Vilken barnvagn ska man köpa? Dessa tips kommer att göra ditt val enklare!

Att köpa en barnvagn - dessa tips hjälper dig att hitta den perfekta modellen

Vad bra att utbudet av barnvagnar är så brett nuförtiden, tänker du nog först. Då kommer garanterat den perfekta modellen att hittas. Och när det äntligen är dags att börja leta efter en klassisk eller innovativ bil, inser du att ett stort utbud också kan betyda mycket huvudvärk. För hur ska du bestämma? Vad har du egentligen att uppmärksamma? Vilka egenskaper och vilka tillbehör är viktiga? Vanligtvis är du ute och går med barnvagnen väldigt ofta och det behövs oftast regelbundet i minst det första och ett halvt året. Det är självklart att du sedan vill investera ordentligt och inte vill köpa en ny barnvagn efter några månader eller till och med veckor.

Lista med användbara tips för att välja och köpa en barnvagn

Men vilken barnvagn är bäst? Det är inte så lätt att svara på, för det beror på olika faktorer och din vardag. Så det är bättre att fråga “vilken barnvagn som passar mig”? Vi skulle vilja hjälpa dig med några tips och göra din sökning enklare innan du köper barnvagnen genom att förklara vad du bör se upp för och vilka typer och varianter det finns. Barnvagnen är utan tvekan ett av de dyraste köpen och bör därför noga övervägas. Men låt oss bara börja!

Vilken barnvagn att köpa beroende på aktivitet?

Vilken barnvagn att köpa för komfort och säkerhet för barnet

Det betyder faktiskt bara hur ofta du är ute och reser med bil eller kollektivtrafik. Om vagnen måste packas i bagageutrymmet ofta eller om du helt enkelt vill kliva på bussar, tåg eller spårvagnar med den, är det värt att välja en modell som inte är för tung. Även om du bor i ett bostadshus utan hiss och måste få bilen uppför trappan är en lägre vikt en fördel. För bilen är det också viktigt att bilen kan fällas ihop snabbt och enkelt och att den också är kompakt i detta tillstånd. Om du för det mesta bara kommer att använda vagnen för en promenad, spelar inte vikten en så avgörande roll, men det kan ändå beaktas när du letar efter en barnvagn och vill köpa den.

Vilken barnvagn är bra, beroende på ytan?

I staden räcker små och plastcyklar

Skulle du ha tänkt på underjorden? Kanske inte! Detta spelar en viktig roll när det gäller val av hjul för en barnvagn. Vissa vagnar har små hjul, andra har plasthjul, och andra har stora gummihjul. Vad är skillnaden? Om du ska ta de flesta promenaderna i ditt dagliga liv på plan mark, är plast och små cyklar helt tillräckliga. Asfalterade gator och trottoarer är då inga problem med dessa hjul, så du kan köpa en sådan barnvagn.

Gummihjul är det bättre valet, särskilt på ojämna ytor

Sådana barnvagnshjul rekommenderas dock inte på ojämn mark som kullersten eller till och med grusvägar. Vibrationerna överförs för mycket till barnet, vilket han inte kommer att gilla alls. När allt kommer omkring bör barnet kunna sova lugnt. Istället bör du välja stora gummihjul i sådana fall. Dessa är vanligtvis också utrustade med stötdämpare, som dessutom dämpar stötarna. Gummihjul kan spricka, men de kan enkelt bytas ut mot en ny slang och pumpas upp. Så det här är en punkt att tänka på innan du köper en barnvagn.

Köp en kombinerad barnvagn med babybad, sportstol och eventuellt även bilbarnstol

För övrigt rekommenderas också fyra hjul istället för de moderna versionerna med tre hjul. Att röra sig med det enda framhjulet är vanligtvis mycket komplicerat, särskilt på ojämn mark. Detta antal hjul kan dock också visa sig vara ganska irriterande i vardagen i stadslivet, medan det med två framhjul oftast ger bra stöd om det andra skulle vrida sig.

Köp en andra barnvagn eller 2-i-1 barnvagn?

Svart barnvagn med sportstol för småbarn

Återigen är detta en viktig punkt att tänka på innan du köper barnvagnen. Vagnen är utformad olika beroende på barnets ålder. Från födseln ligger barnet i en bärsäng eftersom det bara kan ligga. Senare kommer det att behövas en bil med sportstol där barnet, som redan kan sitta, kan tas en promenad. Och så är det barnstolen till bilen. Så tre saker att investera i över tid. Eller inte?

Köp en barnvagn med sportstol och gummihjul

Naturligtvis är det ett alternativ. Men det finns också praktiska 2-i-1 multifunktionsvagnar som enkelt kan omvandlas från en barnvagn till en barnvagn. Med en 3-i-1-modell med Maxi Cosi är det till och med möjligt att fixa matchande bilbarnstol i vagnramen. Detta är särskilt användbart när barnet har somnat i bilen. Det behöver då inte väckas för att ta ut det ur sätet och sätta det i bilen. Så du behöver inte nödvändigtvis köpa bilbarnstolen och två barnvagnar separat, du kan välja en kombinerad modell.

Märket och budgeten

Gummihjul är bättre lämpade för ojämn mark eftersom de dämpar vibrationer

Så stort som utbudet av modeller, funktioner och tillbehör är, priserna på barnvagnar är lika varierade. Det kan kosta runt 250 euro, men lika bra över 1000 euro. Det beror inte bara på funktionerna, utan framför allt på märket. Tänk dock på att en barnvagn inte behöver vara sämre bara för att märket är mindre känt. På samma sätt kan det också visa sig att den dyra märkesbilen trots allt inte uppfyller dina behov och det höga priset var inte värt det. Så vilket barnvagnsmärke som är bäst kan inte sägas på detta sätt. Det är därför bäst att sätta upp en budget som du inte vill överskrida innan du köper barnvagnen. Detta begränsar valet, vilket naturligtvis också gör valet enklare. Och se till att jämföra funktionerna!

Saker att se upp för

Vagnen ska vara mysig och mjuk för att ge komfort

Oavsett om det är dyrt eller billigare, med gummi- eller plasthjul, kombi eller inte, finns det några saker du definitivt bör uppmärksamma för att se till att du har gjort allt rätt när du väljer. Följande lista visar vad som inte bör saknas för att garantera din barns säkerhet, men också dess komfort. Den bästa tiden att hålla listan uppe är den bästa tiden att gå till en butik och köpa en barnvagn.

Köp en barnvagn med ett justerbart styr för mer komfort när du trycker på den

  • TÜV- eller GS -tätning borde absolut vara tillgängliga, eftersom dessa endast tilldelas om bilen har testats enligt alla säkerhetsstandarder som gäller i EU och motsvarar dem.
  • Kemikaliefria textilier – En annan viktig punkt att tänka på innan du köper en barnvagn är textilierna. Ett dyrt märke bör inte lura dig, för även med märkesvagnar har det funnits tvivelaktiga eller till och med förbjudna ämnen i textilierna. Eftersom du naturligtvis inte kan bestämma föroreningarna med blotta ögat, är det bara att leta efter en testtätning igen. En pålitlig sådan är OEKO-TEX® Standard 100, som inte bara uppfyller de lagstadgade kraven utan även går utöver dem. När det gäller textilier är tyger som andas också viktiga. Dessa ska inte heller lukta av kemikalier.
  • de broms – Testa också bromsarna innan du köper en barnvagn. Detta ska inte bara vara lätt att använda, men framför allt pålitligt. Även efter leverans eller före den första och varje efterföljande användning, bör du kontrollera dem igen för säkerhets skull.
  • Lättskött material – Naturligtvis måste vagnen också rengöras regelbundet, särskilt efter en promenad efter att det har regnat. Av denna anledning bör man vara noga med att använda material som är lätta att rengöra. Detta bör också vara väderbeständigt.
  • Helt enkelt fällbart – Ramen ska kunna fällas upp och fällas ut snabbt och enkelt. Detta gör dig redo att gå snabbare och din bebis behöver inte vänta länge i bilen eller inuti medan du bråkar med bilen. Se till att du försöker vika och fälla ut den i butiken. Och medan vi redan nämnde bilen: se om den valda vagnen passar i din bagageutrymme utan problem. Förr eller senare kommer du så småningom att resa med bil och behöver barnvagnen efteråt.

Köp en barnvagn med tillräckligt med plats för bagage och shopping

  • Lagringsutrymme – Det är viktigt att du också har tillräckligt med lagringsutrymme. Det bör finnas en korg under vagnen där du kan förvara olika föremål som du behöver när du är på språng. Ibland måste man byta kläder spontant och självklart ska man kunna rymma dem. Det finns också några påsar och liknande, som du inte kommer att ha fri hand om du vill trycka på barnvagnen säkert. Du kan till och med förvara din jacka bekvämt där. En extra skötväska, som också bekvämt kan hängas på styret, är redan standard hos de flesta tillverkare. Var noga med att ha det där, eftersom det är otroligt praktiskt.
  • Styret – Ett bra extra för barnvagnar är också ett justerbart styr. Eftersom alla är olika i höjd kan den perfekta höjden ställas in när som helst. Detta gör att pushing är trevligt inte bara för dig, utan också för din partner eller andra människor som är längre eller kortare än dig. Även med olika backar kommer du att upptäcka att det gör skillnad om styret är lägre eller högre. Ett vadderat styr rekommenderas också. Detta gör längre promenader trevligare, men är inte nödvändigtvis ett måste.
  • Farliga delar – Ta en närmare titt på varje modell innan du köper vagnen och kontrollera om det finns några delar som barnet kan skada sig på. Detta gäller inte bara insidan av babybadet, utan även ramen. Det får inte finnas några vassa kanter och spetsiga hörn, liksom farliga gångjärn och liknande, på vilka barnet kan skada sig och till exempel klämma fingrarna. Vid något tillfälle kommer även barnet att visa intresse och undersöka bilen närmare, träna och leka med den. Så det ska inte vara någon fara från bilen.
  • Bekväm liggande / sittande – Glöm inte att värdera komfort. Ditt barn ska njuta av att sitta eller ligga i bilen. För detta ändamål bör babybadet vara tillräckligt stort och mjukt. När det gäller en barnvagn är det däremot viktigt att sätet är tillräckligt djupt så att barnet inte glider ner eller ut under de första månaderna efter att ha lärt sig sitta. I början kan barnet inte räta ut sig eller hålla sig i ett stabilt läge.

Köp tvillingvagnar

Köp tvillingvagnar med separata säten som ligger ovanför varandra

Om du vill köpa den perfekta barnvagnen för tvillingar finns det några ytterligare funktioner som du bör se upp för utöver de funktioner som redan nämnts. Barnen kan sitta på olika sätt. ett alternativ är att välja en vagn där barnen sitter bredvid varandra. Denna variant väljs dock sällan eftersom sådana vågar är mycket breda och svåra eller omöjliga att passa genom de flesta dörrar. Ett annat alternativ är att låta barnen sitta bakom varandra eller ovanpå varandra. Det senare är mer fördelaktigt än en bil där barnen sitter inne i varandra eftersom det är kortare.

Köp tvillingvagnar med sittplats där barnen sitter bredvid varandra

Men om du inte nödvändigtvis vill köpa en tvillingvagn har du en annan variant. Du kan bara ta en bebis eller ett barn en promenad i barnvagnen åt gången och bära den andra i en sele istället. Du kan sedan ta av barnen på varje bilresa eller till och med när de är ute.

Solskydd garanteras av ett brett tak

Sammantaget bör du inte bara informera dig själv i god tid, utan också köpa barnvagnen relativt tidigt, eftersom de flesta tillverkare har långa leveranstider. Men ta tillräckligt med tid för att göra ditt val så att du i slutändan är nöjd med det. Du kommer att använda bilen relativt länge.