Sätt ihop balkongväxter för bin till ett vackert arrangemang med dessa idéer

Balkongväxter för bin, fjärilar och andra insekter är bra för insekterna

Allt fler trädgårdsägare väljer insektsvänliga växter och insekthotell i sina trädgårdar. Framför allt blir en bi-vänlig trädgård mer och mer populär, eftersom den inte bara är bra för insekterna, utan ger dig också en mängd färgglada färgstänk och till och med örter och kryddor. Men om du inte har en trädgård behöver du inte vara ledsen. Så länge du har minst en balkong kan du också skapa fantastiska arrangemang som du gör något bra för bina. Så om du ändå skulle fråga om vackra balkongväxter och blommor har du nu möjlighet att göra det. I dagens artikel får du reda på vilka balkongväxter som är särskilt fördelaktiga för bin och vilka som lockar dem. Vi kommer också att visa dig några inspirerande växt- och blomkombinationer för blomkrukor och lådor som du enkelt kan plantera om när du har de nödvändiga blommorna. Snart kommer du att kunna njuta av att titta på bina på jobbet och snacka på nektar.

Balkongväxter för bin och lämpliga örter

Gröna och blommande balkongväxter för bin på en stor balkong med möbler

Inte bara typiska krukväxter är bi-vänliga. Skulle du också ha trott att vissa örter och till och med jordgubbar också magiskt kan locka insekter. I allmänhet är det fördelaktigt att sätta ihop en mängd olika sorter istället för de vanliga monokulturerna, där vanligtvis endast en blommasort används för alla fönsterlådor. På så sätt kan du vara säker på att det finns något för alla. Du kommer inte bara att locka till bin, utan också fjärilar och andra användbara insekter. Och med ett självtillverkat bi-tråg blir din bi-vänliga balkong komplett.

Balkongväxter för bin - lämpliga sorter och idéer för arrangemang

Några typiska blommor för balkonger och krukor lockar bin på grund av deras doft, men är inte en matkälla. Du bör undvika sådana blommor eller åtminstone inte välja dem som ensamma växter. De populära pelargonerna är till exempel en av dessa växter och är inte lämpliga balkongblommor för bin. Istället, eller som en kombination, kan du också hitta många andra balkongväxter för bin som helt enkelt kommer att se underbara ut på din balkong. Några av sådana blommor hittar du nedan:

Bivänliga växter i blomlådor för balkonger i vitt, lila och grönt

Bivänliga växter lista

 • Cabriolet ros
 • Prästkragar
 • Hortensior
 • solrosor
 • Clematis
 • Verbenas
 • flox
 • Nasturtiums
 • Blåklockor
 • Fantastiskt ljus
 • Verbena
 • Petunier
 • Bee ört
 • Rock butterwort
 • Vit och röd stenbär
 • Kryddig stenväxt
 • Zinnias

Underskatta inte heller effekten av sedumväxten och andra sedumarter. När dessa når kanten av växtbehållaren förvandlas de snabbt till hängande exemplar och dekorerar lådan på ett särskilt vackert sätt. Om växterna däremot blir för långa för din smak, förkortas de helt enkelt. Naturligtvis är plantorna från listan ovan inte alls det som kan användas och vara bra för bina.

Dekorera räcket på balkongen med vackra och användbara blommor

Det finns många fröblandningar från vildblommor på marknaden, som särskilt lockar vilda bin och är också lämpliga för balkongen. Men var noga med att uppmärksamma innehållet och se till att riktigt insektsvänliga blommor ingår, för så är inte alltid fallet. Förutom en blandning av vilda blommor och frön kan vallmo också vara ett underbart sätt att lägga till röda accenter till bin mitt i andra balkongväxter. De vackra vinrutor (Ruta graveolens) är också lämpliga som balkongväxter för bin och humlor.

örter och kryddor

Odla blommande örter och kryddor i krukor och kombinera dem med blommor på balkongen

Kan du inte plantera och skörda örter för att du inte har en trädgård? Tänkte fel! Krydd- och örtväxter kan också trivas i krukor och är också de perfekta balkongväxterna för bin. Örterna är särskilt populära bland bin: timjan, gräslök, citronmeliss, mynta, oregano, basilika, koriander, salvia, gurkört, salt, isop, prydnads purjolök, kattmynta och lavendel. Du kan använda dem för att skapa vackra insektsvänliga blomlådor. Och bara tro inte att det här är tråkiga gröna växter. Så är det inte alls. Förutom att de skämmer bort oss med en behaglig doft, blommar växtbaserade växter också extremt vackert.

Sätt ihop balkongväxter för bin från örter, kryddor och blommor

Använd växtbaserade växter som balkongväxter för bin antingen i form av arrangemang gjorda helt av kryddor eller kombinera dem med färgglada blommor. På så sätt skapar du intressanta färgkombinationer och texturer. Jordgubbar och mynta i en låda är också en bra idé, och bina kommer att tacka dig för det!

Arrangemang av balkongväxter för bin

Modern kombination av leppdrakar, lavendel, sedum och nejlikor i en metallhink

Du kan använda valfri behållare för detta moderna och trevliga växtarrangemang av balkongväxter för bin. I en växtkruka av metall kommer dock de rosa och lila färgerna till sin rätt, som vi tror. Följande växter kombinerades:

 • Nejlika (Armeria maritima ‘Vesuvius’)
 • Blossom salvia (Salvia Sensation Deep Rose ’)
 • Nejlika ‘Düsseldorfer Stolz’ (Armeria maritima ‘Düsseldorfer Stolz’)
 • Trädgårdsblommasalva (Salvia nemorosa ‘Caradonna’)
 • Bellflower (campanula)
 • Garden Whitsun Carnation ‘Fire Witch’ (Dianthus Fire Witch)
 • Magnifik sedum ‘Herbstfreude’ (Sedum ‘Herbstfreude’)
 • Snapdragons (Antirrhinum)
 • Lavendel (Lavandula)

Klockblomma, salvia, nejlika i rosa och lila färger i en metallbehållare

Alla dessa balkongväxter för bin tål full sol och kan därför också trivas på södra och västra balkonger. Se till att jorden är väldränerad för att undvika vattenloggning. För att göra detta, blanda dem med sand och små stenar. Detta skapar den perfekta dräneringen och för alla bivodringsanläggningar från listan ovan.

Hängande korg

Magiska klockor, petunier, tvåtandade tänder, elvspår för hängande arrangemang i en korg med barrträd

 • Verbena
 • Silverört (Lobelia maritima)
 • Vaniljblomma (Heliotropium arborescens)
 • Doftande stenrik (Lobularia maritima)
 • Magiska klockor (Calibrachoa)
 • petunia
 • Tandade tänder (Bidens aurea)
 • Elven spur (Diascia)
 • Mossa och grenar av barrträd

Verbena, silverört, vaniljblomma, doftande sten rik som livsmedelskälla för insekter

Denna blandning av blommor är ett paradis för olika insekter. Nattfjärilar och fjärilar, men också små getingar, kommer att känna sig hemma här. Och självklart finns det också perfekta balkongblommor för bin. Så om du letar efter balkongväxter för bin och fjärilar är denna hängkorg det perfekta valet. Du kan täcka korgen med massor av barrträd och mossa. Fyll sedan din planteringskorg två tredjedelar fulla med kompost, jord och gödselmedel för att uppmuntra tillväxt efter plantering. Börja sedan med plantering, och närmare bestämt med mitten av korgen, där de upprättstående sorterna hittar sin plats. Dessa inkluderar till exempel vaniljväxten och verbenan. Plantera alla hängande exemplar runt dem. Fyll i luckorna med kompost. Häng nu upp korgen och häll den först, annars blir den för tung att bära och du kan bli blöt.

Kombinera pelargoner med bin blommor på balkongen

Plantera balkongen med pelargoner, lojala män, petunier och penséer i rosa och lila

Om du inte vill klara dig helt utan de klassiska pelargonerna kan du helt enkelt kombinera dem med bi-vänliga exemplar för att kompensera för pelargonernas brist på matkälla. Detta arrangemang är till exempel mycket vackert, för vilket du behöver följande växter:

A: 3x lojala mot män, även kallad blå lobelia (Lobelia erinus),

B: 1x petunier

C: 2x pelargoner ‘Fantasia’ i laxfärg

D: 2x penséer i lila

E: 1x rosa petunier

Du kan se arrangemanget av de listade balkongväxterna för bin i bilden ovan. Arrangemanget av blommorna är naturligtvis bara en idé och kan ändras efter önskemål. Se till att de höga blommorna finns på baksidan av lådan och de hängande på framsidan. Biplantorna dominerar i denna kombination, men färgerna valdes så att laxfärgade pelargoner kan komma till sin rätt och skapa en kontrast. Du kan också ställa in den här rutan på en solig plats utan problem.

Idéer för låda och rund behållare

Lackritz halmblomma, petunier, verbenas, snapper mun, salvia för ett frodigt arrangemang i lådan

A: Dekorativ sötpotatis (Ipomoea batatas)

B: Lackritz halmblomma (Helichrysum petiolare)

C: Petunior i rosa

D: Verbenas i rosa

E: Snäppande mun, även Torenie (Torenia)

F: Salvia i rött

G: Petunior i vitt

H: Petunior i vitt med rosa eller lila mitt

Växt eukalyptus, vaniljblomma, doftande pelargon, lavendel, doftande stenrik, lojal mot män, plectranthus i korgen

A: eukalyptus

B: Vaniljblomma (Heliotropum)

C: doftande pelargon (pelargonium)

D: Lavendel (Lavandula angustifolia)

E: Doftande stenrik (Lobularia maritima)

F: Plectranthus ciliatus

G: Trofast mot män (Lobelia erinus)

Du känner redan till en stor del av dessa balkongväxter för bin från de tidigare arrangemangen och de är naturligtvis också lämpliga för många andra, vilket dessa två planteringar bevisar. Medan den första idén är avsedd för en blomlåda, är den andra, som visas, mer lämplig för en rund blomkruka eller badkar. Men självklart kan du ta vilken växtbehållare du vill och sedan plantera den individuellt och efter dess form.

Varianten i lådan består av känsliga och ljusa färger som rosa och vitt. Bara salvia med sin röda färg sticker ut lite mer i bakgrunden. Kombinationen av att stå (för bakgrunden) och att hänga (för förgrunden och sidorna) balkongblommor skapar ett frodigt arrangemang som ser väldigt attraktivt ut inte bara på räcket utan också på fönsterbrädan. Arrangemanget med korgen är faktiskt en kruka som helt enkelt placerades i en korg i slutet. De utvalda balkongväxterna för bin avger trevliga dofter och skämmer bort dig också.

Färgglada balkongväxter för bin

Färgglada balkongväxter för bin som zinnia, salvia, lobelia i en stående blomlåda

A: Salvia i rosa, lila eller rosa

B: Zinnias i rosa och orange

C: kaprisgerit, även lockkorg (osteospermum)

D: Doftande stenrik (Lobularia maritima)

E: Husar -knapp (Sanvitalia)

F: Trogen mot män (Lobelia erinus) i lavendel eller violett

Detta färgglada arrangemang av balkongväxter för bin består av de ovan angivna växtarterna och skapar en särskilt vacker färg på din balkong. Det ser mycket mer somrigt ut och kommer snart att locka till sig de första bina och fjärilarna. Glöm inte att tömma det här heller. Ett lager med småsten ca 2,5 cm tjockt borde vara tillräckligt för detta. En solig till delvis skuggad plats är också lämplig för detta arrangemang.

Tre-nivå arrangemang för hörnet på balkongen

Söta potatisar, snapdragons, fantastiska ljus, lila klockor och konvertibla buketter lockar insekter

A: Rödbladig pärl hirs ‘Purple Majesty’ (Pennisetum glaucum)

B: Magnifikt ljus (Gaura lindheimeri)

C: Milkweed (Asclepias tuberosa)

D: lila klockor ‘Quicksilver’ (Heucherella)

E: Färgad prydnads sötpotatis (Ipomoea batatas)

F: Snapdragon (Antirrhinum majus)

G: Grön och gul prydnads sötpotatis (Ipomoea batatas)

H: Lantana

Om du ordnar balkongväxterna för bin som visas på bilden kan de komma till sin rätt och harmonisera med varandra. För detta ändamål är det bäst att använda en rund eller rektangulär blomkruka, som du kan ställa ut i ett hörn av balkongen. Plantera pärlhirst längst bak (eller i mitten om du har en större kruka). I raden framför den (eller runt den) fördelar mjölkgräset, som är särskilt populärt bland fjärilar, det fantastiska ljuset och den lila klockan. De lägsta exemplaren placeras på första raden och det här är alla andra balkongväxter för bin från listan. Resultatet är ett intressant arrangemang med en fin konsistens och subtila färger som inte bara bina kommer att vara tacksamma för.

Örter, grönsaker och blommor kombineras för ett ätbart arrangemang

Örter och blommor för ett ätbart arrangemang med nasturtium, persilja, pensé

A: mini ros (rosa)

B: Dill (Anethum graveolens)

C: druvtomater

D: mint (mentha)

E: Zinnias (Zinnia)

F: persilja (Petroselinum crispum)

G: nejlikor (Dianthus)

H: Nasturtium (Tropaeolum)

I: Prydnads sötpotatis (Ipomoea batatas)

J: Sage ‘Tricolor’ (Salvia)

K: pensé (viola)

En riktigt mångsidig blandning av balkongväxter för bin finns i denna blomlåda. Inte bara glädjer de vackra blommorna utan också de doftande örterna. Och förresten, du kan till och med skörda små tomater från en viss tidpunkt. I allmänhet är alla exemplar ätbara. Blommornas blommor kan användas för att dekorera rätter. Och medan du gör det, matar du vänligt bina också. Använd valfri växtbehållare för denna växtkombination. Vi gillar särskilt idén med trälådan, men alla andra behållare är också lämpliga. Soliga sydläge balkonger är idealiska, men den västra kan väljas för dessa växter.