Psoriasis: Det är bra för huden på sommaren!

psoriasis vad hjälper tips sommaren

Ibland bara på enskilda platser, ibland över hela kroppen: rodnad hud, täckt med vitaktig våg och klåda är de typiska symptomen på psoriasis. Psoriasis kommer under huden och gör vardagen till en utmaning – särskilt på sommaren. Under den varma årstiden behöver irriterad hud särskild vård och uppmärksamhet.

Korta och luftiga kläder mot friktion

psoriasis vad hjälper sommarens korta, luftiga kläder

Det är inte ett tabu att bära det man känner trots att man har en hudsjukdom. På sommaren är det främst shorts och ärmlösa klänningar. Många drabbade gömmer sin fläckiga hud under långa kläder på sommaren. I allmänhet är de rädda för ögonen på sina medmänniskor, som ofta reagerar irriterade eller till och med negativt på psoriasis.

För att inte onödigt irritera huden bör psoriasispatienter definitivt lämna täta kläder av syntetfibrer i garderoben. Huden svettas snabbt och börjar klia. Passar bättre löst sittande kläder på sommaren tillverkad av naturliga tyger som bomull eller linne. Den som är öppen om sin hudsjukdom och inte klarar sig utan shorts och liknande på sommaren får inte glömma solskydd.

Sola med måtta och med hög solskyddsfaktor

tips sola psoriasis UV -skydd

Precis som frisk hud kräver psoriasishud tillräckligt skydd mot solen. Även om UV-strålarna har en antiinflammatorisk effekt och till och med kan lindra psoriasis bör solbränna under inga omständigheter uppstå. I värsta fall kan detta leda till en ny typ av psoriasisutbrott i ett tidigare opåverkat område.

Eftersom UV -ljus bromsar hudens tillväxt och därmed dämpar mjäll, används ofta ljusterapi förutom läkemedelsbehandling för psoriasis. Medan mild psoriasis vanligtvis kan hanteras med krämer och salvor, kräver allvarliga sjukdomar intern behandling. Så kallade biologics har visat sig vara särskilt effektiva och tolereras väl. De genetiskt modifierade aktiva ingredienserna som secukinumab hämmar specifikt budbärarämnen som utlöser de inflammatoriska processerna i kroppen och därmed hudsjukdomen.

psoriasis sommar behandla solskydd

Konventionellt solbad eller till och med ett besök i solariet kan dock inte ersätta medicinsk ljusbehandling. Konstgjord UV -ljus används i solariet, vilket är skadligt för huden. Middagssolen bör också undvikas. Solens exponering är vanligtvis mindre aggressiv före klockan 11 och efter 15.00. Ändå: Applicera alltid solskyddsmedel med en solskyddsfaktor på minst 30 generöst på alla utsatta hudområden och uppdatera dem regelbundet.

Njut av simturer ordentligt

tips psoriasis sommar simning saltvatten

I likhet med solljus kan saltvatten hjälpa till att lindra psoriasis. Att bada i särskilt saltvatten som Döda havet kan hjälpa till med återhämtning på många sätt. Att simma i sötvatten hjälper däremot inte till att lindra symtomen; i utomhuspooler angriper kloret den stressade huden. I allmänhet bör psoriasispatienter alltid duscha efter att ha badat, sedan försiktigt klappa huden torr och återfukta den med en fuktkräm.

Hudvård lämplig för säsongen

psoriasis måttligt solande hög solskyddsfaktor

På tal om hudvård: det är inte tillrådligt för psoriasispatienter att använda samma hudvårdsprodukter på sommaren som på vintern. På vintern påverkas huden av kalla temperaturer och torr, uppvärmd luft. En fet kräm är perfekt. På sommaren kan värmen byggas upp under krämens oljefilm, även med frisk hud Inflammation komma. Därför är det bättre att använda fuktgivande lotioner. Ämnen som urea, hyaluronsyra och mjölksyra binder fukten i huden. Så kallade keratolytiska ämnen har också en hornlösande och flagnande effekt.

Bildkälla: © Unsplash (CC0 Public Domain) / 1. Vinicius Wiesehofer, 2. Pete Bellis, 3. Tomas Salas, 4. Meg Sanchez, 5. Haley Phelps, 6. Salvador Martin Yeste