Ett modernt fritidshus i Himalaya byggt på en kulle

modernt arkitekthus rajiv saini himalaya kulle © Sebastian Zachariah

Arkitekturkontoret för Rajiv Saini fick i uppdrag att designa ett modernt fritidshus som ägarna kan njuta av på helgerna borta från Delhi, där de bodde. Platsen är en privat kulle i Himalaya -bergen, nära staden Kasauli, Indien.

Ett modernt fritidshus i Himalaya

modernt fritidshus rajiv saini himalaya hill landskap

© Sebastian Zachariah

Terrängen där fritidshuset ligger är smalt, så huset sprider sig från söder till norr. Så att du inte ser en rad bilar framför huset på den lilla kullen, byggde arkitekterna in ett garage i kullen. Därifrån kan du antingen använda trätrappan eller den öppna hydrauliska lyftplattformen, via träbron till ytterdörren.

Ett modernt fritidshus av Rajic Saini med betongväggar

modernt fritidshus rajiv saini himalaya terrass design kakel © Sebastian Zachariah

Eftersom arkitekterna skulle arbeta med ett mycket begränsat område av det plana landet var det en verklig utmaning att bygga ett modernt semesterhus med 4 sovrum för kunderna. Istället för att skapa en enkel tvåvåningsstruktur i detta branta landskap, bestämde de sig för att bygga olika vingar från huset längs kullarna – en i öster och en i väster, som sedan slutar med ett terrassdäck på en högre nivå. Ett litet område med överlappning mellan husets två delar möjliggör vertikal rörelse mellan de två våningarna.

Fasad med asymmetrisk konstruktion

modernt fritidshus rajiv saini himalaya geometriska accenter © Sebastian Zachariah

Som ett resultat, gå runt kullen och se de övre östra volymerna först, och först när du går runt norra spetsen blir den nedre västra sidan synlig. Ett betongtak liknar origami -vikning och inspirerades av de kuperade bergskedjorna. Övervåningen består av entrén och två sovrum, vardagsrummet och matsalen och köket.

Vardagsrum och matplats

modernt fritidshus rajiv saini vardagsrum matplats © Sebastian Zachariah

De lägre västerländska volymerna inkluderar 2 sovrum, ett multimediarum, förråd och ett litet rum för massage och ångbad. Sovrummen och badrummen är arrangerade i varje flygel som en serie oberoende strukturer och alla öppnar ut mot träterrassen.

Avkopplingsområde med fönster från golv till tak

modernt fritidshus indien himalaya obehandlade betongväggar © Sebastian Zachariah

Teak användes för golv i rummen, medan tak och väggar skryter med obehandlad betong. En fristående öppen spis med kopparskorsten skiljer vardagsrummet från matplatsen. Den stora utsiktsplattformen är några meter högre än huset och erbjuder en hisnande utsikt över de snötäckta topparna på kullens nordligaste spets.

Obehandlade betongväggar och tak

modernt hus rajiv saini himalaya betongväggar tak © Sebastian Zachariah

Teakgolv i sovrummet

modern stuga rajiv saini sovrumsmöbler © Sebastian Zachariah

Sovrumsinredning med träelement

modernt hus himalaya sovrum inredning röda trämöbler © Sebastian Zachariah

Badrumsdesign med svart handfat

modernt fritidshus rajiv saini sjunker stora glasfönster © Sebastian Zachariah

Arkitekturplaner i tvärsnitt

modernt fritidshus rajiv saini himalaya indien plan modernt arkitekthus på kulleplanen  hus rajiv saini himalaya arkitekturplan