Vilka gardiner i badrummet? Dessa lösningar är bäst för badrumsfönstret!

Oavsett om det gäller kroppsvård eller för att koppla av efter en hård dag – vi tillbringar mycket tid i badrummet. Här skämmer vi bort våra kroppar på kvällen med ett varmt bad. Så det är också viktigt att skydda din integritet när du har ett fönster i badrummet. Matchande gardiner skyddar dig inte bara från oönskade utseende, de skapar också en trevlig atmosfär i rummet. Men vilka gardiner går egentligen bäst i ett badrum, där miljön ofta är fuktig? Lyckligtvis finns det smarta gardinlösningar så att du fortfarande kan njuta av solens strålar. Här ger vi dig våra bästa tips för att välja badrumsgardiner.

Välja gardiner: hur ljust är ditt badrum?

vilka gardiner för badrum

Gardiner är kanske inte det första man tänker på när man inreder ett badrum, men faktum är att de kan skapa en mycket speciell atmosfär i rummet. Det finns dock några faktorer som du bör tänka på när du väljer gardinerna i badrummet.

rullgardiner för badrum vattentäta för fönstret

Innan du köper nya gardiner är det viktigt att kontrollera hur stark belysningen är i ditt badrum. Om det finns en mycket stark ljuskälla i taket och fönsterrutan är transparent kommer skuggorna och silhuetterna att vara tydligt synliga från utsidan, även med en gardin. Om ditt badrum är mycket starkt upplyst, skulle det vara en bra idé att välja gardiner gjorda av något tjockare material eller mörkläggningsväv. Mörkläggningsgardiner har svarta trådar i snittet och är 100 procent ogenomskinliga.

badrum med badkar och persienner i aluminium

Vilken riktning vänder ditt badrum? Om ditt badrum är söderläge, skulle du behöva solskydd vid vissa tider på dygnet för att förhindra att rummet blir för varmt. Alla gardintyger har olika densiteter och erbjuder också olika värmeskyddsnivåer. Om ditt badrum är norrläge och integritet inte är en viktig faktor, då skulle en ljusridå vara idealisk.

Välj de bästa gardinerna för dina specifika behov

vit gardin för badrumsfönster

I många hushåll är badrumsfönstret inte särskilt stort. Därför är det en bra idé att välja en gardintyp som tar så lite plats som möjligt när du rullar gardinen. Persienner och rullgardiner är det bästa valet här.

veckade persienner i blått för moderna badrum

Plisségardiner är också en bra lösning om du vill skydda dig från nyfikna ögon, men ändå vill få mycket ljus utifrån. Detta lite mer moderna och flexibla alternativ till persienner är perfekt för badrum.

Det finns många veckade blindmodeller på marknaden som kan manövreras i båda riktningarna. På så sätt kan du reglera förekomsten av ljus i rummet, till exempel genom att skydda fönstrets ovansida och låta det vara öppet för ljus i botten. Plisségardiner finns i många olika densiteter, men de flesta av dem är genomskinliga, vilket innebär att de fortfarande skapar en trevlig ljusinsläpp i badrummet.

aluminiumgardiner ger optimal ljusreglering i badrummet

Designers rekommenderar nu också den så kallade dubbelrullgardinen, som är relativt ny på marknaden. Till skillnad från de klassiska rullgardinsmodellerna är dessa gjorda av två tygremsor som ligger bakom varandra. De alternerande transparenta och ogenomskinliga remsorna säkerställer optimal ljusreglering.

Gardiner i badrummet måste tåla fukt

badrumsgardin rullgardin

Den viktigaste faktorn vid val av gardin till badrummet är att materialet tål fukt. Om du duschar varje dag, samlas naturligt mycket fukt i rummet och lägger sig i textilier. Tillräcklig ventilation är därför också mycket viktigt.

aluminium persienner i badrummet

Du bör dock undvika järntillbehör eftersom de kan rosta. Vissa rullgardiner har järnbeslag överst i kassetten, som en klämhållare eller längst ner som en vikt. När du har bestämt dig för en modell med en viktstång, kontrollera materialet. Använd plast eller bara metallelement av aluminium och rostfritt stål för att undvika rostfläckar orsakade av fukt.

Var uppmärksam på trä och naturmaterial

badrum rullgardiner trä

Om du väljer trägardiner till badrumsfönstret måste de vara av god kvalitet. Träpersienner måste ha ett extra lager lack, annars absorberar trä fukt. Om lamellerna vrider sig kan de inte stängas.

badrumsgardiner lantgardiner i lanthus

Naturmaterial som linne och bomull bör helst undvikas om badkaret eller duschkabinen ligger nära fönstret. Materialen absorberar fukt och blir snabbt mögliga.

Fokusera på färg och välbefinnande

Gardiner idéer badrum hopfällbar gardin

Valet av gardin har en betydande inverkan på atmosfären i rummet. Om ditt badrumsfönster är skyddat från nyfikna grannar kan dekoration av fönstret göra badrummet inbjudande och ge det en känsla av lyx.

Den rosa vikbara gardinen ger mer mys

Lantligt badrum med rullgardiner i rosa linne

Framför allt skapar naturliga färger en lugn atmosfär. Vit, blå, grå och sandtoner är typiska. Observera att ljusa och svala färger får rummet att se större ut, medan mörka och varma färger får det att se mindre ut. Detta är mycket viktigt särskilt för små badrum.

Det är också lämpligt att samordna gardinens färger med utvalda element i badrummet så att de inte sticker ut för mycket i rummet, utan bildar en harmonisk helhet.

Fönster från golv till tak är typiska för de nya byggnaderna

takhöga persienner i badrummet

En rullgardin nära badkaret måste vara vattenavvisande

badrumsgardin rullgardin genomskinlig

Om du har fin utsikt räcker det med en halvtransparent gardin

rullgardin i badrummet genomskinlig

Vita rullgardiner gör att badrummet ser rymligt ut

Rullgardin badrum vattenavvisande för fönster bredvid dusch

Rullgardiner är också extremt platsbesparande

rullgardin badrum vattenavvisande bredvid badkar

Vita rullgardiner passar till vilken stil som helst

gardiner rullgardiner badrum

När det gäller linnegardiner bör du undvika mögelbildning genom god ventilation

gardintyg i badrum