Kålsoppa för viktminskning: Grundprinciperna för kålsoppdiet, ätplan och recept

Crash -dieter är populära runt om i världen, särskilt efter semestern. Kålsoppa för viktminskning är namnet på den senaste veckolånga näringsplanen som ska göra oss smala igen på mindre än 7 dagar. På morgonen, vid middagstid, på kvällen: endast kålsoppa äts i en vecka. Och faktiskt, enligt många rapporter, bör kålsoppsdieten hålla vad den lovar. Men till vilket pris? Vi tar en närmare titt på kostplanen och ger dig flera recept på kalorisoppa med lågt kaloriinnehåll.

Kålsoppa för viktminskning: De grundläggande principerna för kålsoppdiet

Kålsoppa recept för viktminskning med grönsaker som tillbehör

Blixtdieter lovar snabba resultat. Medan de flesta krockdieter helt eller delvis avstår från att äta, äter kålsoppsdieten så mycket som möjligt. Anledningen: kålen är svårsmält och bearbetas långsamt. Vi förbränner fler kalorier än vi förbrukade med kålen. Så teoretiskt, när en kalorifattig soppa görs med kål, stimuleras vår matsmältning och kroppen använder mer energi än vanligt. Resultatet väntar inte länge: du bör gå ner sju kilo på bara en vecka. Inte bara den lite saktade matsmältningen borde hjälpa. Vissa nutritionister i USA hävdar att kål också är en fettförbrännare och kan stimulera kroppens egen fettförbränning. Dessa påståenden har dock ännu inte bevisats vetenskapligt.

Kålsoppdietrecept och kostplan för att gå ner 7 kilo

De grundläggande principerna för kålsoppdieten:

 • Det är en kraschdiet där du äter väldigt ensidigt. Liksom alla krockdieter bör det därför inte vara längre än en vecka för att undvika farliga brister i proteiner, kolhydrater och vitaminer.
 • Som innan någon diet bör du först söka råd från en läkare. Detta gäller särskilt personer med högt blodtryck, järnbrist, dålig eller långsam matsmältning och allergiker.
 • Om du har några hälsoproblem under eller efter kålsoppsdieten bör du också söka råd från din husläkare.
 • Drick minst 1,5 liter vatten medan du bantar. Kålsoppan tillagas med mycket salt så att den kan dra vatten från kroppen. Du bör därför dricka mycket vatten för att undvika uttorkning. Symtom på uttorkning inkluderar muskelkramper, illamående och huvudvärk. Om du blir kraftigt uttorkad kan dina njurar också skadas.
 • Denna diet är baserad på den enkla regeln: äta en kalorifattig diet, bränna mycket kalorier. Så för att kosten ska bli riktigt effektiv bör du välja recepten mycket noggrant och verkligen se till att de har låga kalorier.
 • Aktiva idrottare bör minska träningstiden med en tredjedel under en kraschdiet. Människor som inte tränar kan göra yogaövningar eller gå en promenad en halvtimme innan de äter. På så sätt stimuleras cirkulationen.

Blixtdiet med kålrecept och grundläggande principer

Kålsoppdieten består av tre steg. Vi listar dem nedan:

1. Förberedelse. Samla recept på kalorisnål med lågt kaloriinnehåll. Alternativt kan du bara göra en soppa under hela veckan. Du kan sedan skapa en näringsplan. Förutom kålsoppan borde det också finnas kalorifattiga frukter där varje dag. Så undvik körsbär, bananer, litchi och druvor. Jordgubbar, äpplen, bär och päron är kalorifattiga och kan ingå i menyn. Du kan också laga grönsaker och servera dem som tillbehör. Broccoli, fänkål och gurka är kalorifattiga. Du bör undvika fisk, kött och nötter för veckan, men sedan sakta tillbaka dem till menyn. Du kan också utelämna juicer, smoothies och andra hälsosamma drycker. Undvik godis, bröd, ris och potatis. Kålsoppdieten är låg på kolhydrater.

2. Förbereda sopporna och följa kosten. Endast soppa äts, vissa dagar är det frukt som dessert, på andra en mycket liten sallad. Vatten dricks mellan måltiderna. På morgonen och på kvällen kan du göra övningar för bättre matsmältning.

3. Efter slutet av kosten sker en övergångsfas när ett stort antal livsmedel gradvis introduceras. För att undvika jojo-effekten bör du dock ändra din kost permanent. Välj en hälsosam kostplan och kombinera den med träning för att bli av med övervikt permanent.

I vilka fall är kålsoppsdiet användbart och i vilket fall det inte är det?

Kolsoppdiet för att gå ner i vikt på en vecka

Kålsoppsdieten är en blixtsnabb diet och som sådan är den varken särskilt hälsosam eller kan leda till positiva resultat på lång sikt. Den kortsiktiga viktminskningen beror på dränering av kroppen. Det betyder: Vi går ner i vikt, men vår kropp bränner inte fett i början och angriper inte dess “reserver”. Magen blir inte mindre och höfterna blir inte smalare efter en vecka. Om och i vilken utsträckning denna viktminskning kan ses är fortfarande tveksamt. Ytterligare argument talar emot kålsoppdieten:

1. Efter en diet är det svårt att fortsätta gå ner i vikt eller att behålla din drömvikt. Detta beror på att vi stressar kroppen under en kraschdiet. Om han plötsligt får betydligt färre kolhydrater, förbereder han sig för en nödsituation. En sådan obalanserad kost och ett kraftigt reducerat kaloriintag leder till att det bromsar ämnesomsättningen. Detta har två konsekvenser: Å ena sidan kan vi inte gå ner i vikt snabbt eftersom vår kropp mycket långsamt omvandlar mat till energi. Å andra sidan, så snart vi äter mer mat igen, börjar det bygga upp reserver i form av fett.

Kålsoppdiet för snabba viktminskningstips

2. Dieter gör dig trött och gör dig på dåligt humör. Hunger och en riktigt smaklös måltid kan verkligen förstöra ditt humör och jojo-effekten kan till och med utlösa depression. En lågkolhydratkost har också en negativ effekt på vår hjärna. Mindre kolhydrater betyder mindre energi. Mindre energi leder till trötthet och vi kan bara utföra de enklaste uppgifterna i snigeltakt.

3. Det finns ingen energi kvar för träning. Om du redan känner dig trött, har du inte energi att träna. Ännu mer: om du tränar hungrig riskerar du lågt blodtryck och yrsel. Men om du inte tränar kommer du inte att gå ner i vikt snabbt heller.

4: e. Dieter är inte en långsiktig lösning. Dieter är inte samma sak som hälsosam kost och erbjuder inte en långsiktig lösning. Om du vill gå ner i vikt i längden är det bättre att välja en balanserad meny varje vecka, dricka mycket vatten och göra sport.

5. Övergången normalt vardagsliv kan vara svårt. Den som följer en diet under en lång tid kommer att få svårt att vänja sig vid den gamla vardagen. Detta kan leda till matsmältnings- eller magproblem.

Kålsoppa för viktminskning: Kostplanen

Kålsoppdiet med en dietplan i en vecka

Dag 1: Ät kålsoppa till frukost, lunch och middag. Till efterrätt kan du ha en fruktsallad gjord på kalorifattiga frukter.

Dag 2: Kålsoppa som huvudrätt och en liten grönsaksallad med. Ät inte frukt den dagen.

Dag 3: Kålsoppa som huvudrätt till frukost, lunch och middag och ett hårdkokt ägg till lunch. Undvik frukt, men du kan förbereda en grönsaksallad till middagen.

Dag 4: Om du känner dig yr och trött kan du ha en bakad potatis med smör och vitlök till din kålsoppa. Annars kan du äta så mycket frukt som du vill till efterrätt.

Dag 5: Kålsoppa, som du kan tjockna med kokosmjölk om du vill. Servera med en näve sallad, en stor morot och körsbärstomater.

Dag 6: Som ett undantag, om du känner dig trött eller yr, kan du äta en banan med yoghurt den dagen. Annars äter du kalorifattiga frukter efter kålsoppan.

Dag 7:  Koka ris och servera som tillbehör. Ät dock inte för mycket ris, kålsoppan ska fylla dig.

Kålsoppa för viktminskning: recept

Förbered kålsoppa med lågt kaloriinnehåll

I det följande förklarar vi hur du själv kan förbereda en kålsoppa för viktminskning. I det ursprungliga receptet används vatten. Men du kan byta ut vattnet mot kyckling eller grönsaksbuljong för att få soppan att smaka bättre. Naturligtvis bör du förbereda buljongen själv och inte använda soppbitar. Här är ingredienserna till kålsoppan:

Förbered kålsoppa för viktminskningsrecept

 • 1 vitkål, färsk, ca 400 g
 • 1/2 selleri, tärnad
 • 1 stor lök, finhackad
 • 3 små morötter, finhackade
 • 1 grön paprika, tärnad
 • 2-3 vitlöksklyftor
 • 4 koppar grönsaksbuljong
 • 100 g konserverade tomater, skalade och hackade
 • Kryddblandning av 1 tsk basilika och 1 tsk oregano och 1/2 tsk röda paprikaflingor och 2 nypor peppar
 • 3 nypor salt (valfritt)

Förberedelse: Rengör noggrant, tvätta och hacka alla ingredienser. Lägg vatten eller grönsaksbuljong i en stor kastrull, koka upp och sänk sedan värmen. Tillsätt alla ingredienser utom salt i kastrullen och låt sjuda på svag värme i 60 minuter. Salta sedan, portionera och fördela i rena, torra behållare. Låt soppan svalna och ställ portionerna i kylen de första två dagarna. Frys de andra och låt dem tina under dagen.

Kålsoppdiet i korthet principerna

Till grönsaksbuljongen:

 • en liten lök, finhackad
 • 2 vitlöksklyftor, pressade
 • 3 morötter, grovhackade
 • 1 palsternacka, grovhackad
 • Rotselleri, grovhackad
 • Selleri, hackat
 • 1/2 purjolök, skuren i stora bitar
 • Kryddor som lagerblad och peppar, salt efter smak
 • 1,5 liter vatten

Kålsoppa för viktminskning recept enkelt och snabbt i en vecka

Förberedelse:

Lägg alla ingredienser i en stor kastrull och häll vattnet över dem. Tillsätt alla kryddor utom saltet och koka upp buljongen en kort stund. Sänk värmen och sjud buljongen på medelvärme i cirka en timme. Lägg en sil i ett durkslag och sila buljongen. Var noga med att kyla buljongen, sedan kan den förvaras i cirka 5 dagar.

Naturligtvis kan du också förbereda mindre mängder som räcker i 2-3 dagar. I det här fallet behöver du inte portionera och frysa soppan.

Kålsoppa för viktminskning: Kåldieten lovar snabba resultat och gör vad den säger på burken. Men fett bränns inte, utan kroppen dräneras. Därför är kosten bara lämplig om den används under en kort tid och sedan byts till en hälsosam kostplan. Annars kan det vara brist på näring.