Bygga med barn – konstruktiva spel för pojkar och flickor

Bygga med barn -konstruktiva-spel-träblock-stick-koppar

Barn förstår omvärlden genom lek och är alltid nyfikna på nya saker. Med enkla material som byggstenar, legoklossar, pinnar etc. glider barn in i arkitekternas och ingenjörernas roll i tidig ålder. Du experimenterar med material och figurer, lär känna egenskaperna hos de olika formerna och bestämmer omedvetet några av de grundläggande reglerna för statik. Bygga med barn som en interaktiv aktivitet formar kreativt tänkande och mycket mer.

Att bygga med barn formar kreativt tänkande

Bygga med barn -konstruktiva-spel-balans-trä kuber-trä spatlar

Spel för att designa och bygga är vanligtvis lämpliga för barn från 4 år. I denna ålder har de redan behärskar grundläggande motoriska färdigheter och håller fokus längre. Följande lekfulla idéer riktar sig främst till pojkar, men vissa tjejer tycker också att dessa är intressanta och spännande.

Bygga med barn – konstruktiva spel med byggstenar

Bygga med barn -konstruktiva-spel-träblock-träspatlar-naturmaterial

Den största fördelen med denna typ av spel är att det inte kräver några dyra material eller tillbehör. En del av utrustningen kan dock pysslas med dig själv eller göras av en hantverkare från din vänkrets. Byggstenar och element av trä är bäst. Naturmaterialet är särskilt barnvänligt och miljövänligt.

Bygga med barn – enkla material och verktyg

Bygga med barn -konstruktiva-spel-koppar-träblock-träbitar

Koppar används också. Du är välkommen att använda vilka engångskoppar, men se till att dessa inte är för tunna och lätta. Välj dessa tillverkade av relativt hård plast eftersom de är mer stabila och ger också bättre hållning. Men de blir till torn och komplicerade strukturer som måste hålla.

Bygga med barn – uppnå balans

bygg-barn-konstruktiva-spel-koppar-trä spatlar-trä kuber

Som byggstenar föredrar du att använda sådana av samma storlek och vikt. Där kommer hela konstruktionen att stödja och säkert underlätta. Trätärningar är bäst, liksom kuboider, eftersom de enkelt kan staplas och placeras ovanpå varandra. Dessutom är torget ett grundelement i verklig konstruktion.

Byggnad med barn – torn av träbitar och koppar

bygg-barn-konstruktiva-spel-koppar-trä-spatlar

Först ska barnet visas hur spelet fungerar. Försök att ge ett exempel och viktiga förklaringar. Ett torn kan byggas för att vara stabilt i höjd om du lägger minst några horisontella linjer emellan.

Att bygga med barn kan ibland misslyckas 

bygg-barn-konstruktiva-spel-torn-trä spatlar-trä kuber

Barn lär sig genom experiment, och det är så det måste vara. Förklara att misslyckade försök har värde och nästa kommer säkert att lyckas. Dessutom kan man ta en läxa av det och inte upprepa misstaget nästa gång.

Bygga med barn – med koppar och träspatlar

bygg-barn-konstruktiva-spel-cup-tower-arkitektur

Att bygga med träbitar är lättare än att bygga med koppar. Detta består i plastens lätta vikt och att kopparna faller ner med minsta obalanserade rörelse. Trä spatlar kommer säkert att stödja och stabilisera den komplexa konstruktionen. Dessa kommer att fungera som grundstruktur på varje våning.

Bygga med barn – Träklädnypor används också

bygg-barn-konstruktiva-spel-naturmaterial-träspatel-klädnypor

Samma klädpinne, av trä, kan också användas i barns lek. Kreativa konstruktioner kan hålla ordentligt och byggas upp stabilt. Observera länkningselementen. Dessa är i princip svaga punkter och måste beaktas ordentligt.

Bygg ordentligt hållande strukturer med barn

bygg-barn-konstruktiva-spel-stopp-experiment-klädnypor-träspatlar

Applicera lite tryck på konstruktionen och testa om den håller ordentligt. Det är fantasifullt att placera olika objekt, som böcker eller andra, på den och gradvis öka vikten.

Bygga med barn – torn av naturmaterial

bygg-barn-konstruktiva-spel-torn-trä spatel-klädnypor

Torn kan byggas av alla material och element. Var kreativ och erbjud flera av samma komponenter att välja mellan, som kan användas fantasifullt. Byggstenarnas form är avgörande för om de är lämpliga för byggande och design. Som ett litet tips kan vi berätta att varje del ska ha minst två plana, plana sidor så att byggnaden fungerar.

Bygga med barn – enkla konstruktioner för nybörjare

bygg-barn-konstruktiva-spel-träpinnar-träspatlar-kors

För nybörjare inom konstruktion eller mindre barn, föreslår vi att hantera enklare konstruktioner först. Lek med hur elementen kan staplas ovanpå varandra, om de kan överlappa hållbart och vilka som kan användas för att konstruera en höjd. Testa bara!

Bygga med barn – kedjereaktioner

bygg-barn-konstruktiva-spel-träspatel-kedjereaktion-dominoeffekt

Kedjereaktioner är lika spännande för unga som gamla och det är värt att hantera dem. Du kan naturligtvis testa dominoeffekten tillsammans och därmed ha mycket roligt. Ta bort den första plastkoppen för att starta kedjereaktionen.

Enkel kedjekonstruktion av koppar och träspatlar 

bygg-barn-konstruktiva-spel-koppar-kedjereaktion-trä spatlar

Ibland är det också roligt att förstöra det som har byggts så att något nytt kan komma fram ur det. Ge barnet tillräckligt med utrymme att lära sig att bygga och designa sig själv och var till hands för att uppmuntra dem att starta en ny efter det misslyckade försöket.

Bygga med barn – verktyg används också

bygg-barn-konstruktiva-spel-trä spatel-konstruktion-stopp

* alla lekfulla inspirationer kommer från ‘Sparsamma spel för pojkar och flickor’