Spara energi i hushållet med torktumlare – tips för köp och användning

Spara energi torktumlare-torktumlare-värmepump torktumlare-köp

Badrummet är en attraktivt utformad plats för avkoppling och vila i fler och fler hushåll. Många tyskar vill ha högkvalitativa, moderna material i detta rum och värdesätter hållbara badrumsmöbler. Detta gäller även elektroniska enheter. En investering i produkter av hög kvalitet lönar sig. Miljövänliga och innovativa tvättmaskiner och torktumlare sparar pengar och mycket besvär på lång sikt. De är också mer hållbara än billiga enheter. De säkerställer att vatten används hållbart utan att användarna behöver drabbas av dålig tvättkvalitet. I framtiden kommer tvättanordningarna till och med att se till att badrummet anpassar sig till användarens personliga behov och att maskinerna kan fjärrstyras. I dagens artikel får du reda på hur du kan spara energi med torktumlare.

Spara mycket energi med rätt torktumlare

Spara energi torktumlare-tvättmaskin-badrum-stack-gömma

Förutom moderna högteknologiska tvättmaskiner är det främst torktumlare som sparar energi. Ovan en tredjedel av tyskarna har en torktumlare hemma. Men många av dem använder en enhet som använder för mycket el. Torktumlare kan använda upp till 10 procent av den totala energin. Omräknat till elkostnader på cirka 70 euro per år.

Rätt torktumlare, till exempel värmepumpstork, kan hjälpa. Även om det är lite dyrare än kondens- eller frånluftstork, är det lönsamt på lång sikt, eftersom det har en låg strömförbrukning och avsevärt minskar den totala förbrukningen i hushållet. Den har ett förbrukningsvärde på cirka 1,5 till 2 kWh per torkcykel.

Det finns en lista över de bästa torktumlarna på en oberoende webbportal. de var omfattande testad av denna konsumenttidning och betygsatt. Där kan köpare jämföra olika erbjudanden och modeller med varandra och ta reda på användarvänligheten och de olika tvättprogrammen.

Vad är en värmepumpstork?

Spara energi torktumlare-tvättmaskin-badrum-staplade

Värmepumpstork är en enhet som är ansluten till en värmepump och vänder tvätten inuti. Den varma luften från pumpen rinner genom många små hål i trumman och torkar tvätten. Torktumlaren absorberar den fukt som tvätten tappar i processen och överför den till värmepumpen. Där kondenseras, samlas och svalnar vattenånga. Den termiska energin lagras i processen. Under nästa torkcykel använder maskinen den insamlade energin för att värma den kylda luften i värmepumpen. Så hon kan lägga till varm luft i tvätten igen. Torken tappar bara lite energi och det behövs inget elektroniskt värmeelement.

Värmepumpstorkens energieffektivitet är bra. De har effektivitetsklasserna A + till A +++ och ger årliga besparingar på upp till 50 procent. På Stiftung Warentest var testresultaten för de enheter som finns på marknaden positiva.

Vad du ska titta efter när du köper en torktumlare?

Sparar energi tvätt-torktumlare-köp-tips-urval

Vid köp bör konsumenterna först uppmärksamma energieffektivitetsklassen och välja en enhet som har minst klass A +. Energiförbrukningen per torkcykel är också en viktig parameter. Trots samma energieffektivitetsklass kan de enskilda modellerna ha olika strömförbrukning. Med rätt torktumlare betalar användarna dock upp till 100 euro mindre i el per år.

Fuktstyrda värmepumpstorkar med tidskontroll är mer ekonomiska än enheter som övertorkar. Dessutom är kapaciteten en viktig punkt. Torktumlaren ska ha samma kapacitet som tvättmaskinen i hushållet så att all tvätt passar in i den.

Kombinationsapparater som kan tvättas och torka rekommenderas inte. De förbrukar betydligt mer el än båda enheterna, som används separat, tillsammans. Förutom värmepumpstorkar är gasuppvärmda frånluftstorkar ett ekonomiskt alternativ, de kostar också mindre pengar.

Information: Sedan juni 2013 måste nya torktumlare vara märkta med energimärket och ange den årliga elförbrukningen, kapaciteten, volymen och varaktigheten för standardprogrammet.

Spara pengar och energi när du torkar tvätt

Spara energi med kondensat-torktumlare-laddade-torra kläder

Fyra kilogram tvätt krävs i tyska hushåll per person och tvättas och torkas varje vecka. Upp till 330 miljoner kubikmeter vatten och över 6 miljarder kilowattimmar el går förlorade i processen.

Hållbart orienterade användare kan spara ännu mer pengar och energi med en värmepumpstork om de lägger tvätt med låg restfuktighet i den, det vill säga om tvättmaskinen har snurrat ordentligt i förväg. Tvätt som måste strykas efteråt kan torkas med ett ekonomiprogram. Det behöver ju inte vara skåpstorrt. Det är viktigt att torktumlaren är fulladdad. Energibehovet ökar när enheten bara är halvfull.

Med regelbunden användning bör konsumenterna rengöra luddfiltret och luftfiltret. Om de är för smutsiga blir torktiden längre. Om du sätter torktumlaren i badrummet kan du använda spillvärmen och spara uppvärmningskostnader. På sommaren och på dagar då tvätten kan lufttorka ska enheten inte vara igång. Om torktumlaren är trasig kan den kasseras på rätt sätt på återvinningscentralen.

tvättmaskin-torktumlare-tvättmaskin-ovanpå varandra inbyggt skåp-badrum-dusch