Utveckling under den 19: e graviditetsveckan – Vad händer med mamma och bebis och vad är värkar

Under den 19: e graviditetsveckan förändras inte bara saker hos den gravida kvinnan, utan även barnet i magen utvecklas ständigt. Under 19 veckors graviditet kan läkaren svara på en av de stora frågorna om barnet för blivande föräldrar. Vi kommer att berätta vad det är i följande rader. Du kan också ta reda på vad som är så typiskt för den här veckan. Så vad händer under den 19: e graviditetsveckan?

Den 19: e graviditetsveckan och blivande mamma

19: e graviditetsveckan och en översikt över fostrets och den gravida kvinnans utveckling

Sakta men säkert börjar också den gravida kvinnan känna de nya hormonerna. Medan vissa kan se fram emot vacker och strålande hud och glänsande, fylligt hår, har inte graviditetshormonerna en så fin effekt på andra. Tvärtom, vissa lider av finnar och håravfall. Det är olika för varje kvinna.

Den ökade blodvolymen gör att nässlemhinnorna svullnar

Symtom med nässlemhinnorna kan uppstå runt den 19: e graviditetsveckan. Den blivande mammas blodvolym ökar, vilket kan leda till svullna nässlemhinnor, vilket i sin tur leder till en blockerad näsa. Detta symptom behöver inte nödvändigtvis betyda förkylning. Det är viktigt att du använder rätt medicin under graviditeten. Normal nässpray är nu tabu. Du kan få lämpliga sprayer från din apotekare eller efter samråd med din läkare.

Magen under 19: e graviditetsveckan

Magen under den 19: e graviditetsveckan börjar växa och bli fastare

Hos vissa gravida kvinnor kan en mage ses redan under den 19: e graviditetsveckan. Det känns också lite svårare nu. Du kan anta att om du är gravid med en baby kommer midjemåttet att växa med cirka en centimeter per vecka från 19 veckor. Så det är dags att utrusta garderoben för nya snygga moderskapskläder.

Träningssammandragningar 19: e graviditetsveckan – magen blir hård under graviditeten

Om du känner att du drar i magen från den 19: e graviditetsveckan blir träningen sammandragningar och magen hård

Om du känner att du drar i buken under den 19: e graviditetsveckan är detta förmodligen bara så kallade övningskontraktioner. Namnet antyder redan att kroppen bara övar förlossning med den. Lite smärta känns. Buksmärtor är vanligtvis normala efter 19 veckor. Du bör dock titta på henne för att se till att det inte är en 19 veckors för tidig förlossning.

Arbetskontraktioner inträffar med jämna mellanrum och fortsätter att bli värre. Pauserna mellan dem förkortas också. Träningssammandragningar, å andra sidan, bör inte vara längre än 45 sekunder och ska inte inträffa mer än tre gånger i timmen. Om magen blir hård är det dock viktigt att konsultera en läkare. Detsamma gäller om blödning uppstår eller dragning i buken sker med jämna mellanrum under den 19: e graviditetsveckan. Dessa kan vara tecken på för tidigt arbete som måste undertryckas.

Träningssammandragningar kan inträffa från den 19: e graviditetsveckan och förbereda kroppen för förlossningen

Och vad är skillnaden mellan plummet arbete och praktiskt arbete?

Vid en första förlossning inträffar sammandragningar först förrän den 36: e graviditetsveckan och vid senare förlossningar även några dagar före förlossningen. På samma sätt kan barnet bara sänka sig själv i början av förlossningen. Då märks inte ens sammandragningarna.

Syftet med sammandragningarna är att gradvis föra ner barnet i bäckenet och närmare födelsekanalen. De förekommer i olika takt: ibland var 10: e minut, ibland bara några timmar eller till och med dagar. Den gravida kvinnan känner en spänning som kan stråla ut i ryggen och låren, men är inte smärtsam.

Båda typerna av arbetskraft kan lindras med värme. Om så inte är fallet kan det vara värk!

Sammandragningar eller övningssammandragningar - vad är skillnaden

Sammanfattningsvis:

Så om du upplever buksmärtor under 19 veckors graviditet som är mild, behöver det inte nödvändigtvis vara ett dåligt tecken. Livmoderkontraktioner under graviditeten och buksmärtor från den 19: e graviditetsveckan, som är milda, är ofta en del av kroppens normala träning som förberedelse inför förlossningen. Detta stärker musklerna.

Är magen hård? Berätta för din läkare om detta. Han kan ordinera magnesium åt dig, vilket kan fördröja förlossningen. Det är fortfarande en lång tid kvar till den beräknade ET. En för tidig förlossning skulle vara dödlig. Om du har en hård mage under den 19: e graviditetsveckan ska du inte ta det lätt.

Hur ser barnet ut under 19: e graviditetsveckan?

Barnet är stor som en mango vid 19 veckors dräktighet

Medan fostrets storlek alltid har mätts från toppen av huvudet till rumpan, mäts det från och med nu från huvudet till hälarna. Så bli inte förvånad över varför barnet tydligen har vuxit mycket sedan förra gången. Och hur stor är barnet under den 19: e graviditetsveckan? Vid 19 graviditetsveckor är barnet cirka 24 centimeter. Det är storleken på en mango. Vikten är cirka 200 g.

Under 19 veckors dräktighet är tvillingar fortfarande lika utvecklade vad gäller storlek och vikt som singlar. De skiljer sig inte på något sätt, eftersom det fortfarande finns tillräckligt med utrymme i magen.

19 veckors graviditet Utveckling av barnet

Barnet under den 19: e graviditetsveckan har mogna könsorgan

Det är typiskt för den 19: e hos spädbarn att lagunohåret börjar täcka kroppen. Tandremsorna sätts också på och levern och mjälten börjar arbeta självständigt och förser barnet med vita blodkroppar. För att detta ska fungera bra bör du vara uppmärksam på din kost under graviditeten och ge barnet de nödvändiga näringsämnena.

Könsorganen hos fostret är också fullt utvecklade under den 19: e graviditetsveckan. Så om du vill ta reda på barnets kön kan du göra detta vid nästa förebyggande undersökning och under ultraljudet vid 19 graviditetsveckor, men också tidigare om undersökningen äger rum före denna graviditetsvecka.

Barnets position i magen beroende på graviditetsveckan

19: e graviditetsveckan – Var ligger barnet i magen?

Många frågar sig själva under den 19: e graviditetsveckan var ligger barnet. Barnets position vid 19 veckor är mellan naveln och könsbenet. Dessutom brukar barnet simma upprätt i fostervattnet och vänder först huvudet nedåt senare.