Interaktivt lärande genom modern skolarkitektur – 15 exempel

Interaktivt lärande -moderna-skolan-arkitektur-exempel

Termen “interaktivt lärande” avser förvärv av social, fysisk och mental kunskap och färdigheter genom utbyte av information, såsom ömsesidig uppfattning och beteende gentemot varandra. Interaktiviteten kommer från människor och främjas av olika metoder, till exempel: diskussioner, partner- och grupparbete, digital teknik (det så kallade e-lärandet), lärmiljö och andra. Det interaktiva lärandelandskapet har ett direkt inflytande på inlärningsprocessen, motiverar barnen att lära sig och ger förutsättningar för dem att förvärva nödvändig kunskap. För att göra lektionerna mer effektiva och på så sätt öka barnens vilja att lära har arkitekter runt om i världen hanterat modern skolarkitektur. Vi presenterar 15 utmärkta arkitektoniska projekt.

Interaktivt lärande vid Ørestad Gymnasium, Köpenhamn, Danmark

Interaktivt lärande -moderna-skolan-arkitektur-danmark-lärande-miljö

3XN ritade byggnaden Ørestad Gymnasium i Köpenhamn i avsikt att främja interaktivt lärande och skapa en vänlig atmosfär där eleverna tillsammans kan studera skolmaterialet i grupper. Den moderna skolarkitekturen är utformad för att vara öppen och mycket lekfull. Det finns flera områden där eleverna kan träffas och diskutera.

Modern skolarkitektur: Ecopolis Plaza i Madrid, Spanien

Interaktivt lärande -moderna-skolan-arkitektur-madrid-spanien

År 2010 ritade Ecosistema Urbano en energieffektiv skolbyggnad i industriområdet i Madrid, Spanien. Det fungerar som ett helt ekosystem och extraherar en stor del av den el och vatten som behövs dagligen. Syftet med projektet är att utbilda barnen på ett miljömedvetet sätt och med omsorg om naturen. På så sätt blir de efter år ansvariga vuxna som skyddar och tar hand om naturen.

Interaktivt lärande i Hakusui dagis, Chiba, Japan

Interaktivt lärande -moderna-skolan-arkitektur-japan

Vid utformningen av detta dagis tog arkitekterna på Yamazaki Kentaro Design Workshop hänsyn till små barns viktigaste uppgifter: att leka, att leka och framför allt att ha roligt. Resultatet blev en rymlig lekplats med olika områden där barnen kan utforska världen tillsammans och i lek.

Modern skolarkitektur: Vittra Telefonplan skola i Stockholm, Sverige

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-sverige

Nya Vittra -skolan i Stockholm är som ingen annan. Det finns inga fasta väggar, bara rumsavdelare som delar de rymliga rummen i områden där lektionerna sker i en lekfull inlärningsmiljö. Detta främjar inlärningsprocessen och skapar en ny inlärningskultur. Istället för konventionella skolmöbler som skrivbord, stolar och skolbord, Rosan Bosch Ltd. Designstudio för varje område en individuell utrustning som främjar interaktivt lärande.

Miljövänligt och med en kärlek till naturen: Lantbrukets dagis i Dong Nai, Vietnam

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-vietnam

Denna lekfulla byggnad med grönt tak är faktiskt ett dagis som byggdes för barnen 2016 av anställda på en skofabrik i Vietnam. Vo Trong Nghia Architects utformade det gröna området som en lekplats och en grönsaksträdgård samtidigt. Även om de 18 barnrummen delvis ligger under jorden, är de utformade så att så mycket ljus som möjligt faller in.

Modern skolarkitektur och interaktivt lärande: Pies Descalzos School, Cartagena, Colombia 

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-colombia

Den colombianska arkitekten Giancarlo Mazzantis kontor arbetade med utformningen av skolbyggnaden i ett problematiskt område i Colombia 2014. Modern skolarkitektur utvecklas på olika nivåer och fortsätter visuellt kullen som den byggdes på. Skolan består av tre sexkantiga strukturer som omsluter en innergård och därmed förbinder inomhus- och utomhusområdena. Den geometriska gitterstrukturen skapar en trevlig atmosfär för ett skyddat ställe och fungerar som en förbindelse mellan de många rummen för barn i olika åldrar.

Family Box i Peking, Kina

interaktiv-lärande-modern-skolan-arkitektur-Kina-dagis

“Family Box” är ett dagis i Peking som SAKO Architects designade 2013 för att vara väldigt lekfullt och riktigt spännande för barnen. Det finns flera konformade enheter på ett område på 4 150 kvadratmeter, där olika områden och rum som kök, lekplats, musikrum, pool och andra ryms. Varje enhet är utformad i en annan färg för orientering.

Frederiksbjergskolan i Århus, Danmark

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-danmark

Frederiksbjergskolan, designad av Henning Larsen Architects + GPP Architects 2013, sträcker sig över 150 000 kvadratmeter. Det är den första skolan under det nya skolsystemet i Danmark som främjar interaktivt lärande. Detta inkluderar minst 45 minuters träning om dagen. All utrustning för gruppsportaktiviteter av alla slag är tillgänglig för skolbarnen. På så sätt blir barnen fysiskt aktiva, friska och utvecklar nära sociala relationer.

Gemenskapens grundskola för flickor i Kenema, Sierra Leone, Västafrika

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-sierra-leone

Efter Ebola -epidemin och blodiga inbördeskrig är Sierra Leone en stat som genomgår rekonstruktion där skolor ger unga tjejer hopp och chans till ett nytt liv. Orkidstudio Architects startade projektet för denna skola 2009, men på grund av politiska och andra omständigheter var det inte förrän 2014 som byggandet av alla klassrum och taket slutfördes framgångsrikt. Det är här unga flickor förvärvar grundläggande kunskaper och lär sig allmänna vetenskaper så att de kan fortsätta sin utbildning.

120 Division School i Shanxi, Kina

interaktiv-lärande-modern-skolan-arkitektur-Kina

Den långsträckta strukturen i denna skolbyggnad kompletterar perfekt landskapet med omfattande berg. Den moderna sicksackskolearkitekturen var tänkt av WAU Design -teamet och gjorde taket till en populär lekplats för studenterna. Terrasser, innergårdar och innergårdar mellan skolbyggnaderna inbjuder barnen att spendera sin fritid ute och leka aktivt. Liksom arkitekturen är interiören rymlig, översvämmad med ljus och mycket ljus.

Xiashan Elementary School i Anji, Zhejiang, Kina

interaktivt-lärande-modern-skol-arkitektur-Kina-lärande-landskap

Nyligen byggdes Xiashan Elementary School för att ersätta de tillfälliga skolbyggnaderna i detta flyttområde. Trafiken i området är tung och mycket byggnadsarbete pågår fortfarande, varför arkitekterna har anpassat skolbyggnaderna till en innergård, där barnen kan springa och leka säkert och ostört. Modern skolarkitektur bör inspirera och motivera barn att utvecklas vidare. * av STI Studio + Architectural Design & Research Institute of Zhejiang University

Lakeland Elementary School i Auburn, WA, USA

interaktiv-lärande-modern-skolan-arkitektur-usa

Denna skolarkitektur skiljer sig från den konventionella i USA bara i byggnadens färgdesign. Arkitekterna på DLR Group använde färg för att skapa en stor effekt som har en direkt positiv inverkan på inlärningsmiljön och får den att se mer vänlig ut. Rummen är också utformade i glada toner och är mycket flexibla, så att flera elever kan få en lektion tillsammans om det behövs.

Liyuan Middle School i Wuxi, Kina

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-Kina-innovativ

Liyuan Middle School består av totalt sex strukturer som är åtskilda av floden. Denna moderna skolarkitektur påverkas starkt av det omgivande landskapet. Den vågiga strukturen och den organiska designen påminner starkt om vattnet som rinner runt byggnaden. * Av Minax Architects

MOPI Extension Elementary School i Itanhangá, Rio de Janeiro, Brasilien

interaktiv-lärande-modern-skolan-arkitektur-brasilien

MOPI Extension Elementary School ligger i ett mycket naturvänligt område. Det var här arkitekterna på Mareines + Patalano Arquitetura hämtade sin inspiration för projektet. Fasaden består av genomskinligt glas och trä och möjliggör behagliga ljusförhållanden i klassrummen i byggnaden.

Our Lady of Southern Cross Elementary School i Taylors Hill, Australien

interaktiv-lärande-modern-skola-arkitektur-australien

Skolans design av Baldasso Cortese Architects går tillbaka till 2007 och genomfördes i fem etapper 2014. Skolan rymmer 450 elever fördelade på 3 åldersgrupper. Interaktivt lärande och motivation främjas inte bara av inlärningsmiljön, utan också av många grupparbeten med elever i olika åldrar och naturligtvis av digitala medier.