En fasad av stål och glas kännetecknar detta flytande hus på avsatsen

hus på en stenig utkant infinity pool fasad stålglas stigande

Varje dag fascineras vi av många arkitektoniska projekt från hela världen med sin ursprungliga design och innovativa materialval. Idag skulle vi vilja presentera ett av dessa intressanta projekt. Det är ett hus med modern arkitektur i Washington, USA, som imponerar inte bara med sitt ovanliga formspråk, utan också med ett miljövänligt koncept. Stål- och glasfasaden har ett rostat utseende och smälter därmed harmoniskt in i naturlandskapet. Huset byggdes “flytande” över en korridor, som är en naturlig, förutbestämd väg för vilda djur. Arkitekterna behöll detta för att inte tränga in i den befintliga naturen.

fasadstålglashus flytande stenhäll

Arkitekterna från Olson Kundig gav projektet namnet Rimrock, vilket anger fastighetens typografi. “Rimrock” är en geologisk process där en brant bergvägg skapas på den övre kanten av en platå eller kanjon. Huset byggdes på avsatsen och erbjuder därmed underbar utsikt över omgivningen.

fasad stål glas cantilever pool infinity design

Den flytande konstruktionen av Rimrock beror inte bara på det befintliga rådjurspasset, utan också på klimatförhållandena i regionen. Området kännetecknas av förändrade vindmönster, vilket kan orsaka massiva snödrivor, särskilt på vintern. Eftersom huset byggdes över marknivå är det skyddat från kraftigt snöfall. Tack vare sitt flytande läge erbjuder den inglasade fasaden också hisnande utsikt över dalen, bergen, skogen, floden och staden Spokane från nedre våningen. Interiören förblir öppen, men skyddad från yttre påverkan.

fasad stålglas rost-look accentuerad röd entrédörr

Robusta, hållbara byggmaterial används för att klara de hårda miljöförhållandena. Stål- och glasfasaden har ett charmigt rostutseende och kommer naturligtvis att vittra med tiden. Stålbeklädnaden är 90-95% återvunnet material från ägaren. Alla fönster är utrustade med flexibelt justerbara yttre persienner, vilket avsevärt minskar energiförbrukningen för kylning. Erosion på fastigheten förhindras genom att allt regnvatten samlas upp från taket i en torr brunn vid ingången till huset. Från denna brunn tränger vattnet långsamt tillbaka in i grundvattensystemet.

hus ingång röd entrédörr fönster trädgård dekoration

Förutom fontänen finns det ett annat designelement i utomhusområdet – en vattenfunktion som pryder en stor skulptur av Richard Serra. Husets ytterdörr i knallrött sätter en lekfull accent och är ett tecken på den modernistiska designen i inredningen.

fasadglas vardagsrum skiljevägg spis spis glas

Moderna hem med mycket inglasning är vanligtvis utformade så att huvuddelen av inglasningen är koncentrerad till de övre våningarna. Rimrock -huset är exakt motsatsen – bottenvåningens fasad är nästan helt glasad, med övervåningen utformad lite mer privat. Den lägre nivån rymmer därför gemensamma rum som kök, matsal och vardagsrum. Utifrån ser den här delen av huset ut som en rymlig korridor ovanför djurstigen.

vardagsrum spis modern hus fasad glas vacker utsikt

En liten terrass fungerar som en optisk förlängning av bottenvåningen. Det separeras från vardagsrummet med en glasvägg och ser således ut som en del av det. Det finns fortfarande lite lyx där – en infinitypool, som är ganska olämplig för dem som lider av höjdskräck. Poolen är byggd direkt på avsatsen och erbjuder en fantastisk utsikt ovanifrån.

kök l-formad ö träpanel panoramafönster

Förutom det slående formspråket och den intressanta fasaden av stål och glas, fascinerar detta projekt också med sin inredning. Glas spelar en avgörande roll inte bara i fasaddesign, utan också i interiören. De släta ytorna ger interiören en modern touch och ser särskilt elegant ut. Matbordet och soffbordet i glas harmoniserar perfekt med fasadrutan och kombineras med minimalistiska sittplatser i mörka toner.

design kök trä mörka bänkskivor köksö

Glas används också i köket för att skapa ett litet utställningsutrymme för små skulpturer och dekorativa föremål. I övrigt är köket kompakt och inramat av en L-formad köksö. Detta tjänar också till att visuellt separera matlagningsområdet. Trä används rikligt i detta område av det öppna vardagsrummet. Handtagslösa köksskåp och inbyggda vitvaror talar för en modern och högkvalitativ design. Bänkskivorna är utformade i en mörkgrå ton för att sätta en accent. Fem hängande lampor i samma färg belyser köket perfekt och fungerar också som designelement i inredningen.

panoramafönster vinklad vy skog floddal

Den övre delen av huset är utformad för att vara mer privat och mindre transparent än den nedre nivån. Det är här de privata rummen som sovrum och badrum ligger, där de boende vill behålla känslan av intimitet. Därför valde arkitekterna lite glasrutor när de utformade dessa rum. Ändå är övervåningen också utrustad med några vackra utsiktshörn med utsikt över det vackra naturlandskapet.

Kolla in resten av bilderna i vårt galleri för en närmare titt på huset och dess imponerande stål- och glasfasad.

modern inredning design skjutdörr badrum vit

fasad stålglas vittrade stålplåtar rostfönster

fasad stål glas trädgård deco grit säng

fasad av stål och glasrostoptik modern naturlig

infinity pool hus på en stenig udde hisnande utsikt

flytande hus fasad stålglas modern

fasad stål glas flytande hus design

fasad stålglas harmoni naturmiljö

fasad stålglas stålplåtar rostoptik

fasad stålglas naturligt landskap skogshus

Info om projektet

Arkitektkontor: Olson kunnig

Beläget i Spokane, Washington, USA

Total yta: 484 m²

Projektår: 2014

Fotografer: Benjamin Benschneider, Kevin Scott / Olson Kundig