Inrätta ett delat barnrum: idéer och tips för 3 eller 4 barn

inrätta ett gemensamt barnrum design optimalt fyra bäddar möbler

Ofta måste flera syskon dela ett barnrum, eftersom man inte alltid kan unna sig ett separat barnrum för varje barn. Ibland känner sig föräldrar skyldiga för att de inte kan ge tillräckligt med utrymme för sina avkommor. Andra, å andra sidan, fattar ett medvetet beslut att låta bröder och systrar dela rum. Men planeringen är inte alltid lätt, särskilt om syskonrummet måste inrättas för tre eller fyra barn. I det följande har vi sammanställt användbar information och tips för dig om hur du inrättar ett mysigt och praktiskt delat barnrum. Med dessa inredningsidéer för barnrum för tre eller fyra barn, lite kreativitet och planeringstalang, stöder du fredlig samexistens och skapar en plats att må bra.

Inrätta ett delat barnrum – krav, fördelar och nackdelar

sängar 4 barnrum skapar exempel på idéer

Även om experter inte är överens om huruvida ett syskonrum för tre eller fler barn är fördelaktigt för barnen eller inte, har det gemensamma rummet många fördelar. Ungdomarna lär sig tidigt att visa hänsyn till andra och göra kompromisser. De fyller också säkert och säkert och kan ständigt utbyta idéer. Det vackraste med syskonrummet är definitivt det roliga och det värdefulla tillfället att uppleva äventyret tillsammans.

färgglad uppsättning barnrumsdesign 3 barnfåtöljer trappor

Speciellt i början händer det ofta att barnen distraherar varandra och praktiskt taget håller dem vakna när de somnar. Men detta är inte en anledning till oro, för barnen gör det klart för sina bröder och systrar när de verkligen vill sova. En av de viktigaste förutsättningarna om ni skulle skapa ett barnrum tillsammans skulle vara syskonets konstellation. Även om små gräl är helt normala måste barnen komma riktigt bra överens för att hålla bråksituationen inom gränserna.

fyra syskon sätter upp designrum för barnrum förvaringsutrymme

Det spelar ingen roll om barnen är av samma eller olika kön. När det gäller de olika åldrarna är det bästa intervallet mellan 2 och 4 år. När avståndet är närmare delar barnen samma intressen, men är ofta avundsjuka på varandra. Om åldersskillnaden är större än 4 år skulle det vara svårt, särskilt för det äldre barnet, att dela barnrummet. Nedan hittar du tips samt inredningsidéer och exempel om tre eller fler barn måste dela syskonrummet.

Inrätta ett delat barnrum för tre eller fler barn – vad ska man se upp för?

unga flickor syskon etablering

Om du inrättar ett gemensamt barnrum för flera syskon är det viktigt att rummet är så stort som möjligt. Ju mer utrymme som finns, desto lättare är det att sätta upp barnrummet och desto bekvämare kommer dina avkommor att känna sig där och inte ständigt komma i vägen. I mindre lägenheter är det ofta inte möjligt att göra om ett sovrum till ett barns sovrum.

flickor plantskola dekorera idéer skapa syskon

Nedan hittar du idéer och inspiration om hur du också optimalt kan inreda små barnrum. För att skapa mer utrymme i syskonrummet är det ibland värt att flytta några saker ur rummet. Dina barns skrivbord kan flyttas till studien, till exempel. Om du ägnar dig åt att möblera barnrummet tillsammans, är det lämpligt att skaffa neutrala möbler, eftersom barnens intressen förändras snabbt.

sätta upp barnrumsidéer designa kannor 4 barn

Slutligen kan du lägga till färgaccenter med bra färger på väggen eller andra dekorationer och skapa en vacker värld med dina barns favorithjältar. Det är bäst att involvera barnen i utformningen av barnrummet. Om ungdomarna har något att säga till om i beslutsprocessen och väljer sin egen stil, blir det färre klagomål senare. En tydlig uppdelning är också en fördel.

Barnrumsmöbler – idéer, tips och exempel

initialer pojkar satte upp gemensamt barnrumshuvud

Oavsett rummets storlek och karaktär, försök att använda det tillgängliga utrymmet optimalt och kreativt och få ut det mesta av varje kvadratcentimeter. Om du till exempel måste inrätta ett delat barnrum som ska rymmas i ett högt rum, kan du fördela sovalternativet på flera nivåer. Så barnen har sina sängar på två eller tre nivåer.

3 sängar i ett rum + studieutrymme för varje barn

barnrum skapa väggdesign 3 barn i ett rum

I syskonrummet för flera barn är loftsängen definitivt en riktig klassiker. Du kan använda den för att skapa en annan nivå i lägre rum och trolla fram värdefullt utrymme i ett litet och smalt barnrum. På marknaden kan du hitta många olika modeller av barnsängar som passar perfekt in i det planerade utrymmet för dem.

stegidéer platsbesparande inredning gemensamt barnrum

Det finns till exempel praktiska hörnsängar som är den perfekta lösningen för större syskonrum. De erbjuder inte bara extra sovutrymme, utan också stora lekmöjligheter som barnen kommer att uppskatta. Om barnens sovrum är ganska långsträckt kan du sätta upp en våningssäng som kan flyttas i sidled. Annars finns det skyskrapa trippelbäddar och fyrbäddsbäddar, som är ett verkligt platsbesparande mirakel från en viss höjd.

utdragbara sängar fåtöljer ljust inredda syskon sovrum

Den avgörande faktorn för en fredlig och lycklig samexistens i syskonrummet är en reträttplats där varje barn kan dra sig tillbaka emellanåt och tillbringa en tid där ostörd. Det är mycket viktigt för alla syskon, om än kort, att ha sin integritet. Ett sådant område kan enkelt separeras från resten av rummet med hjälp av en gardin eller hylla.

smala höga exempel syskonrum ovanpå varandra för att spara utrymme

Att flera barn delar samma sovrum betyder naturligtvis inte att de uppfattas som en helhet. Varje barn måste ges möjlighet att visa sin egen personlighet. På så sätt kan väggen bakom din egen säng förvandlas till ett unikt konstverk. Låt dina nära och kära säga något om valet av färg när du sätter upp och designar ett barnrum tillsammans.

litet barnrum med 3 sängar

3 barn i ett rum med tre sängar

Om du sätter upp ett barnrum för tre eller fyra barn, bör du också se till att det finns tillräckligt med öppet utrymme. Barnen tillbringar mycket tid med att leka, måla eller bara leka runt. Av denna anledning måste mycket lagringsutrymme skapas så att de kan röra sig fritt. Speciellt med tre eller fyra syskon är det mycket som måste stuvas undan.

4 barn i ett rum

fyra barn syskon inrättade ett gemensamt barnrum

Lådor under sängarna, hyllor på väggen och lådor för mindre leksaker håller saker städade och förhindrar kaos. Även om barnrummet är organiserat i flera enskilda områden är det lätt för barnen att städa. Förutom lekområdet, skapa ett bygg- eller hantverkshörna och lämna bara så många leksaker som behövs. Erfarenheten visar att barn leker bättre med färre leksaker.

Barnrum för 3 barn

tonåring stege piedestal plantskola för 3 barn anläggning

Speciellt när två tjejer och två pojkar delar syskonrummet kan alla få sin egen färg. Med en enkel väggfärg i barnrumsdesignen har du dödat två fåglar i en smäll. Syskonen gav sitt eget rum en personlig touch och såg samtidigt till att de enskilda områdena var visuellt åtskilda.

3 barn, 1 rum

plattformsstege möblering idéer sängar gemensamt barnrum

Med genomtänkt planering, några knep och ordning kan du hjälpa dina barn att få ett underbart och mysigt barnrum. Ungdomarna är välkomna att bjuda in vänner och stolt visa sitt eget rike. Delad lycka är lika med dubbel lycka och mycket roligt garanteras.