Bygg ditt eget bietryck av olika material – bi -vänliga trädgårdsdekorationer att göra själv

Fler och fler trädgårdsägare försöker skapa en bi-vänlig balkong eller trädgård genom att plantera blommor som lockar och ger dem tillräckligt med mat. Detta är naturligtvis mycket hjälpsamt för att bekämpa biodöd. Men det är inte det enda du kan göra. Du kan också bygga ett bietråg själv och du behöver inte vara en hantverkare för att göra detta. Med riktigt enkla föremål och resurser får du dem på nolltid. Projektet är också mycket intressant för barnen. När du arbetar, gör hantverk och bygger tillsammans kan du förklara för dem vikten av bin och andra pollinerande insekter och träna tolerans mot naturen.

Bygg ditt eget bietråg – bin dricker vatten?

Bygg bietrågar själv - idéer att göra själv

Svaret är faktiskt uppenbart, annars skulle vi knappast rekommendera en dricker för bin till dig. Frågan borde snarare vara om insekterna bara dricker vatten eller föredrar eller behöver andra ingredienser som socker. Vissa människor bestämmer sig för att använda socker eller honungsvatten efter att de själva har byggt ett bietråg eftersom insekterna gillar det särskilt bra. Det som är välmenat är allt annat än fördelaktigt: honung kan till exempel innehålla bakterier eller sporer som bina infekterar och sedan överföra till andra.

Bygg ditt eget bietråg - idéer för en bi -vänlig trädgård eller balkong

När det gäller socker finns denna risk inte, men det finns en annan: andra bi -kolonier försöker sedan “råna” den drabbade bikolonin. Även här kan en person bli smittad av den andra, potentiellt sjuka. Eftersom du vill motverka binas död med drickaren är det ingen bra idé. Så välj enkelt vatten när du bygger ditt eget bietråg! Bäst från en sjö, bäck eller damm eller från regnfatet. Om detta inte är tillgängligt för dig, ta kranvatten, men låt det stå i några dagar först. Det är också viktigt att vattnet i dricksvattnet inte är för kallt. Poolvatten är förresten också lämpligt.

Och vad behöver bina vattnet till??

Bygg bietråg själv - vad är ett insekttråg och vad är det till för

För det första så dricker bina naturligt vatten själva. De behöver det för matsmältningen. Även om det finns tillräckligt med dagg att hitta på våren, som de använder för detta ändamål, är fukt svårare att hitta på sommaren. Bin kan rädda sig själva för den långa sökningen genom att bygga ett eget bietråg. Detta förhindrar också att bina drunknar i den djupa dammen eller poolvattnet, eftersom du bygger en insektsdrycker på ett sådant sätt att vattnet är extremt grunt. Bin använder också vattnet för att vattna sitt yngel.

Vad är ett bietråg egentligen??

Expanderad lera, träskiva och minidammar gör bin på våren och sommaren

Och hur ser ett bi -tråg ut? Du kan bygga ett bietråg själv genom att använda en mängd olika behållare. Det är bara viktigt att dessa är så platta som möjligt eller fyllda med föremål för landning. Dessa föremål (stenar, marmor, pinnar, etc.) skyddar också bina från att drunkna. Du kan försköna dryckerna på olika sätt, till exempel genom att använda växter. Resultatet är i princip en attraktiv minidamm som inte bara är användbar utan också dekorativ. Vi förklarar nedan vilka växter som är lämpliga för bivattning.

Bygg ditt eget bietrink

Bygg ditt eget bietryck med glasstenar och grus

Som redan nämnts utgör en platt behållare grunden. Detta kan vara en skål, en bricka eller tallriken med en lergryta. Om du vill kan du till och med göra en behållare själv av snabbtorkande betong och sedan måla den som du vill. Vi visar dig några idéer för kopiering nedan:

Du kan enkelt bygga ett bietråg själv från en enkel lergryta. Du kan måla vad du vill på grytan och tallriken i förväg, gärna med sprayfärg. När färgen har torkat, placera grytan upp och ner på önskad plats. Fyll tallriken med en av idéerna nedan och lägg den på grytan. Om du vill ha en mer stabil konstruktion kan du också fästa plattan permanent i grytan med varmt lim. Det är också ett populärt alternativ för fågelbad.

Bygg vattentråg för bin med marmor och glasstenar

Bygg dina egna bietryck med marmor i en tallrik med en lergryta

Marmor eller glasstenar, som också används för akvarier, ser särskilt vackra ut i bietråget. Helt enkelt fördela detta i skålen och fyll det sedan med lite vatten. Det behöver verkligen inte vara mycket vatten om du bygger ditt eget bietråg. Det är viktigt att du ser till att marmor och stenar sticker ut tillräckligt ur vattnet så att bina kan landa och dröja kvar.

Bygg ditt eget bietryck med riktiga stenar

Förse bin med vatten mot binas död med lerplattor och högar med grus

Småsten eller mindre flodstenar är idealiska. De har också en grov yta, vilket gör det lättare för insekterna att hålla fast. Om det naturliga utseendet är lite för tråkigt för dig kan du också måla stenarna. Det skulle vara en bra idé, till exempel om du och barnen själva bygger ett bietråg. Med dem kan du sedan först förbereda stenarna och sedan använda dem för att designa dryckerna.

Vi gillar också den här idén, där små högar byggdes av stenar som bina sedan kan landa på. Om du använder en stor lerplatta finns det till och med plats för en krukväxt eller blomma.

pinne

Idé med stenar och pinnar i en metallskål för trädgården

Pinnar är mycket fördelaktiga och kan kombineras med stenar. De kan simma fritt i vattnet, placeras över stenar eller sticka ut över skålens kanter. I princip kan du leka med deras sammansättning som du vill tills du är nöjd med utseendet på dina drycker. Barn kan också göra en insektdrinkare själva.

Använd vinkorkar

Bygg ditt eget bietrink med en kork i vattnet

Korkar beter sig på samma sätt som pinnar eller små bitar av drivved. De simmar på vattenytan och är stora möjligheter att landa, hålla på och dricka. Men bara för att detta material flyter i vattnet betyder det inte att du kan eller bör fylla behållaren helt. Även här behöver vattnet inte vara så djupt så att bina inte drunknar.

Bygg ditt eget bietryck med expanderad lera

Bygg ditt eget bietryck med expanderad lera, stenar, mossa, kottar

Den expanderade leran beter sig som pinnar och korkar. Den simmar på vattenytan, vilket skapar ett lämpligt landningsområde. Den expanderade leran är också vacker att titta på, särskilt när du kombinerar den med andra naturmaterial. Självklart kan skålen också bara fyllas med expanderad lera om du gillar det bättre.

En liten strand med bin

Cool strand för bin att dricka med sand och stenar

Använd sand för att skapa en landningsplats för bina. Detta kan fylla hela skålen, varigenom den ska vara högre på ena sidan och djupare på den andra, så att skålen kan fyllas med lite vatten. Precis som på en strand! En annan möjlighet skulle vara att kombinera sand och fint grus och separera dem med stenar.

Om du bygger bietråget själv kan du bli riktigt kreativ. Vi rekommenderar dock att du använder så naturliga material som möjligt.

Gör din egen bivattning med musslor

Musslor och havssniglar i ett blått skal som landningsområden för bin

Du vet säkert redan att snäckskal från din semester kan användas för många hantverksprojekt. Och även om du inte har några marmor tillgängliga för bivattningen, visar sig dessa naturmaterial vara en underbar variant. Om du vill bygga bietråget själv med musslor kan du använda det som alla andra material: Bred det i skålen och fyll det med vatten. Eller vad sägs om du först sprider sand, häll lite musslor på den och häll sedan vattnet? Semesterstämning garanteras!

Bygg din egen bi -drinkare av flaskhattar och popsicle -pinnar som ett projekt för barn

Gör ett insekttåg själv med barn med ispinnar och flasklock

Tycker du inte att denna bi -bar också är helt sympatisk? Vi tror att dina barn kommer att ha mycket roligt av att göra en så intressant konstruktion av popsicle -pinnar och flasklock. Allt du behöver är massor av popsicle -pinnar och lock som du kan limma ihop med varmt lim. Limma eller spik sedan helt enkelt den färdiga bi -stången på en bräda som du kan fästa mitt i rabatten. Du kan fylla locken nästan till brädden med vatten så att insekterna kan dricka vatten utan att behöva luta dig för mycket framåt.

Bee vattning instruktioner för ett arrangemang med blommor

Kreativ idé för terrassen - plantera badkar och förse dem med små drack

Ta en stor blomkruka eller hink, placera en lämplig behållare i mitten för dricksvattnet och fyll området mellan de två behållarna med krukväxt. Du kan plantera blommor där, helst såklart de som lockar bin. Alternativt kan du fylla den stora krukan helt med jord, lämna tillräckligt med ledigt utrymme i mitten när du planterar och sedan helt enkelt sätta upp den lilla. Du kan sedan bygga det önskade bietråget själv i den lilla behållaren. På så sätt kan en hel växtpyramid byggas.

Placera det färdiga bietråget där?

Bygg ditt eget bietryck med naturmaterial - mossa, stenar, pinnar

Att bygga ett bågal själv är en sak – men vart ska det ta vägen efteråt? Nära en rabatt där insekterna samlar sin mat skulle vara perfekt. Så våra bevingade vänner har sitt vatten i närheten. Du bör dock föredra en plats som är solig, men inte i den brinnande solen. En plats med morgon- eller kvällssol, halvskugga under ett träd eller delvis skyddad från solen av högt gräs eller buskar är därför väl lämpad. Dessutom bör insekttråget skyddas från vinden.

Om du själv bygger ett bin genom våren och ställer upp det tidigt, kommer bina (och andra insekter som fjärilar) snabbt att vänja sig vid det och använda det regelbundet. Du bör därför inte ändra platsen senare och se till att färskt vatten alltid är tillgängligt.

Vilka växter för bivattning?

Använd djupa tallrikar och flodstenar för insektsvattning

Vilka blommor och växter du kan köpa till bietråget beror naturligtvis på olika saker – å ena sidan om växterna ska stå utanför tråget eller inne, det vill säga i vattnet. Dessutom finns det den senare platsen, eftersom vissa blommor tål solen, andra mindre. Innan du bygger bietråget själv, tänk på var du vill att det ska vara senare. Följaktligen kan du välja valfritt antal blommor för plantering på kanten, som annars är lämpliga för plantering i krukor. Det bästa vore naturligtvis bi-vänliga sorter som också kommer att locka insekterna och förse dem med nektar.

Hantverk med naturmaterial för trädgården - fyll tallrikar med mossa och vatten

Om du bygger en slags minidamm i ett grunt badkar som ett bågrottning själv är vattenväxter också lämpliga för plantering. Bland annat är följande lämpliga:

  • Mini papyrus
  • Europeiska havsburk
  • härdig indisk blommorör
  • Andmat
  • Feta blad

För detta ändamål är det bäst att söka råd från trädgårdscentret.

Upprätthålla

Bygg ditt eget bietryck av natursten och sand och med målade stenar som dekoration

Så du vill bygga ett insekttrog, men kom ihåg att det också kräver ett visst underhåll. Annars, särskilt under den varma sommaren, kan många bakterier bildas och göra insekterna sjuka. Av denna anledning måste dricksvattnet och dess innehåll rengöras regelbundet. Det betyder att du inte bara måste byta vatten oftare, utan du måste också rengöra eller byta ut de element som används. Varmt vatten och en pensel bör räcka för detta ändamål. Denaturerad alkohol är också lämplig för envisa fläckar. Men du måste skölja bort det bra efteråt.

Många oroar sig för att bivattaren kan locka mygg. Och dessa skadedjur gillar verkligen vattnet. Det tjänar ju dem bland annat att lägga sina ägg. Att byta vatten regelbundet tar också bort alla ägg och larver och hindrar dem från att föröka sig. Annars kan du också hålla myggor utanför trädgården eller vattenhålet med rätt växter. Så efter att du har byggt och ställt upp bietråget själv, fördela lämpliga blommor runt det. Du kan ta reda på vad dessa är i den här artikeln.

Har du nu lust att göra andra insekter glada och ge skydd? Vad sägs om att göra ett insekthotell själv?