Väggdesign i trapphuset – tips, exempel och kreativa idéer

Väggdesign i trapphuset modern-svart-vit-familj-fotografering-foto vägg-trappa

Utmaningen i trapphusdesign beror ofta på att det finns färre alternativ när det gäller inredning än i andra vardagsrum. Du behöver inte bara ta hänsyn till trapphusets arkitektur, utan också tänka på brandskyddsförhållandena. Väggarna i denna del av huset erbjuder utrymme för dekoration. Med färska färger, tapeter och kreativa dekorationer kan verkliga mirakel uppnås här. Idag ger vi dig några idéer och exempel på framgångsrik väggdesign i trapphuset som kan inspirera dig. Trapphuset bör inte bara vara harmoniskt kopplat till övergången till vardagsrummet, utan också fungera som en välkommen hälsning för dem som kommer in.

Väggdesign i trapphuset – vilken färg man ska måla

Väggdesign i trapphuset färg-färg-persika-vägg-vita-steg

många kreativa designalternativ kan göra trappan till ett speciellt förspel till vardagsrummet! Den riktade användningen av färg kan till exempel ha ett avgörande inflytande på utseende och atmosfär. Eftersom trapphusets väggar vanligtvis utsätts för höga belastningar rekommenderas användning av latexfärger. Latexfärger av hög kvalitet har liknande egenskaper som att måla och tål speciella belastningar och tung rengöring. Smutsen kan tas bort direkt från väggen med en våt trasa.

Väggdesign i trapphuset med fräscha färger som grönt

Väggdesign i trapphuset målning-grön-vit-turkos-räcke-parkettgolv-hall

Valet av färgkoncept är grundläggande för trapphusdesignen. När du väljer färg är ljusförhållandena i rummet, färgens effekt och själva trappan avgörande. Vita, grädde eller pastellfärger är bäst för ett trapphus som är upplyst med lite dagsljus. Om trapphuset har stora fönster kan du också experimentera med ljusa färger. Färgen på trappan bör också beaktas. En vit trappa i kombination med en gräsgrön väggfärg kan förmedla friskhet och vitalitet.

Väggdesign i trapphuset med gips- och glasyrtekniker

väggdesign-trappa-spatel-teknik-medelhavs-silver-metall-gela% cc% 88nder

Om du vill skapa en medelhavsstil i trapphuset kan du ge väggarna struktur och glans med texturerade plåster, fyllmedel eller glasyr. Dessa ser högre kvalitet ut än tapeter, men är endast i begränsad omfattning lämpliga för absoluta nybörjare. De olika glasteknikerna som torkning och dabbningsteknik kan användas för att uppnå dekorativa ytor och vackra effekter. Hemligheten ligger i det faktum att de genomskinliga skikten appliceras efter varandra i flera arbetssteg.

Medelhavsväggdesign i trapphuset – mot tegelstenar

väggdesign-trappa-medelhavs-rustik-mot stenar-hörn-gips

Väggen i trapphuset kan också avslutas med tegelstenar. Dessa ser mycket ut som tegel och natursten och finns i många format, färger och ytor. Beroende på om du gillar det klassiskt, modernt, medelhavet eller rustikt, finns det många olika lösningar. Antingen hela väggen eller bara en del av den kan täckas.

Kreativ väggdesign i trapphuset med fototapeter

väggdesign-trappa-kreativ-fototapet-motiv-kanin

Ett träd i ditt eget trapphus? Med hjälp av en fototapet är detta inga problem alls. Valet av motiv är nästan obegränsat. Landskap, djur, blommor och till och med dina egna foton kan skrivas ut som tapeter. En fototapet i 3D som visar ett fönster, pittoreska vyer och vackra landskap skapar också intrycket av att du kan kliva ut ur trapphuset. Gränsen mellan det verkliga vardagsrummet och väggdekorationen är knappt igenkännlig och rummet vinner i bredd.

Modern väggdesign i trapphuset – speglar istället för ett fotogalleri

väggdesign-trappa-kreativ-trappa-spegel-träram-rektangulär

Väggen ovanför trappan kan användas underbart som ett bildgalleri. Men om du vill tänka ännu mer kreativt, häng speglar på väggen istället för familjeporträtt. Kombinationen av samma former och material ser väldigt harmonisk ut och skapar visuellt lugn. Blandade ramar skapar å andra sidan en intressant bild och ger mer dynamik till rummet. Ett enhetligt färgkoncept bör dock upprätthållas.

Hylla vid trappan

väggdesign-trappa-trappa-hyllor-lagringsutrymme

Utrymmet under trappan erbjuder smarta förvaringslösningar för allt som har stuvats undan och inte bör synas vid första anblicken, medan hyllor på trappan är idealiska för att presentera en boksamling eller olika dekorativa element. Det är lämpligt att matcha hyllans färg och material med trappstegsbeklädnaden. Detta skapar en harmonisk helhetsbild.