Hus med granny flat – modern tillbyggnad ger mer rörelsefrihet

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet gård trädgård trädgård ingång trämöbler fönster tegelvägg

Den så kallade “Tetris” husförlängningen i Melbournes inre nordväst är en kompakt tillbyggnad till huset med en separat lägenhet. Projektet slutfördes i början av 2018. Kunderna, ett ungt par med två små barn, hade kommit ur sin snygga bungalow i Kalifornien och behövde mer utrymme att röra på sig. Av denna anledning anlitade de arkitektfirman Crosshatch, som skulle skapa en vänlig och effektiv förlängning. Detta uppfyller familjens behov, medan den populära karaktären hos det ursprungliga huset med en separat lägenhet och två sovrum behålls. Arkitekterna gjorde också om den befintliga planlösningen för att ge ett tredje sovrum, ett extra badrum och ett centralt vardagsrum.

Praktiskt och modernt – ett hus med en separat lägenhet

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet innergård trädgård bakgård kök ö matbord målning

Enkelheten i den resulterande husförlängningen visar framför allt en hög grad av komplexitet och multifunktionalitet. På detta sätt tar arkitekterna hänsyn till alla aspekter av platsen och dess omgivning. Den övertygande kombinationen består främst av effektiv användning av 45 kvadratmeter extra utrymme för att bekvämt rymma ett nytt kök, matplats och tvättstuga.

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet innergård trädgård bakgård kök ö handfat inbyggt kök

En prioritet för huset med en separat lägenhet var också att fånga norrskenet, som byggnadsarbetarna i den södra delen av tillbyggnaden insåg. Dessutom uppnådde teamet önskade resultat genom att införa en central innergård och ett strategiskt placerat fönster.

Ta med utsidan inuti

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet innergård trädgård ingång matta stol mot betonggolv

Husförlängningen verkar så mycket större än den faktiskt är, inte minst på grund av den minimalistiska utformningen av inredningen, till och med ljusets inträngning och det starka förhållandet till utsidan. För kunderna och medgrundarna av Crosshatch, Jaime Diaz-Berrio och Mark Allan, var det viktigast att få in utsidan i huset. Av denna anledning har de två arkitekterna utrustat matplatsen med djupa tak och dubbeldörrar i glas till innergården genom det stora panoramafönstret.

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet innergård trädgård entré matta stol bar barn lek

Detta aktiva gröna område kombinerar gammalt och nytt och sträcker sig ut över sina gränser och skapar en känsla av rymd. Designen möjliggör också en visuell anslutning mellan rummen. Det betyder att föräldrarna alltid har fri sikt över barnen från köket, oavsett om de leker i sitt sovrum, vardagsrum, innergård eller trädgård.

Ett förortshus med separat lägenhet

hus med separat lägenhet modern gammal ny tegelsten tegelvägg gatan framifrån entré

Formgivarna arrangerade formerna på den nya husförlängningen i en Tetris-liknande konfiguration. Detta uttrycks i planvy, höjd och snitt. De sammanlänkade områdena kombinerar form och funktion av gammalt och nytt. Tetris-konceptet fortsätter genom detaljerna inuti huset, till exempel skräddarsydda skåp och anpassade köksdörrhandtag.

Var uppmärksam på sammanhanget

hus med separat lägenhet modern gammal ny öppen spis vardagsrum soffa soffbord soffbord pall hall golvmatta

Det slående 4,5 meter höga fönstret dominerar utsidan medan det ramar in det stora gummiträdet på den bakre fastigheten. Därmed hör tillbyggnaden och det befintliga huset med granny flat känsligt i en förortsammanhang. Arkitekterna använde återvunnet rött tegel för att respektera husets ursprungliga materialutbud. Varje beslut i design, från de minsta inredningsdetaljerna till den övergripande formen på utsidan, har noggrant övervägts. Detta har resulterat i ett övertygande tillvägagångssätt för modernt boende med små utrymmeskrav.

*Arkitekters webbplats

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet innergård trädgård bakgård kök ö bänkskivor belysning

hus med separat lägenhet modernt gammalt nytt badrum duschkabin handfat moderna skåp kakel glas skiljevägg

hus med separat lägenhet modern gammal ny öppen spis vardagsrum passage kvinna hylla växter dekoration

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet innergård trädgård förlängning barn lek glasdörr

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet planlösning

hus med separat lägenhet modern förlängning rörelsefrihet planlösning hus framsidan