Dekonstruktivism – definition, funktioner och välkända representanter

dekonstruktivism Seattle-bibliotek-modern-stadsbyggnad

Dekonstruktivism är bland annat en rörelse inom arkitektur, men den återspeglas också i inredning. Byggnadernas och föremålens former skiljer sig mycket från de typiska geometriska formerna och figurerna, vilket resulterar i ett extravagant och ibland orealistiskt utseende. Strömmen är relativt modern och väcker utan tvekan allas uppmärksamhet. Vad är egentligen dekonstruktivism som en stil, som anses vara ansvarig för början av arkitekturen och några ursprungliga byggnader, skulle vi vilja presentera dig i denna artikel.

Vad betyder dekonstruktivism?

dekonstruktivism vitra-design-museum-gehry-organisk-kant-spiraltrappa

Även om man till en början skulle kunna anta detta betyder “dekonstruktivist” eller “dekonstruktiv” i detta fall inte demontering eller förstörelse av arkitektoniska saker. Istället bryter det med den typiska konstruktionen och designen med raka och symmetriska linjer. Uppmärksamheten riktas mot oegentligheten. Till synes instabila former står stadigt på marken och leker med våra vanor på detta sätt. Harmoniska pyramider, kuber och kuboider ersätts av ojämna hörn och kanter, de annars strikta linjerna och formerna ersätts av fria och lekfulla element som kan representera inte bara byggnader utan också möbler för anläggningen. Det finns inga gränser för användningen av materialen och de kan också kombineras perfekt med varandra.

dekonstruktivism zaha-hadid-arkitekt-pritzker-pris-orangisch

Och det är just det som gör denna stil så intressant och original. I princip är detta hur dekonstruktivism förklaras enkelt. Du har förmodligen sett många hus och andra byggnader i den här stilen och betraktat dem mer som konst, vilket inte är så fel. Eftersom deras unika former påminner om konstnärliga skulpturer och gör miljön mer anmärkningsvärd. Nu vet du också vilken stil det var exakt.

Dekonstruktivism i arkitektur – oregelbundna strukturer

Flytande möbler – 11 futuristiska designobjekt

Mästerverk av modern arkitektur – Shanghai Natural History Museum

Representant för stilen

dekonstruktivism-byggnader-modern-design-glas-galler

Inom arkitekturområdet brukar utställningen med namnet ”Deconstructivist Architecture” från 1988 ses som början på trenden. Det organiserades av Philip Johnson, Heiko Herden och Mark Wigley i New York i “Museum of Modern Art”. Denna utställning presenterade verk av kända arkitekter som Zaha Hadid, Frank Gehry, Daniel Libeskind och Bernard Tschumi. I sanning fanns det dock redan en referens till den dekonstruktiva konstruktionsmetoden i Frank Gehrys hus 10 år tidigare.

dekonstruktivism-definition-funktioner-metall-material-information

I det följande vill vi presentera några av representanterna och deras viktigaste eller mest kända strukturer för dig. Från den “första” representanten Gehry till möjligen den mest kända och mest framgångsrika fru Hadid, några arkitekter är värda att nämnas på grund av sina byggnader. Du kan nu titta på ett litet urval.

Frank Gehry arkitektur

dekonstruktivism-frank-gehry-byggnad-arkitektur-organiska former

Frank Gehrys byggnader är lika bra som var som helst i världen. Bland annat Gehry -byggnaderna i Düsseldorf, som har blivit ett landmärke. Det finns också Vitra Design Museum, som består av en blandning av raka och rundade kanter och används för olika utställningar och workshops. Guggenheim -museet i Bilbao i Spanien är också känt, som ligger vid stranden av Nérvion. Organiska former präglar detta museum, som genomfördes med hjälp av glas, titan och kalksten. Walt Disney Concert Hall, som ligger i Los Angeles, är en av arkitektens mest kända byggnader. De typiska dekonstruktivismsdragen finns också här: Lekfulla former som påminner om en skulptur. Användningen av rostfritt stål, som användes för konstruktionen och ibland glansigt och ibland matt, bidrar också till det imponerande utseendet. Metaller används inte sällan i Gehrys byggnader.

Byggnad av Zaha Hadid

dekonstruktivism-zaha-hadid-brand-brigad-tyskland-stjärna arkitekt-betong

Naturligtvis bör också Zaha Hadid, förmodligen den mest kända representanten för dekonstruktivism och den första kvinnan som fick Pritzkerpriset, nämnas. Hennes mästerverk inkluderar brandstationen i Weil am Rhein, MAXXI -museet i Rom, Heydar Aliyev -centret, simcentret i Olympic Park i London, Eli och Edythe Broad Art Museum vid universitetet i Michigan och Wangjing Soho -byggnaden i Peking och Riverside Museum i Glasgow. Deras typiska arkitektoniska stil skapar intrycket av att dina byggnader rör sig. Särskilt betong finns ofta som material i arkitektens byggnader.

Daniel Libeskind

dekonstruktivism-daniel-libeskind-conversion-military-museum-abstract

Den amerikanska arkitekten Daniel Libeskind av judiskt-polskt ursprung bör också nämnas. Även om han ursprungligen studerade musik blev han snart fascinerad av arkitektur och avslutade sedan en annan examen. Resultatet är många kända byggnader i dekonstruktivistisk stil, inklusive kongresscentret i Mons, renoveringen av Militärhistoriska museet i Dresden, Konstmuseet i Denver, Judiska museet i Berlin och hans första byggnad, Felix-Nussbaum -Haus, som rymmer den judiska konstnären Felix Nussbaum ska hedra och rymma hans verk.

Coop Himmelb (l) au

dekonstruktivism-coop-sky-blue-ufa-dresden-glas-oblique

Byggnaderna av Coop Himmelb (l) au är inte mindre imponerande. Det är ett mycket välkänt arkitektfirma som har funnits sedan 1968 och som också har bidragit till utvecklingen av dekonstruktivism och är en av de viktigaste företrädarna. Kända byggnader är Ufa-Palast i Dresden, Gasometern i Wien, BMW Welt i München, Musée des Confluences i Lyon, Martin Luther-kyrkan i Hainburg och den så kallade Flame Wing vid Technical University i Graz. Företaget verkar över hela världen och representerar trenden perfekt.

Bernard Tschumi

dekonstruktivism-bernard-chumi-blue-tower-new-york

Även med denna arkitekt finns det några intressanta byggnader som representerar dekonstruktivism. Dessa inkluderar Akropolis -museet i Aten, MuséoParc Alésia, Blue Tower i New York, Zénith Concert Hall i Rouen och Le Fresnoy i Tourcoing. Abstrakta och organiska former används mer diskret i hans byggnader, men detta ändrar inte deras särart.