Gör badrumsrenare själv och ta snabbt bort kalkavlagringar, mögel och tvålrester

I den hektiska vardagen finns det knappt tid att städa badrummet varje dag. Förkalkade duschkabiner, smutsiga plattor, tvålrester på diskbänken är ofta resultatet. Lyckligtvis kan de snabbt tas bort även med en universalrengöring från apoteket. Men om du letar efter ett miljövänligt alternativ bör du välja ett naturligt rengöringsmedel. I dagens inlägg förklarar vi hur du själv kan göra en badrumsrenare.

1. Gör badrumsrenare själv: Vilka hemmetoder kan ta bort smuts och avlagringar?

Rengör badrummet och få handfatet och keramiken vita

Desinficera, ta bort avlagringar och smaksätta: ett badrumsrengöringsmedel måste kunna göra mycket. Lyckligtvis finns det flera huskurer som vi alla har hemma som har bra rengöringsegenskaper. Dessa inkluderar bakpulver, ättika, ostmassa, citronsaft. När du rengör bör du dock vara uppmärksam på några saker:

 • Naturmaterial som sten är mycket känsliga för sura rengöringsmedel. För att förhindra missfärgning och fläckar från det hemgjorda badrumsrengöringsmedlet bör du göra en lista över alla material i badrummet och i förväg kontakta tillverkaren om vad du kan använda för att rengöra dem. Om det inte är möjligt kan du först testa badrumsrenaren på en osynlig plats.
 • Glas och keramik är mestadels syrafasta, men känsliga för repor. Så huskurer med citronsaft eller utspädd ättika är lämpliga för dem, men bakpulver och bakpulver är mindre lämpliga.

Badrum duschkabin och handfat och badrumsinredning och kakelrengöring

 • Om du själv gör en badrumsrenare krävs framför allt tålamod. Ofta måste du testa formeln flera gånger och vid behov förbättra den eller anpassa den efter dina egna behov.
 • En hemgjord toalettrenare kan göra toaletten gnistrande vit igen. Vissa huskurer kan dock också skada avloppsröret. För att undvika detta bör du först söka råd från en professionell innan du experimenterar med toalettstädare.

2. Gör badrumsrenare själv: Olika recept

Använd bakpulver och bakpulver mot rost. Använd hushållsmedel för att rengöra badrummet

För att göra rengöringen snabbare kan du dela badrummet i flera zoner och ta bort smutsen med olika rengöringsmedel.

2.1. Gör ditt eget badrum renare mot kalk

Kalkavlagringar i badrummet är inte en vacker syn. Du behöver en kalkrengöringsmedel för att ta bort dem. Du kan hitta många produkter i apoteket, men du kan också göra kalken renare själv.

Gör din egen badrumsrenare Ta bort kalk från duschdörren

Gör din egen badrumsrenare med ättikaessens för badrumsinredningen

Vitvinäger och äppelcidervinäger innehåller ättika som kan ta bort lime. Om du inte har ättika hemma kan du helt enkelt späda ättikaessensen med vatten i förhållandet 1:10. Detta innebär att du kan lösa upp 100 ml ättikaessens i 1 liter vatten. Häll sedan kalkrensaren i en glasflaska och spraya skräpet med den. Låt ättika -essenslösningen vara på i en halvtimme innan du sköljer av området.

Badrumsrengöring med sköljmedel för plattorna i duschen: Du kan avkalka plattorna snabbt och pålitligt med sköljmedel. Om kalkavlagringar är mycket envisa kan du lägga lite sköljmedel direkt på dem. Låt det sitta i 10 minuter innan du skrubbar brickorna med en mjuk svamp.

Alternativt kan du göra sköljmedlet själv. För att göra detta, lös upp 10 g riven organisk ostmassa i 50 ml varmt vatten. Tillsätt sedan 1 tesked bakpulver och späd lösningen med 250 ml kallt vatten.

2.2. Gör ditt eget badrum renare mot rost

Citronrensare mot rost gör ditt eget recept och ingredienser

Rostade badrumsinredning eller rostfläckar i handfatet? En badrumsrenare kan hjälpa till mot detta. Du kan Du kan också göra citronrenare mot rost själv. För att göra detta behöver du 5 färska citroner och 350 ml vit vinäger. Skär först citronerna i tunna skivor och lägg dem i en masonburk. Häll sedan den vita vinägern i syltburk. Se till att det täcker citronskivorna helt och stäng glaset. Lägg den nu på en sval plats. Skafferiet i köket eller en ouppvärmd och skuggig vinterträdgård är idealisk. Låt citronrenaren sitta där i en månad. Sedan kan du försiktigt ta ut citronskivorna och använda vätskan för att rengöra rostfläckar i badrummet.

Gör badrumsrenare själv med bakpulver och bakpulver

Soda och bakpulver mot rost

Kombinationen bakpulver och bakpulver visar sig också vara särskilt effektiv mot rost. Du kan lägga de två ingredienserna i en ren skål. Fyll skålen gradvis med vatten och blanda ingredienserna tills det är krämigt. Sprid sedan lite badrumsrenare på rostplatsen och skrubba med en mjuk svamp, skölj och torka sedan väl med en trasa.

2.3. Gör ditt eget badrumsrenare mot mögel

Tips för rengöring av badrumsformar

Har du mögel i badrummet? Sedan kan du ta bort den med följande hemgjorda badrumsrenare. Men för att verkligen bli av med det bör du ventilera rummet väl. Lämna badrumsdörren öppen över natten.

Om formen bara har attackerat ett litet område i badrummet, så är det fallet medicinsk alkohol. Lägg helt enkelt lite alkohol på en torr trasa och behandla det drabbade området med det. För att vara på den säkra sidan kan du först testa på en osynlig plats för att se om alkoholen lämnar några fläckar. Även om detta är mycket sällsynt kan det göras om ytan är mycket känslig. Du bör inte använda alkohol på metall.

Att ta bort mögel från metall och keramik är ingen lätt uppgift. Vitvinäger kan dock framgångsrikt döda de farliga svampsporerna. Blötlägg en trasa i vit vinäger och låt den ligga på de angripna badrumsarmaturerna över natten.

2.4. DIY badrumsrenare mot tvålrester

Badrumsrenare mot tvålrester gör recept på rengöringsmedel

Tvålrester kan endast avlägsnas med stora svårigheter. Därför måste du låta den självgjorda badrumsrenaren fungera en tid.

Ett badrumsrengöringsmedel med bakpulver och ättika kan användas för duschkabinen, armaturerna i rostfritt stål, badkaret och handfatet. Andra mjuka husstädare kan användas för fogar och kakel av natursten samt för trämöbler.

De nödvändiga ingredienserna:

 • 200 g bakpulver
 • 120 ml varmt vatten
 • 120 ml flytande tvål
 • 2 tsk vitvinäger eller äppelcidervinäger
 • 5-6 droppar citronsaft (valfritt)
 • en syltburk

Häll alla ingredienser i en syltburk, stäng burken och skaka kraftigt. Lägg lite rengöringsmedel på en svamp och skrubba försiktigt ytan. Låt sedan badrumsrenaren fungera och skölj av den.

Använd ostmassa på ytor av rostfritt stål Rengöringstips

Gör ditt eget badrumsrenare med sköljmedel Med sköljmedlet kan inte bara kalk avlägsnas snabbt och enkelt. Du kan också bli av med tvålrester från plattor snabbt och enkelt.

Curd tvål på rostfria ytor använda sig av. För att göra detta, blanda helt enkelt 50 g bakpulver, 50 g bakpulver och 75 g ostmassa i en skål. Lös sedan upp de torra ingredienserna i 500 ml varmt vatten och fyll i en sprayflaska. Spraya badrumsarmaturen med den och låt den vid behov fungera i upp till 10 minuter. Skölj sedan och torka.

3. Gör toalettrenare själv

Toalettrengöring med vit vinäger och doftande olja och citronsaft och borax

När det gäller att hålla toalettområdet rent bör andra huskurer användas. Vi förklarar hur du kan göra en toalettrenare själv.

Toalettrengöring för envisa avlagringar med cola och bakpulver

 • 1 burk Coca-Cola (355 ml)
 • 50 ml bakpulver
 • 100 ml vit vinäger

Skaka colan i toalettskålen först och låt den sitta i 10 minuter innan du sköljer. Häll sedan vit vinäger och bakpulver i toalettskålen en i taget och vänta. Om toalettrenaren slutar bubbla, skölj flera gånger.

Toalettstädare gör själva olika recept

Gör din egen toalettrenare mot urinskal och kalk.

Ingredienser:

 • 200 ml vit vinäger (tillverkad av sockerbetor eller majs, är en mild syra som desinficerar och tar bort lukt)
 • 150 g borax (natriumsaltet av borsyra som kan ta bort fläckar och göra toaletten gnistrande vit igen)
 • 10 droppar doftolja. Du kan använda te -trädolja, även pepparmynta, rosmarin eller eukalyptusolja, som är kända för sina antibakteriella egenskaper, för din toalettrengöring.

Blanda alla ingredienser i en skål och häll lösningen i toalettskålen. Vänta 2-3 timmar innan du sköljer.

Gör en mild toalettrenare själv för daglig användning

Gör din egen toalettrenare för daglig användning av naturmaterial

Om du städar toaletten flera gånger i veckan kan du välja följande recept:

 • 50 g bakpulver
 • 1 kopp vit vinäger
 • 1/2 doftolja med antibakteriella egenskaper

Häll den vita vinägern i en sprayflaska, tillsätt ca 10-15 droppar doftolja och spraya toalettlocket, toalettstolen och toalettskålen med det. Låt lösningen sitta i några minuter, sprid sedan bakpulver i toalettskålen. Använd toalettborsten för att ta bort envisa urinstenfläckar. Skölj noggrant.

4. Gör allrengöringsmedel för badrummet själv

Allrengöringsmedel för badrum gör instruktioner

En universalrengöring för badrummet är ett alternativ om det inte är för smutsigt. Här kommer ett recept som innehåller nästan alla ingredienser som nämnts tidigare. Det desinficerar, tar bort tvålrester och kalkavlagringar. För att vara på den säkra sidan bör du först testa effekten av universalrengöraren på ett mindre synligt område. Dessa är de nödvändiga ingredienserna:

 • 300 ml varmt vatten
 • 50 g bakpulver
 • 100 ml vodka
 • 10 droppar tea tree olja
 • 10 droppar citronolja
 • en sprayflaska i glas
 • en självhäftande etikett
 • en tratt
 • en syltburk

Instruktioner:

1. Fyll 300 ml varmt vatten i syltburk.

2. Tillsätt 25 g bakpulver.

3. Fyll också 100 ml vodka i masonburk.

4. Tillsätt nu doftoljorna.

5. Blanda lösningen mycket väl och häll den i en glasflaska.

5. Rengör badrummet ordentligt

Rengör badrummet ordentligt vad du ska tänka på tips

Kalkavlagringar, smuts, rost och mögel är fula och kan också utgöra en hälsorisk. Med rätt rengöringsmedel kan de tas bort snabbt och enkelt. Det finns dock några saker du måste tänka på när du hanterar:

 • Ventilera badrummet väl efter varje rengöring.
 • Använd alltid gummihandskar för att skydda din hud.
 • Små barn och husdjur bör inte vara i närheten av badrummet medan de städar.

För många är badrummet deras personliga lilla oas, där de kan koppla av efter en lång dag. För att vistelsen i badrummet ska bli riktigt avkopplande bör det vara riktigt rent. Det finns många badrumsstädare att välja mellan i apotek, men många av dem innehåller kemikalier som kan irritera hud och ögon. Det är därför fler och fler väljer ett hemlagat alternativ och gör sina rengöringsprodukter hemma. Detta gör att kalk, rost och tvålrester kan avlägsnas snabbt och utan större ansträngning.