Måla takpaneler – tips och idéer för färgval

Måla takpaneler -vitt-trä-kök-traditionellt

Takpaneler blir mycket populära, särskilt när det är av träpaneler. Tyvärr händer det att det inte längre matchar de nya stengodsplattorna eller möblerna eller de gamla taklamporna har satt sina spår. Då kommer en förnyelse eller en ny färgfärg ifrågasättas. Den första kostar mycket pengar, tid och skräp. Å andra sidan kan du relativt enkelt hitta de fula Måla takpaneler. Beroende på materialet bör du gå annorlunda – tyvärr kan vissa paneler inte målas. Du hittar viktiga tips i artikeln.

Måla takpaneler – vilket material som ska behandlas och hur

Måla takpaneler -plast-trä-imitation-tips-förnya

Takpaneler bidrar till en mysig atmosfär och kan förändra den totala effekten av rummet. Takpanelerna är inte bara ljud- och värmeisolerande, de kan också få ett rum att se högre ut. Under den övergripande termen – träpaneler, kommer dessa från massivt trä och fanerade träfiberbrädor. Plastpaneler imiterar perfekt det populära träutseendet, proffs avråder från att måla. Framför allt ska det först vara klart för dig vilket material du har att göra med och beläggningen ska testas. Ett lager färg, till exempel, ska slipas av noggrant i förväg.

Måla takpaneler – plast- och frigolitpaneler

Måla takpaneler -tips-färg-kök-chica-prydnader-stuckatur-skimrande

Med plastpanelerna finns det en risk att de inte absorberar någon färg. Däremot kan frigolitpaneler till och med målas över med konventionell väggfärg. Dispersionsfärg och latexfärg är också väl lämpade för frigolitpaneler. Dessa kännetecknas av en poröppen yta och efter noggrann rengöring är de redo för ett nytt lager färg. Det finns till och med möjlighet att designa taket i två färger – att färga fogarna och panelerna annorlunda. Det är viktigt att nämna att frigolitens struktur kräver extremt noggrann hantering – prydnader och karakteristisk struktur kan skadas vid grovbearbetning.

Takpaneler och väggbeklädnad i träutseende

Måla takpaneler-trä-väggbeklädnad-vardags-kök-ljus

MDF används som ett populärt material för takpaneler. Den består i grunden av pressade träfibrer täckta med ett täckark eller faner. Dessa kännetecknas av en relativt slät yta som är svår att absorbera färg. Rugga upp ytan med fint sandpapper för hand eller med en slipmaskin. Det redan behandlade taket kan målas över med valfri lösningsmedelsfri akryl- eller latexfärg. Glöm inte att grova MDF -panelerna innan du målar.

Takpaneler av äkta trä i klassiskt vitt

takpaneler-målning-tips-färg-vit-trä-vägg-färg-turkos-korridor-modern

Äkta träpaneler kräver en speciell beläggning. På grund av lackbeläggningen, om en hittas, slipas ytan helt. Eftersom denna behandling är extremt komplex kommer du att klara dig utan färgen i framtiden. Glasyr, trävax eller träolja lämplig för interiörer kommer att överraska dig med utmärkta resultat.

Måla takpaneler – låt dem bli mörka och ljusa

måla-tak-paneler-svart-stuckatur-ädel-elegant-beige-högt i tak

Enligt en grundregel för de professionella målarna möjliggör endast ett tidigare grundat vitt underlag framgångsrika resultat i en exakt vald nyans eller ljus färg. Om du vill grunda takpanelerna med en ljusare nyans måste du grunda dem helt vita.

Måla takpaneler – fem viktiga tips

takpaneler-målning-plast-pvc-vit-högglans-rosa-accenter

Innan du målar takpanelerna ska du inte bortse från förbehandlingen. Måla inte takpanelerna utan nödvändig förberedelse. Nikotinrester kan deponeras på ytan, varför du måste förbehandla detta golv noggrant med tvålvatten – mödosamt arbete, vilket garanterar perfekta resultat.

Måla takpaneler och täck rummet och möblerna med byggfilm

takpaneler-målning-tips-färg-konstruktion-film-rum-möbler-förberedande arbete

Du behöver följande material för att måla paneler:

 • Läkare
 • primer
 • Sandpapper i olika kornstorlekar
 • Måla i önskad färg
 • silvertejp
 • Fyllning av lack eller polyester
 • Fett- och silikonrengöringsmedel

Innan renoveringsarbetet påbörjas, städa rummet i fråga, täck alla fönster och dörrar med byggfilm och skaffa en dammmask och skyddsglasögon.

Följande verktyg kommer att vara till stor hjälp för dig när du målar:

 • Färgbricka
 • pensel
 • Färgrullar
 • Kantslipmaskin
 • Vinkel eller orbital slipmaskin

Förbered takpanelen innan du målar

Det första steget i att förbereda takpanelerna är slipning av dem. Om panelen redan har målats måste du ta bort den gamla färgen helt. Vinkel- eller orbitalsliparna är utmärkta hjälpmedel för takbeklädnad. När det gäller fanerade paneler får du inte slipa för djupt i kanterna, eftersom fanerns tjocklek kan vara mellan 0,3 och 5 mm.

Fyll och slipa hål och fläckar på träpanelerna

takpaneler-målning-trä-trä-tak-inglasning-fåtölj matta

Befintliga sprickor och hål ska fyllas efter primern och sedan slipas ner igen. Annars kommer alla stötar att vara tydligt synliga på den nymålade ytan. Använd fyllmedel som är exakt lämpligt för materialet. Plastpanelerna av frigolit kan smälta ett olämpligt fyllmedel. Om skadan är liten kan du använda färgfyllmedel. Du kan till exempel släta ut fanerytor med en polyesterspatel.

Ge ett bra underlag för framgångsrika resultat

takpaneler-målning-spegel-kontor-akustiska-fogpaneler

Limrester är svåra att ta bort, men en ful yta kommer definitivt inte att ge utmärkta resultat. Rengör ytan med ett fett- och silikonrengöringsmedel och låt rengöringsmedlet torka av. Du kan sedan torka av panelerna med en dammbindande trasa. Täck kanterna och remsorna med skyddande film.

Grunda takpanelerna

Beroende på vilket färgsystem du har valt bör du också grunda innan du målar. Vissa färger innehåller både en baslack och en topplack. En sista topplack har till exempel de vattenbaserade akrylfärgerna. Du måste applicera primern jämnt och låt den torka.

Måla takpaneler – använd pensel och färgrulle

takpaneler-målning-tips-färg-design-idéer-pensel

För träpanelerna, börja med tungan och spårområdet. Applicera försiktigt det nya färglagret i små sprickor. Använd en färgrulle för resten av området. Beroende på färgtäckning bör du applicera två till tre lager så att färgen kan utveckla sin ljusstyrka. Om du målar panelerna flera gånger måste du se till att ett lager färg redan är torrt innan du applicerar nästa. Applicera den klara beläggningen när basfärgen har torkat. Om du inte är nöjd med topplacken på enskilda platser kan du försiktigt ta bort den och måla igen. När du applicerar färgen ska du alltid måla i riktning mot träkornen. Färg som du applicerar över kornet är inte jämnt fördelad. Undvik också att applicera för mycket färg samtidigt. Med panelerna är det bättre att applicera flera lager efter varandra, annars kan det bildas droppar.

Måla takpaneler – idéer för färgval

takpaneler-målning-tips-färg-paneler-rustik-blå-industri-bänkar-bords-trä

Takpaneler ger dig möjlighet att sätta hela rummet i rampljuset. Du kan göra om gamla takpaneler i en intensiv färg. En bra förutsättning för att rummet inte ska vara trångt skulle vara högt i tak. Detta ger mycket utrymme, verkar ljusare och rymligare. Så att färg accenterna inte är för iögonfallande och irriterar ögat, bör nyanser av samma färg hittas i rummet. Ett färgat tak skapar en varm levande atmosfär och rummet får omedelbart ett mer modernt utseende. När du väljer färg kan du använda takhöjden och din interiör som vägledning. Om möblerna är ganska mörka hjälper en ljus nyans att öppna rummet visuellt. Detsamma gäller för låg takhöjd. I ett ljust rum med högt i tak är också starkare färger lämpliga. Med en djärv färg, som helst också finns i resten av inredningen, kan du sätta nya accenter och säkerställa friskhet i rummet.

Måla eller helt förnya takpaneler – taklaminat

takpaneler-målning-tips-färg-trä-imitation-grå-baby-rum-vit-vägg-färg

Styrofoam -paneler har en ljus trädesign och kan se bättre ut än ett vitt tak. Trenden är för grå träliknande takpaneler, vilket ger rummet ett litet vintageutseende. Om du vill måla takpaneler av laminat behöver du speciella material. Det är därför bäst att söka råd från kompetent specialistpersonal.

Måla och göra om takpaneler

takpaneler-målning-trä-optik-rustik-grå-vägg-färg-gul

Glasyrer är dock endast lämpliga för obehandlat trä och inte för ytor som redan har lackerats. Regeln här är att panelerna kan färgas mörkare, men inte ljusare. Innan du målar om med ogenomskinliga färger bör en primer alltid appliceras.

Tapetera takpaneler istället för att måla dem

takpaneler-målning-modernt-badrum-svart-vitt-mönster-väggfärg-gul

Innan målning ska panelerna vara rena och fria från fett. Sedan används sandpapper, rekommenderat med en kröning 220, för att grova taket. Träpaneler kan också tapetseras bra. Precis som med målning måste gammalt lack först tas bort. För bättre vidhäftning bör du grova upp ytan och stänga spåren innan du tapetserar. Efter noggrann förberedelse kan du klistra in tapeten och fästa den i taket. Torka bort eventuella luftbubblor som kan ha bildats med tapetseringsborsten. Undvik drag vid tapetsering, annars öppnas sömmarna.