Plantera blomlådor med pelargoner: Användbara planteringstips och idéer för medföljande växter till balkongträdgården

På våren och sommaren är pelargoner med sitt blommahav ett riktigt blickfång på balkongen hemma. Både de hängande och de stående sorterna är väldigt lätta att ta hand om och blommar hela sommaren. Inte konstigt att de sydafrikanska skönheterna är bland de mest populära balkongväxterna nuförtiden. Om du vill plantera pelargoner i dina blomlådor är sen vår (runt mitten av maj) rätt tid att göra det. Vi ger dig användbara tips för din balkongträdgård och förklarar när du ska plantera pelargoner i blomlådan, vilket avstånd mellan de enskilda blommorna du behöver planera och vilka medföljande växter som är de perfekta kombinationspartnerna för pelargoner.

Plantera blomlådor med pelargoner: en översikt över de två tillväxtformerna

Skapa balkong med blommor, idéer för plantering av blomlådor

Om du vill plantera pelargoner i en blomlåda kan du välja mellan två tillväxtformer. Både hängande och stående sorter säljs i trädgårdscentra och trädkammare. Vilken du väljer beror främst på dina egna preferenser. I grund och botten tar hängande pelargoner upp betydligt mer plats än stående sorter. Stående pelargoner kan också effektivt iscensättas med marktäckare och höga perenner, medan hängande pelargoner i blomlådor huvudsakligen visas som solister.

Hängande pelargoner i balkonglådan: tips om alla aspekter av vård

Sommar på balkongen idéer för design

De hängande pelargonerna (Latin Pelargonium peltatum) är hybridväxter som når en maxhöjd på 40 cm. Dess upp till en meter långa skott hänger över kanten på blomlådan. De klipper en fin figur som solister i balkonglådan och lockar allas uppmärksamhet med sina ljusa färger. De hängande pelargonerna i balkonglådan föredrar skuggiga platser. En västläge balkong som är i full sol i flera timmar och halvskugga i flera timmar är perfekt.

när man ska plantera pelargoner i blomlådan (runt mitten av maj) utomhus

Pelargonerna, som ursprungligen kom från Afrika, mår också bra på balkongen i söderläge, så länge det finns solskydd där. Balkonger mot öster eller norr är mindre eller inte alls lämpliga. Å ena sidan för att de är i skuggan, å andra sidan för att växterna där utsätts för starka vindar. Även om pelargonerna kan tåla en vind på sommaren utan problem, kan en blåsig plats skada plantans känsliga skott. Om du vill plantera hängande pelargoner i en blomlåda, behöver du en balkongkapell. På så sätt skyddas de känsliga blommorna från solens starka strålar och regn under sommarmånaderna.

Stående pelargoner: Populära planteringspartners

Plantera pelargoner i blomlådor Instruktioner och planteringstips

Stående pelargoner (Pelargonium grandiflorum) når en maxhöjd på 35 cm. De bildar många blommor mellan maj och oktober och är riktiga blickfång i varje blomlåda, både som solister och i ensembler med andra sommarblommor. De värmeälskande blommorna trivs bäst på soliga till delvis skuggade platser, har ett lågt vattenbehov och är extremt lättskötta. Du kan övervintra stående pelargoner i blomlådan, men växterna behöver frostskydd under vintermånaderna. De flesta sorterna från England tål starka vindar utan problem, men regn kan skada skotten och särskilt de känsliga blommorna. Det är därför en balkongtak är vettig för de stående sorterna.

Plantera blomlådor med pelargoner: Vad du bör vara uppmärksam på

Vintrande pelargoner i en blomlåda Tips för hobbyträdgårdsmästare

Om du vill plantera pelargoner i en blomlåda finns det några saker att tänka på:

1. Välj en lämplig blomlåda. Pelargoner anses vara okomplicerade och lättskötta balkongblommor. För att de sommarblommande växterna ska känna sig bekväma i blomlådan behöver de dock en behållare med en stor volym jord. Större fönsterlådor som är minst 20 cm breda och minst 15 cm djupa är idealiska. Längden beror på hur många kopior som ska läggas i lådan. Små blomlådor med en längd på upp till 40 cm rymmer högst 2 växter, medan större kärl med en längd på 100 cm erbjuder tillräcklig jordvolym för upp till 5 pelargoner.

Pelargoner i fönsterlådor Idéer för sommarblommor och när är rätt tid att plantera

2. Ge utrymme för pelargoner i balkonglådan. De snabbt växande pelargonerna behöver plats i balkonglådan. För de flesta hybrider som odlas är det minsta avståndet mellan de enskilda plantorna 20 cm. Men i kombination med andra blommor kan de olika växterna komma ner i marken med ett avstånd på upp till 30 cm från varandra.

3. Pelargoner i balkonglådan: vad man ska plantera? Att välja rätt följeslagare kan visa sig vara en skrämmande uppgift. Vi förklarar nedan vilka planteringspartners som är särskilt effektivt iscensatta tillsammans med pelargoner i blomlådan.

4: e. Vilken jord är lämplig för pelargoner? Blommorna behöver en näringsrik och kväverik krukväxtjord. Så kallad pelargonjord säljs i blomsterbutiker. Kultursubstratet är tillverkat av högmyrtorv och berikat med kalkgödsel och lermineraler. Den har ett pH på 5,5 till 5,7 och innehåller mellan 150 mg / l och 180 mg / l kväve.

Plantera pelargoner i blomlådor Idéer till följeslagare

5. När ska man plantera pelargoner i blomlådan? Från april kan du sätta dem i marken, runt mitten av maj kan de gå ut. Vädret spelar en viktig roll här, eftersom pelargoner bara tål frost i begränsad utsträckning eller inte alls. Det är därför hobbyträdgårdsmästare inte bör plantera balkonglådorna förrän i slutet av april. Sticklingar och unga växter behöver då minst en vecka för att vänja sig vid vårvädret. Som regel bör temperaturen under dagen vara minst 15 grader Celsius så att du kan sätta krukväxterna på balkongen. Under denna tillvänjningsfas bör du ta med blommorna in i lägenheten över natten. För på natten sjunker temperaturen ofta under 10 grader Celsius och blommans tillväxt bromsas.

Plantera blomlådor med pelargoner: så säkerställer du frodig tillväxt

Hängande pelargoner i blomlådor växtidéer

Om du köper pelargoner från ett trädgårdscenter eller plantskola, ta med dem hem i en blomkruka. Så först måste du flytta om blommorna i en lämplig balkonglåda. Men även växter som har övervintrat hemma måste repottas innan trädgårdsäsongen börjar. Fortsätt som med andra växter och lägg först ett dräneringsskikt av expanderad lera på botten av balkonglådan så att bevattning och regnvatten snabbt kan rinna av. Fyll sedan blomlådan 2/3 full med jord. Gräva upp den rotade blomman från odlingspotten. Lägg pelargonerna i balkonglådan på avstånd. Du behöver cirka 2,5 liter jordvolym per prov. Detta säkerställer att pelargonerna har tillräckligt med utrymme för att utvecklas optimalt. Berika krukväxterna med gödselmedel med långsam frisättning och vattna blommorna.

Plantera pelargoner i blomlådor Idéer och instruktioner

Första veckan kan du förvara plantorna inomhus i ett ouppvärmt men ljust rum. Under denna period är det tillräckligt att vattna krukväxterna en gång i veckan. Under acklimatiseringsfasen, när övervintrade och unga växter är tillåtna ute runt mitten av maj, har sommarblommorna fortfarande ett lågt vattenbehov. Från juni, när temperaturen stiger, kan du vattna pelargonerna 2 eller 3 gånger i veckan efter behov. Orientera dig efter vädret och försök att undvika vattentäppning. Marken ska torka ut något innan du vattnar den igen. Du kan tillsätta flytande gödningsmedel en månad efter att du har försett gödselmedlet med långsam frisättning i potten.

Pelargoner i balkonglådan: vad man ska plantera?

För bara några år sedan ansågs pelargoner som gammaldags och tråkiga. Under tiden har de dock etablerat sig som riktiga klassiker bland balkongblommor och med goda skäl: Tack vare det stora utbudet av sorter, färger och blomsterformer kan många designidéer implementeras i olika trädgårdsstilar.

Stående pelargoner i balkonglådan: vad man ska plantera med det?

Plantera lila pelargoner i fönsterlådor

Du kan alltid ordna om de stående pelargonerna i balkonglådan. Vi ger dig några förslag på kombinationspartners som tillsammans med sommarblommorna skapar en harmonisk ensemble:

1. Vita pelargoner i balkonglådan av sorten “Allure White”, tillsammans med den gröna liljan, stora vintergröna och snöflingan av sorten “Abunda Giant White”, bildar en puristisk ensemble i grönt och vitt. Perfekt för den minimalistiskt designade balkongen.

2. Nästa blomlåda presenterar sig lika fräsch som våren i ljusrosa och lila. Du kan iscensätta pelargoner av sorten “Moonlight Pink” tillsammans med magiska lila klockor. Prydnads sparris och ananas salvia förmedlar mellan blommornas starka nyanser.

När ska man plantera pelargoner i maj Designidéer för balkongträdgården

3. Kombinationen av pelargoner av sorten “Indian Dunes”, färgade nässlor och morgonljus visar sig vara en vacker ensemble för sensommaren. Färgpaletten i rött, gult och brunt meddelar den kommande hösten och erbjuder en perfekt övergång mellan årstiderna.

4. Full av kontraster, slående och kreativa: Så kan växtblandningen av pelargoner av sorterna “Pinto Pink” och Pentas “Graffiti Pink” beskrivas. Brandbusch av sorten “Smart Look Red” sätter accenter i blomlådan och prydnads sparris, murgröna och verbena fyller tomma utrymmen i blomlådan och ger arrangemangsstrukturen.

Gör balkongen modern och plantera växter i blomlådor

5. Plantera balkonglådor med pelargoner och petunier: pelargoner och petunier bildar en särskilt charmig duo. De två sommarblommorna är lätta att ta hand om och trivs väldigt bra. De erfarna hobbyträdgårdsmästarna gillar att experimentera inte bara med färger, utan också med sorter. Det finns hybrider med mycket vackra, fulla blommor, med vilka blomlådan kan utformas på ett särskilt attraktivt och varierat sätt.

6. Rosa pelargoner och verbena passar bra ihop. I kombination med drakar, murgröna eller stora vintergröna skapar de en exotisk ensemble.

Hängande pelargoner i balkonglådan är ett riktigt blickfång

Plantera pelargoner på balkongen på sommaren

Förutom stående pelargoner kan hängande pelargoner också effektivt iscensättas i balkonglådan. Det finns två varianter att välja mellan: Pelargonerna visas antingen som solister eller ihop med markskydd och låga perenner. Lavendel och hängande pelargoner är en absolut höjdpunkt på balkongen. Kombinationen med triangulära mjölkväxter och pittblommor ger en exotisk känsla till balkongträdgården.

Vila pelargoner i en blomlåda

Plantera pelargoner i blomkrukor och växtlådor

Du bör förbereda blomlådan inför den kommande hösten redan i slutet av sommaren. Eftersom pelargoner är mycket frostkänsliga och inte kan stanna ute vid temperaturer under 10 grader Celsius utan att övervintra. Från början av september kan du vattna blommorna mer sparsamt och mindre ofta. Från slutet av augusti behöver du inte längre förse pelargonerna med flytande gödningsmedel. Från mitten av september, dvs före den första frosten, kan du ta pelargonerna till deras vinterkvarter. Ett ouppvärmt rum där temperaturen inte sjunker under 10 grader Celsius är perfekt för detta. Alternativt kan du köpa ett växthus till balkongen och övervintra pelargonerna där. På våren bör du sedan transplantera de fleråriga blommorna i ny pelargonjord.

pelargoner i balkonglådan vad man ska plantera Idéer för medföljande växter

Om blomlådan inte bara är planterad med pelargoner, utan också med andra blommor och växter, bör du ta ut varje blomma ur lådan och förvara den separat. Ta försiktigt bort krukväxterna från pelargonens rötter och klipp av skotten. Sedan kan du slå in växten i omslagspapper och förvara den på en varm plats. Oavsett om du drar pelargonerna i planteringen eller skär dem: Kontrollera dem för skadedjur varannan vecka och spraya växten med ljummet vatten. Eftersom pelargoner förökas av sticklingar, kan du spara plantans skurna delar för förökning.

Pelargoner är riktiga allroundare: det stora utbudet av sorter och färger möjliggör olika mönster av blomlådorna på balkongen. Dess blommor förvandlar balkongen till en rustik, exotisk eller modern oas mitt i storstaden. Den absoluta klassikern bland sommarblommande blommor är extremt lättskött. Rätt läge, näringsrik jord och regelbunden vattning är viktiga förutsättningar för den snabba tillväxten av pelargoner. Korrekt planteringstid för pelargoner börjar i slutet av april. Hobby trädgårdsmästare planterar traditionellt pelargoner på balkonglådor i början av maj. Det betyder att blommorna, som ursprungligen kom från Sydafrika, har tillräckligt med tid att vänja sig vid väderförhållandena. Pelargoner blommar hela sommaren och övervintras inte förrän på hösten. De fleråriga växterna kan klippas ner eller förvaras i blomlådorna på en varm och skyddad plats.