Läckande tarmsyndromdiet: Kan ett läckande tarmsyndrom behandlas med kost?

Läckande tarm, eller läckande tarmsyndrom, är ett tillstånd som skapar luckor i slemhinnan i tarmväggarna. Detta gör att matpartiklar, bakterier och avfallsprodukter kan komma in i blodomloppet direkt. Men att äta mat som har en positiv effekt på tarmbakterier och inflammation kan hjälpa till att lindra läckande tarmsymtom. Det finns också starka bevis på att läckande tarm är den främsta orsaken till autoimmuna sjukdomar, inklusive typ 1 -diabetes. Ett annat problem är att denna sjukdom kan orsaka malabsorption av vitala mineraler och näringsämnen som zink, järn och vitamin B12. Denna artikel beskriver Leaky Gut Syndrome och de livsmedel som kan påverka det. Vi kommer också att visa dig en kort näringsplan som innehåller livsmedel för förbättrad matsmältningshälsa.

Läckande tarmtest och några fakta

smal kvinna håller händerna på magen som ett tecken på hälsosam matsmältningskanal

En föreslagen gastrointestinal sjukdom som kallas läckande tarmsyndrom är för närvarande föremål för mycket debatt i hela det medicinska samfundet. Vissa naturläkare hävdar till och med att en läckande tarm kan orsaka fetma hos många människor. Så detta är ett vanligt problem som också kan vara ansvarigt för sjukdomen. De flesta läkare hävdar dock att det inte finns tillräckligt med forskning för att bevisa att det är ett legitimt problem. Hos vissa människor äventyras tarmarnas fysiska struktur av olika anledningar. De täta anslutningarna som styr vilka material tarmarna absorberar fungerar inte ordentligt. Detta gör att små ämnen kan komma in i blodomloppet, känd som tarmpermeabilitet.

Kvinna med buksmärtor på grund av läckande tarm vid läkarundersökningen

Läkare finner ibland ökad tarmpermeabilitet hos personer med Crohns sjukdom, celiaki, dem som får kemoterapi och de som har höga tarmintag som aspirin och alkohol. Tarmpermeabiliteten är ett symptom på dessa klagomål, men inte en orsak. Detta leder inte till något annat än inflammation i tarmväggarna, men detta är inte läckande tarmsyndrom. Dessutom visar forskning att ökad tarmpermeabilitet ibland har positiva effekter. Detta skulle till exempel vara förbättringen av vatten- och näringsupptagningen samt aktiveringen av immunsystemet.

Lektiner och andra orsaker

Ritning som visar läckande tarmsyndrom näring läker läckande tarm

Lektiner är kolhydratbindande proteiner som finns rikligt i växtfoder som tomater, baljväxter och vissa mejeriprodukter. De är tänkta att binda cellmembranen i vissa matvävnader och förhindra att matsmältningen görs av människor. Detta kan sedan dessutom leda till toxins toxicitet och en hämning av matsmältningssystemet. Om du konsumerar dessa i mindre mängder kommer matsmältningssystemet att klara sig. Men mat med stora mängder lektiner kan vara problematisk för tarmarna. Några av dessa som kan orsaka läckande tarmsymtom är vete, ris, einkorn och soja. Groddar och fermenterade livsmedel innehåller färre lektiner, vilket gör dem lättare att smälta. Genmodifierade och hybridmatar har dock de högsta nivåerna av lektiner. Glutenhaltiga kulturer kan också skada tarmarnas slemhinnor, eventuellt skapa en läckande tarm. Det är rätt näring mot läckande tarmar.

e kolibakterier som orsak till läckande tarm

Vanlig komjölk är en annan mat som kan spricka tarmväggarna. Komponenten i mejeriprodukter som kan skada tarmarna är proteinet A1 -kasein. Pastörisering förstör också vitala enzymer, vilket gör laktos mycket svårt att bearbeta. Socker är ett annat ämne som skadar matsmältningssystemet. Socker ger tillväxt av jäst och dåliga bakterier, vilket kan skada tarmarna ytterligare. Dåliga bakterier skapar faktiskt toxiner som kallas exotoxiner som skadar friska celler och skapar de ovannämnda hålen i tarmväggen. Enligt en granskning från 2018 kan bakteriell biologisk mångfald i tarmarna leda till ökad permeabilitet och inflammation. Detta kan till och med öka risken för olika medicinska tillstånd, inklusive inflammatorisk tarmsjukdom och fetma. Så människor kan dra nytta av en kost som ökar mångfalden av bakterier i tarmen. Detta innebär sannolikt att konsumera mer prebiotiska och probiotiska livsmedel som hjälper tillväxten av fördelaktiga tarmbakterier.

Behandla läckande tarm med kost

Mejeriprodukter kan leda till läckage väl och en läckande tarm måste läka

Eliminera vissa livsmedel och faktorer som kan skada din tarm. Det är viktigt att eliminera allergener och brandfarliga livsmedel, till exempel vissa bekvämlighetsmatar, tillsatta sockerarter, GMO, raffinerade oljor, syntetiska livsmedelstillsatser och konventionella mejeriprodukter. De viktigaste giftiga exponeringarna som ska undvikas är några toxiner i kranvatten, bekämpningsmedel och antibiotika. Men fråga alltid din läkare först innan du överväger en sådan diet, annars kan du beröva din kropp viktiga näringsämnen. Byt ut skadliga ämnen i livsmedel mot sådana som har helande egenskaper. Detta gör att en genomsläpplig tarm kan läka, eftersom sådana livsmedel är lättsmält och har en positiv effekt på tarmslemhinnan.

Lista över lämpliga livsmedel

surkål kimchi och andra jästa grönsaker samt varm paprika för bättre tarmhälsa

 • benbuljong innehåller till exempel kollagen och aminosyrorna prolin och glycin. Dessa bidrar till läkning av skadade cellväggar.
 • Fermenterade mejeriprodukter innehåller både probiotika och kortkedjiga fettsyror, som också kan hjälpa till att läka tarmarna. Kefir, yoghurt och råost är några av de bästa probiotiska livsmedlen.
 • Fermenterade grönsaker innehåller organiska syror som balanserar tarmens pH för att stödja det. Surkål, kimchi och jäst är utmärkta källor.
 • kokos och alla sådana produkter är särskilt bra för tarmhälsan. De medellånga fettsyrorna i kokosnötter absorberas lättare än andra fetter, så de har en positiv effekt på permeabla tarmar. Till exempel innehåller kokosnötkefir också probiotika som hjälper matsmältningssystemet.
 • Groda frön såsom chiafrön, linfrön och hampafrön är utmärkta fiberkällor som kan hjälpa tillväxten av fördelaktiga bakterier. Om dina tarmar inte är genomsläppliga när du speglas, men du fortfarande har symtom på läckande tarm, kan du behöva börja få fiber från ångade grönsaker och frukter.
 • Hälsosamma fetter och konsumtionen av omättade fettsyror i måttlighet som äggulor, avokado, smör och kokosolja bearbetas enkelt från tarmarna och främjar läkning. Omega-3-fettsyror finns i antiinflammatoriska livsmedel som nötkött, lamm och vildfisk som lax.
 • frukt kan också konsumeras. Till exempel kan du gryta äpplen och päron för att göra hemlagad äppelmos eller fruktsås. Det är bäst att äta frukterna på morgonen och inte senare på dagen. Deras upptagning måste därför bibehållas med måtta. Om din tarm läcker rekommenderar vi 1-2 portioner frukt per dag.

hälsosam mat använder naturprodukter som läckande tarmterapi

Andra livsmedel som kan förbättra din tarmhälsa inkluderar:

 • Grönsaker som aubergine, broccoli, kål, morötter och zucchini
 • Frukt som blåbär, druvor, apelsiner, papaya och jordgubbar
 • Nötter och frön som mandel, jordnötter, cashewnötter och pinjenötter
 • laktosfria mejeriprodukter och mjölkalternativ, inklusive hård ost, laktosfri mjölk och växtbaserade mjölkalternativ
 • Korn som havre, majs, ris och quinoa

Kosttillskott mot läckande tarm

förpackning med probiotika olika typer av probiotiska kosttillskott

Den läckande tarmbehandlingsplanen innehåller många naturliga kosttillskott som kan hjälpa din matsmältningshälsa och skydda din tjocktarm från ytterligare skador. Till exempel finns det sex användbara tillskott för läckande tarmar som probiotika, matsmältningsenzymer, L-glutamin, lakritsrot, shilajit och nypon.

 • Probiotika (50-100 miljarder enheter per dag) kan dock vara det huvudsakliga kosttillskottet du bör ta eftersom det kommer att hjälpa till att fylla på de goda bakterierna och driva ut de dåliga. Det rekommenderas att ta det både i matform och som tillägg. Leta efter stammar som Bacillus clausii, Bacillus subtilis, Saccharomyces boulardii och Bacillus coagulans.
 • Matsmältnings enzymer säkerställa fullständig absorption av mat och minska sannolikheten för att delvis smälta partiklar och proteiner skadar tarmväggen.
 • L-glutamin är avgörande för alla tarmbehandlingsprogram. Som pulver är det en basisk aminosyra som är antiinflammatorisk och är nödvändig för tillväxt och reparation av tarmfodret. En av fördelarna med L-glutamin är dess skyddande effekt. Det täcker cellväggarna och fungerar som ett avstötande medel mot irriterande ämnen.
 • Lakritsrot är en adaptogen ört som balanserar kortisolhalten och förbättrar magsyraproduktionen. Lakritsrot förbättrar också kroppens naturliga processer för att upprätthålla hälsan i magen och tolvfingertarmen. Denna ört är dock särskilt användbar när irritabelt tarmsyndrom orsakas av emotionell stress. Dessutom förbättrar det hur kortisol produceras och metaboliseras.
 • Shilajit Mumiyo är en medicinsk ört som ofta används i ayurvedisk medicin som kan skydda mot magsår och minska inflammation orsakad eller förvärrad av läckande tarmar.
 • Nyponrot har antioxidant- och antihistaminegenskaper. Dessa gör det till ett bra komplement till läckande tarmsyndrom.

Möjlig näringsplan för läckande tarmväggar

stimulera matsmältningen med färre lektiner och mer fermenterade frukter och grönsaker

Detta sista avsnitt täcker några enkla måltidsidéer för att förbättra kolonhälsan. Vissa människor kan dock upptäcka att vissa livsmedel orsakar mer läckande tarmsymtom än andra. Du kan göra detta genom att föra en matdagbok för att spåra dina matvanor och identifiera potentiella utlösare. Ta bara en titt på nästa exempel på läckande tarmrecept för att hitta en lämplig meny för dagen för dig.

frukost

havregryn med blåbär och honung samt nötter som mandel och cashewnötter

 • En skål med grekisk yoghurt med blåbär, jordgubbar eller kiwi.
 • Havreflingor med vatten eller laktosfri mjölk och bär efter eget val.
 • Lägg ett eller två ägg till surdegsbröd.

Rätter till lunch och middag

Lekeres stek citron kyckling med basilika, körsbärstomater och läckande oliver som passar bra med kosten

 • Kombinera blandade gröna med skivade kycklingbröst, morötter, tomater och riven parmesan för att göra en sallad.
 • Använd ägg, broccoli, tomater och ett valfritt protein (valfritt) för att göra frittata (italiensk omelett).
 • Blanda ihop nötkött, broccoli, morötter, paprika och zucchininudlar för utsökta pastarätter.
 • Till exempel kan citronhöns serveras med grillat kycklingbröst, sötpotatis och brysselkål.
 • Grilla eller stek laxfilé och servera med en sallad.

Lämpliga mellanmål mellan:

 • Risvåfflor belagda med jordnötssmör
 • Druvor och brie
 • Låt havreflingorna branta över natten med jordgubbar eller mörk chokladflis
 • En blandning av mandel, valnötter och hasselnötter

Människokroppar står sida vid sida med organ som visar läckande tarmsymtom

Läckande tarmsyndrom kan orsaka obehagliga symptom som förstoppning, diarré och gas. Om du tror att du kanske lider av det kan du försöka ändra din kost för att lindra symptomen. Alla reagerar inte på samma sätt på olika livsmedel. Som nämnts ovan kan du försöka föra en matdagbok för att identifiera livsmedel som orsakar läckande tarmar. Du bör också konsultera en läkare om ditt hälsotillstånd inte förbättras trots ovannämnda förändring av kosten och en möjlig läckagemottagning är nödvändig.