Jasminoljaeffekt på kropp och själ + tips för användning

Knappast någon annan doft är lika sensuell, söt och blommig som jasmin. Den välkända eteriska jasminoljan erhålls från de vita blommorna i den riktiga jasminväxten. Det är en av de mest värdefulla eteriska oljor som är mycket populär inom aromaterapi och kosmetika. Allt du behöver veta om jasminoljans effekter, användningsområden och produktion finns i den här artikeln!

Intressanta fakta om jasminolja

Flaska ren essentiell jasminolja och vita jasminblommor

Äkta jasmin (Jasminum officinale) är ett klätterved från olivfamiljen. Växten härstammar från Himalaya, men finns nu också i tropiska klimat och särskilt i Indien, Egypten, Marocko och Italien. Jasmine har varit känd för sin söta, förföriska doft i århundraden och används i några av de mest kända parfymerna i världen. Det används fortfarande för att förfina alkohol, godis och desserter.

Vita jasminblommor plockade i korgen

Jasmin eterisk olja har en orange-brun färg och luktar blommigt, sött och varmt. Det erhålls med hjälp av den absoluta processen – vissa lösningsmedel används för att lösa upp den eteriska oljan. Produktionens särart börjar med att plocka jasminblommorna. De måste plockas för hand före soluppgången, för bara under denna tid kan jasmin utveckla sin fulla doft. De stjärnformade blommorna får inte heller krossas eftersom de är mycket känsliga. Cirka 500 kg blommor krävs för 500 milliliter olja, vilket motsvarar mer än 4 miljoner enskilda jasminblommor. Det är därför ren jasminolja har ett högt pris. Dessutom är det en av få eteriska oljor som har en djur doftande effekt, jämförbar med mysk.

Natural Jasmine Oil Ingredients Application Aromaterapi

Denna värdefulla eteriska olja kännetecknas av en unik sammansättning av ingredienser. Det finns över 100 komponenter i jasminolja, men de viktigaste kemiska komponenterna är bensylacetat, linalool, indol, bensylbensoat, jasmon, metylantranilat, samt spår av farnesol, isofytol, fytol och andra. Därför kan den värdefulla oljan från jasminväxten inte produceras syntetiskt.

Förutom sin förföriska doft har jasminolja egenskaper som erbjuder ett antal hälsofördelar. Det används i stor utsträckning som hemmet för att behandla depression mot infektion, men är också känt för sina afrodisiaka egenskaper.

Jasminolja effekter och hälsofördelar

Att göra jasmin eterisk olja av jasminblommor

Den intensiva doften av jasminolja fungerar på både fysisk och psykologisk nivå. Det är känt som drottningen av eteriska oljor av en anledning. Jasminolja har en stärkande, stimulerande och uppfriskande effekt. Det förbättrar humöret och har en lugnande och avslappnande effekt. Kvinnor har uppskattat det i århundraden eftersom jasminoljan har en regenererande effekt på känslig och torr hud, men också tar väl hand om fet hud. Den eteriska oljan av jasmin kan fortfarande användas för rynkor och har en balanserande effekt på huden.

Jasminolja effekter och hälsofördelar

Jasminolja har också en sensuell effekt och kan lindra ångest. Om du är nervös och rastlös kan det vara underbart lugnande. Den förföriska doften sägs fortsätta öka självförtroendet och eliminera känslor av likgiltighet. Det finns vissa tecken på att jasmin aromaterapi kan minska symtom på depression. Enligt olika studier, vid inandning, påverkar doften hjärnans aktivitet och humörtillstånd, och deltagarna sa att de kände sig mer positiva och energiska.

På grund av det höga innehållet av estrar erbjuder jasminolja många hälsofördelar. Det har en antibakteriell effekt och fungerar bra mot bakterier. Det irriterar inte huden och lindrar problem som akne, finnar och pormaskar. Effekten av jasminolja på hårbotten är också irriterande och kan också ge näring åt sprött hår och stärka hårrötterna.

Lindra smärta från kramper och spasmer

Jasminolja kan också användas för besvär som spasmer och kramper, eftersom det har en kramplösande effekt. För århundraden sedan användes oljan för mensvärk och används än idag för att underlätta förlossningen. På grund av de smärtstillande effekterna av jasminolja är det också ett effektivt botemedel mot huvudvärk.

Applicering av jasminolja

Jasmin eterisk olja i flaska

Jasminolja har många användningsområden. Det används ofta i kosmetika, nämligen för vård av hud och hår. På fysisk nivå används den också mot inflammation och hudirritation, mot muskler och huvudvärk, mot kramper och spänningar och för att lindra eksem.

Förutom dess hälsofördelar används oljan i stor utsträckning inom aromaterapi. Den sensuella doften är perfekt för en massageolja, eftersom den kan tilltala alla sinnen, slappna av kroppen och samtidigt vårda huden.

Ren essentiell jasminolja Använd som aromaterapi för massageolja

På grund av sin avslappnande och lugnande effekt används jasminolja fortfarande i förberedelsen inför förlossningen. Det används för att stärka livmodern eftersom det har en tonande effekt. Oljan är dock inte lämplig för användning under graviditeten, med undantag för förlossning och endast med barnmorskans eller gynekologens samtycke.

Essentiell jasminolja för sömnstörningar och för att somna

Jasminolja anses fortfarande vara ett naturligt sömnhjälpmedel, eftersom dess doft har en effekt som liknar valium. Oljan kan därför användas för sömnstörningar – den har en lugnande effekt och gör det lättare att somna. Även några droppar på kudden eller i en doftlampa säkerställer en bättre nattsömn.

Jasminolja för hud och hår

Jasminolja effekter och användning på hud och ansikte

Jasminolja har använts flitigt i hudvård, särskilt för att lindra inflammation, för åldrande och för torr hud. Det används också i stor utsträckning för att behandla eksem och dermatit. Blandning av jasminolja i ansiktskräm, duschgel eller bodylotion kan hjälpa till att rensa fläckar, återfukta torr hud, förhindra fet hud och minska rynkor.

Vård av hår med jasminolja som hårbehandling

Håret kan också dra nytta av de regenererande effekterna av jasminolja. Användningen av oljan sätter ett tunt lager av fukt runt håret, vilket gör det smidigt och vackert. Det stärker fortfarande hårets rötter och längder, vilket gör att håret ser tjockare och blankare ut. För att få fördelarna med jasminolja för ditt hår kan du skapa en hemlagad behandling. Blanda några droppar ren jasminolja med mandel-, oliv- eller kokosolja, fördela blandningen i blött hår och låt stå i 10 minuter, skölj sedan.

Applicera som jasminolja?

Andas in jasminolja med tips om ren eterisk olja

Du kan dra nytta av de mentala fördelarna med jasminoljearomaterapi hemma genom att använda den som massageolja eller i en diffusor. Inandning av doften direkt från flaskan sägs också ha en positiv effekt på sinnet. För ont i kroppen och kramper kan oljan användas lokalt för att lindra obehaget. Den interna användningen av jasminolja är inte avsedd och bör därför undvikas. Av denna anledning är jasminolja olämplig för bakning. Istället bör du använda jasminte.

Kan du göra jasminolja hemma??

Jasminoljeproduktion med jasminblommor och mandelolja

Eftersom jasmin är en populär klätterväxt för trädgården undrar många om du kan göra den värdefulla jasminoljan själv. Svaret är ja, men processen är mycket tråkig och tidskrävande. Dessutom kännetecknas den rena eteriska oljan av en hög koncentration av dofter, som aldrig kan uppnås när den görs hemma. Som ett resultat får du en doftande olja snarare än en eterisk olja.

Om du fortfarande vill prova att göra jasminolja själv behöver du en frodig blommande jasmin, lite mandelolja och en lufttät behållare, till exempel en burk med skruv. Först och främst är det viktigt att plocka jasminblommorna före soluppgången. Lägg sedan den rena mandeloljan och de plockade jasminblommorna i behållaren, försegla den och lägg den på en varm och solig plats. Byt sedan blommorna varannan eller var tredje dag och efter några veckor är din hemlagade jasminolja klar. Innan du använder den är det lämpligt att filtrera oljan så att inga blommor kvarstår. Med DIY -oljan kan du till exempel göra hemgjorda krämer och massageoljor eller unna dig ett avkopplande bad.

Gör din egen parfym med jasminolja

Gör parfym själv med eteriska oljor jasminolja

Om du inte gillar så starka dofter, kommer en hemgjord parfym från eteriska oljor att passa dig perfekt. Du behöver egentligen inte mycket för det. Applicera helt enkelt en droppe ren jasminolja på dina handleder, nacke och nacke. Men du måste absolut vara uppmärksam på den förstklassiga kvaliteten på jasminoljan. Du kan också blanda den eteriska oljan med alkohol så att doften håller längre och får en mer intensiv effekt. En kombination av jasmin och andra dofter är också ett bra alternativ. Jasminolja passar fantastiskt med andra blommiga aromer, till exempel ylang ylang, liksom med citrus- och rotaromer. Det är bäst att prova olika kombinationer för att skapa din egen doft.