Skörd av grönsaker från din egen trädgård: användbara tips för nybörjare

Planera en grönsaksträdgård skapa blandade kulturdimensioner

Att ha en egen trädgård är något väldigt vackert. En trädgård kan utformas efter smak och möjligheter på ett sådant sätt att olika behov och olika smaker tillgodoses. Trenden mot att ha en egen grönsaksodling vinner mark mer och mer. De som inte har en egen trädgård tillgänglig för detta ändamål kan i allt större utsträckning bedriva ”stadsodling”, småskalig trädgårdsanvändning av stadsområden inom bosättningsområden eller i deras omedelbara närhet. Om du har ditt eget utrymme tillgängligt för detta, desto bättre.

Ha din egen grönsaksträdgård utsökt hälsosammare

Om du odlar din egen frukt, sallad och grönsaker kan du njuta av flera saker. För det första är trädgårdsarbete i sig en hobby för många. För många erbjuder denna aktivitet avkoppling och balans mellan arbete och resten av vardagen. Många människor kan stänga av underbart genom att arbeta i trädgården. Dessutom är en vackert anlagd trädgård alltid något att titta på och det är därför det är ett nöje att tillbringa sommaren i den med familj eller vänner. Den största fördelen är dock att du kan skörda färskt från trädgården själv och veta exakt hur den odlades och vad den behandlades med. Det är just det som blir allt viktigare för många. De färska grönsakerna från trädgården är inte bara hälsosammare, utan oftast också godare. Men för att skörden ska bli riktigt lyckad bör du överväga några saker.

Hur man planerar grönsaksträdgården

Plantera en grönsaksträdgård, frön, groddar våren

Planteringen av grönsaksgården bör inte påbörjas utan en plan. Så först och främst bör man hitta en genomtänkt plan. Utrymmet som finns i hemträdgården är ofta begränsat och därför bör det användas förnuftigt. Jordens bördighet bör också bevaras optimalt med vettig planering. Sedan måste du tänka på vad som ska odlas och planteras i första hand. En blandad kultur och växtföljd är ett bra sätt att använda jorden på rätt sätt och också för att undvika sjukdomar. Den fattiga vintern kan användas mycket bra för odlingsplanering. Du kan sedan få de frön du behöver för nästa säsong.

Planera grönsaksträdgården Bestäm mängden frö som krävs för sängbredden

Det mest exakta sättet att bestämma mängden frö är att bestämma sängarnas position och storlek. Du kan också göra en plan för grönsaksträdgården för detta. En bäddbredd på 1,20 m till 1,30 m är särskilt fördelaktig i grönsaksträdgården. Med denna storlek kan en medelstor person bekvämt nå mitten av sängen från båda sidor. Du kan dock fortfarande justera bredden efter din egen höjd. i Trädgårdsforum För övrigt får du många fler tips för optimal planlösning av en grönsaksodling.

Växtföljd och blandade grödor

Grönsaksträdgård upphöjd säng sallad örter jordgubbar

För att förhindra att skadliga patogener eller svampar förökar sig i första hand är det särskilt vettigt och viktigt att ändra grönsaksarterna på ett område. Men blandade kulturer hjälper också till att förebygga sjukdomar och främjar välsmakande och friska grönsaker. Blandade kulturer som morötter och lök eller bönor och salt och tomater och basilika har redan bevisat sitt värde. Jorden kan också få vila genom att växla mellan starkt och svagt ätande. De stora konsumenterna konsumerar de mest näringsrika näringsämnena. Tunga ätare är till exempel broccoli, potatis, blomkål, spenat, pumpa, sallad, tomater och gurkor. Dessa växer upp optimalt rik befruktad med kompost Golv. Under det följande året bör svaga konsumenter som ärtor, bönor, selleri, rädisor, lök eller palsternacka odlas växelvis så att jorden kan återhämta sig. Om du har en liten trädgård kan du också plantera bönor och ärtor för stor konsumtion.

Att redigera regelbundet är viktigt

Grönsaksodling planerar konstant arbete under sommarmånaderna

Om du vill driva en grönsaksträdgård framgångsrikt måste du vara medveten om att konstant arbete är nödvändigt, särskilt under sommarmånaderna, så att skörden kan bli lika bra. Så jorden i grönsaksplåstret ska lossas regelbundet. Detta gör jorden mer genomsläpplig och gör att vatten kan tränga in bättre och hålla jorden fuktig längre. Det irriterande ogräset undertrycks också eller tas bort helt. Dessutom är regelbundna kontroller av de växande grönsakerna viktiga så att skadedjur, vattentäppning eller röta snabbt kan upptäckas. Speciellt när det finns skuggiga fläckar eller sommaren är mycket regnig. Om du också driver ett växthus bör du se upp för uppbyggd värme här. Å andra sidan är tillräcklig ventilation viktigt.

Höjda sängar för enklare bearbetning

Grönsaksträdgård för nybörjare Blandad kulturbädd i trä

Äldre eller personer med fysiska funktionsnedsättningar kan särskilt dra nytta av höjda sängar. De gör arbetet enklare eftersom du kan göra det utan att behöva böja eller knäböja på ett sätt som är lätt för din rygg. Höjda sängar kan skapas med träskivor eller stenar. Den ökade strukturen har också fördelen att det inte är nödvändigt att arbeta mödosamt på hårda golv. Om den upphöjda sängen är lagom lagrad kommer den att förses med näringsämnen för att odla grönsaker under lång tid.

Grönsaksodlingssallader odlar höghöjdsskörd

Bildkälla: pxhere.com CC0 Public Domain