor och strukturer. Det är därför som planteringen bara är ett av många element. Förutom det jämna gräsmattområdet är andra växter sällan övervägda. Men om några används är det värt att sätta dem i rampljuset och detta uppnås bäst med sammanhängande utomhusbelysning. Så markera vissa planterade områden. Så du kan njuta av dina växter inte bara i mörkret. Intressanta skuggor kastas också på fasader och väggar, vilket gör att trädgården ser mer intressant och livlig ut.

Minimalistisk stenträdgård – gabioner

minimalistisk-trädgård-småsten-gabion-träd-grå

Som ett modernt och varierat designelement i grusträdgården kan gabioner användas på olika sätt. Som gräns, trädgårdsgräns eller som gränsdragning mellan de olika områdena i trädgården anpassar de sig perfekt till den minimalistiska helhetsbilden. För en tomt på en sluttning kan gabioner användas som stödväggar och på så sätt också förvandlas till ett vackert dekorativt element samtidigt.

Torkaälskande växter

minimalistisk-trädgård-sten-trädgård-torka-älskande-växt-trä-golvbrädor

En minimalistisk trädgård kan också utformas som en klippträdgård med utvalda torkaälskande växter. Bara några sorter av utvalda lättskötta blad med tjocka blad och hårda fleråriga växter som inte växer för nära varandra, livar upp trädgården och får frisk luft in i den. Mest av allt behöver de ljus, så ingen plats bredvid lövträd eller i skuggan är lämplig för dem.

Så mindre är mer utomhus också

minimalistisk-trädgård-modernt-hus-uteplats-sekretess-skärm-vägg-gräsmatta

Många husägare vill ha en lättskött trädgård med ett reducerat designkoncept som ser snyggt ut och har tillräckligt med plats för familjens fritidsaktiviteter. För det mesta räcker det med en gräsmatta och en angränsande terrass med stora betongplattor. Om utomhusområdet har mer än bara en sittgrupp, anslut dem alla med minimalistiska trädgårdsvägar.

En minimalistisk trädgård är en del av modern arkitektur

minimalistisk-trädgård-terrass-gräsmatta-lavendel-träd-skugga

Även de som har en rymlig tomt kan sträva efter fred och enkelhet. Det skulle naturligtvis finnas mer utrymme och utrymme för allt. I omedelbar närhet av kökets vardagsrum sträcker sig en utsatt betongterrass av storformat betongplattor utanför. Bredvid det finns en matplats utomhus på en träpiedestal, gynnad av skuggan av en trädkrona. Lavendelbuskar trivs inte långt bort och utstrålar inte bara en förförisk doft, utan säkerställer också visuell fräschör.

Japansk stil minimalistisk trädgård – tall eller bonsai

minimalistisk-trädgård-interiör-trädgård-grus-småsten-tall-japansk

En diskret öppen rymddesign kan väcka entusiasm med sin speciella, lugna natur. Detta är helt sant för de japanska trädgårdarna. De kallas även zen -trädgårdar och har påverkat den minimalistiska trädgårdens estetik. Få, men noga utvalda, element formar trädgårdsdesignen och sätter viktiga accenter. Så använd gärna asiatiska element som bonsai för att komplettera din trädgårdsdesign.

Minimalistisk trädgård i vit – torr trädgård

minimalistisk-trädgård-vita-stenar-olivträd-inomhus-trädgård-panoramaglas

Utvalda enskilda växter matchar i allmänhet den minimalistiska karaktären, varför valet är desto viktigare. Små toppträd, buxbom, japansk tall, även trädslag med karaktäristiskt vackert lövverk eller sorter som inte är särskilt krävande, sätter accenter. Ett olivträd och en yta av jorden täckt med vitt grus reflekteras över långsidan av fönsterfronten.

En minimalistisk trädgård tar bort gränsen mellan utsidan och insidan

minimalistisk-trädgård-interiör-trädgård-bambu-grus-porslin stengods

Särskilda bladfärger och former kommer till sin rätt här på grund av det minimalistiska landskapet. Konventionella prydnadsgräs och fleråriga växter kan effektivt iscensättas för att sätta accenter i interiören och utsidan. Utmärkt exempel på en minimalistisk liten trädgård, som bara är en plats. För en sådan plats med ljus som faller uppifrån finns det ingen annan växt som är mer lämplig än bambu.

Minimalistisk trädgård inuti – små, krävande växter

minimalistisk-trädgård-inomhus-trädgård-betong-grus-vita-växter

Bambu expanderar i allmänhet snabbt, men det finns också mindre odlade former. Det är ett bra alternativ som också är lämpligt för den inre trädgården i minimalistisk stil. Små vintergröna växter som barrträd och topiar passar bra med detta. Oavsett om det är inne eller ute, växterna skapar vackra områden och, om de används sparsamt, stöder den enkla stilen i ditt inomhus eller utomhusområde för att göra det till den perfekta platsen att koppla av.

Vatten har en uppfriskande effekt

minimalistisk-trädgård-betong-sten-vatten-sekretess-häck

Ett vattenbassäng ger liv åt den annars lugna atmosfären i den minimalistiska trädgården. Detta gäller särskilt när det är försett med ett extra element, till exempel ett vattenfall eller en fontän. I linje med stilen är en geometrisk form vettig och den är gjord av metall, eller rostfritt stål eller aluminium för utomhus, eller av sten, helst betong. Ett vattendrag kan också användas kreativt. Även då är raka former att föredra.

Betong, grus och lättskötta prydnadsgräs

minimalistisk-trädgård-betong-kakel-vit-småsten-lampa renare gräs

Alla prydnadsgräs, rörelsen i landskapet, verkar rika i kontrast till den minimalistiska trädgårdens strikt geometriska karaktär. Mest vanliga och väl lämpade arter för odling i en klippträdgård, beroende på tillgängligt utrymme och förhållanden, är: pampasgräs, lamprengöringsgräs, björnskinnsgräs, blått gräs, blåsvingelgräs, japanskt blodgräs, sedge och andra.

Trägolv och grus

minimalistisk-trädgård-betong-trä-diesel-grus-svart-nyans

För att skapa en minimalistisk trädgård med hög kvalitet på vistelsen krävs något mer än en tydlig struktur. En balanserad atmosfär uppnås framför allt genom korrekt materialanvändning och de exakta proportionerna för var och en. Detta återspeglas i den moderna blandningen av betong, trä, skifferflis och växter.

Design med betong

minimalistisk-trädgård-betong-olivträd-grus-vitt-trä

Valet av grus, i denna mening olika färgade stenar och valfria former, spelar en avgörande roll för minimalistisk trädgårdsdesign. Förutsättningar för ett gott och kravlöst bevarande är en solig till full sol och sandig, näringsfattig, torr jord. Använd grus för större ytor eller, som här, för att fylla i skarvar mellan större stenplattor.

Skapa en atmosfärisk atmosfär

minimalistisk-trädgård-betong-olivträd-trä-planka-sekretessskärm

Minimalistiska trädgårdar har naturligtvis minimalistiska möbler. Få, men utsökta element som är moderna men funktionella samtidigt efterfrågas här. Ett vackert exempel på modern trädgårdsutrustning med en enhet kan ses här, där sittplatser, växter i en upphöjd säng, avskärmning och ljusgrått däck kombineras med moderna möbler och skapar en elegant inredning för uteområdet.

Moderna trädgårdsmöbler i betong 

minimalistisk-trädgård-betong-trädgård-möbler-deco-modern-trä

En blygsam elegans och en stilren design förmedlar trädgårdsmöbler av betong, som blir allt populärare och går med ton-i-ton designidéer med en minimalistisk utomhusyta med ett cementgolv. De kompletterar den lugna atmosfären med sitt enkla och tydliga formspråk och är också extremt lättskötta. Komplettera gärna möblerna med några dekorationer av betong.