Bygg själv en bordsbrasa: 3 enkla DIY -instruktioner för en eldskål, bords spis och oljelampa

En bordsbrasa ger ljus och värme på svala sommarkvällar. Det finns olika modeller att välja mellan på marknaden, men skickliga gör-det-själv-användare kan bygga en bordsbrasa själva. Tillverkad av metall, glas eller betong: vi förklarar hur du kan göra en oljelampa, en bänkskåp eller en eldskål själv.

Bygg själv bordsbrand: eldskål av betong

Bygg din egen bordsbrasa av betonginstruktioner

En betongeldskål är minimalistisk och skär en fin figur på ett modernt såväl som på ett rustikt eller järnmosaikbord. Så att eldskålen lockar allas uppmärksamhet kan du fylla den med antracitgrå lavasten. Lavastenarna är kända för varje grillmästare för sin värmeledningsförmåga. För att vara på den säkra sidan, bör du kontrollera om trädgårdsbordet kan bära den totala vikten av en betongeldskål och lavastenarna. En medelstor skål ensam kan väga cirka 20 kilo, fylld med sand och glaspärlor väger den mer än 25 kilo.

Häll på betongbordet och tänd med bioetanol

För DIY -projektet behöver du följande material:

 • betong-
 • speciella värmebeständiga glaspärlor som är lämpliga för att fylla eldskålar
 • Sand eller grus
 • Metallgaller
 • en skål av plast eller keramik av rätt storlek
 • en plastbehållare
 • Plastfolie
 • en trälist (för att blanda betongen)
 • en pincett
 • en burk med bränslepasta (lämplig för utomhusbruk)

Gör själv bordsbränder av betong med glas och etanol

Instruktioner:

1. Blanda först betongen enligt tillverkarens instruktioner.

2. Vänd skålen och lägg den nedifrån och upp på arbetsytan. Häll gradvis betong på skålen tills den är helt täckt.

3. Täck skålen och betongen med plastfolie och låt betongen torka.

4. Så snart betongen är helt torr, ta försiktigt bort den från skålen. Du kan lätt knacka på golvet.

Gör din egen eldskål av betong och tänd den med etanol

5. Vänd den färdiga betongskålen och lägg den på trädgårdsbordet. Borra ett hål i mitten av marken med en betongborr (så att regnvatten kan rinna av).

6. Lägg sedan burken med bränslepasta i mitten av botten av skålen, skär metallgallret och lägg den på burköppningen.

7. Fyll först skålen med grus och sedan med de dekorativa glaspärlorna.

Bygg själv en bordsbrasa: eldskål gjord av gammal keramisk skål

Gör en bordsbränning själv av etanolgel och en lergryta Instruktioner

Trött på att röra betong? Du kan spara ansträngning och tid genom att istället använda en keramik- eller lerplanter och göra om till en eldskål. Den kanske största fördelen med denna idé är att du snabbt kan sätta ihop eldskålen och sedan ta isär den igen om det behövs.

Bygg en bordseld själv från en lergryta Instruktioner

Du kan återigen använda en burk bränslepasta som bränsle. Tänd försiktigt gelén med en tändare. Om planteringsskålen inte har några dräneringshål kan du fortsätta som med betongskålen och borra ett hål med en lämplig borr.

Låt aldrig en eldskål brinna utan uppsikt. Förvara dem utom räckhåll för barn och husdjur efter användning. Släck elden efter varje användning (lägg bara locket på burken). Kontrollera alltid att branden verkligen har släckts.

Gör en oljelampa av en gammal whiskyflaska

Gör din egen oljelampa av en gammal flaska

För nästa idé behöver du följande material:

 • Lampolja, transparent
 • Wick för oljelampor
 • Gängat rör med mutter
 • tratt
 • ett whiskyglas

Gör din egen oljelampa av gamla flaskor Instruktioner för bordsbränder

Instruktioner: 

1. Borra ett hål i flasklocket eller skär ut det med en vass kniv. Se till att hålet är större än det gängade rörets diameter.

2. Skruva fast det gängade röret på flasklocket och fäst med muttern.

3. Skär veken i storlek och för den genom det gängade röret. Veken ska inte vidröra bottnen på flaskan.

4. Häll bränslet i flaskan (använd tratten).

5. Skruva fast locket. Vänta en halvtimme tills veken suger upp lampoljan.

Bygg själv bordsbränna: konvertera gammal keramikvas

Bygg själv en bordsbrasa Instruktioner för en bänkskåp från en gammal växtkruka

Om du har ett litet trädgårdsbord med lite plats för en bordsbrasa, kan du välja följande platsbesparande DIY-idé. Vi förklarar hur du kan konvertera en gammal vas. Den ska vara gjord av sten, lera eller keramik. Glas- och plastvaser är olämpliga eftersom materialen kan smälta / gå sönder.

Gör bordet eld själv instruktioner från en gammal växt kruka

Placera bränslet (det är bäst att använda bränslepasta som bränsle) i mitten av vasen. Fyll sedan vasen med grovt grus, flod eller lavasten. För att vara på den säkra sidan kan du täcka burken med bränslepastan med ett rostfritt galler.

En sådan bordseld är också idealisk för grillning, till exempel marshmallows. Marshmallows (kallad “Mäusespeck” i Tyskland) är en populär söt i USA. De är gjorda av socker och äggvitor och är särskilt goda när de grillas över öppen eld. Ta bara en lång kebabspett, stick en marshmallow ovanpå och håll den cirka 30 cm ovanför bordsbranden tills den blir gyllenbrun.

Gör bordsbränder av glas och metall själv

Bygg en bordsbrand från bioetanol själv Instruktioner

Du kan också göra en bordsugn själv av metall och glas. För detta ändamål kan du antingen konvertera en gammal vas av metall och glas, eller få bordet att elda själv av brandsäkert glas och en gammal växtkruka.

Bygg en bänk spis av metall och glas själv Instruktioner

Brandsäkert glas för skorstenar och spisar finns i järnaffärer. Mät längden och bredden på metallkrukan och skär glaset i enlighet därmed. Köp silikonlim för akvarier, eftersom detta är helt transparent, till skillnad från andra silikonlim.

Gör en bords spis själv av glas och gamla metallhinkar

Hemma rengör du först glasrutorna med alkohol. Täck sedan arbetsytan med folie. Applicera sedan försiktigt limet i kantområdet och limma de fyra glassidorna. Pressa ihop sidorna kort och stöd dem med böcker, vaser eller tekannor. Limet härdar helt på en dag. Sedan kan du använda en hantverkskniv för att skära av limresterna på sidorna. Sedan kan du sätta ihop bordsbranden. Använd silikonlimet för att fästa glasdetaljen på planteringen. Medan limmet torkar kan du klippa ett metallnät. Lägg sedan bränslet i hinken och lägg gallret på hinkens kant. Se till att gallret är stabilt. När limmet hårdnar kan du fylla bordsugnen med dekorativa stenar.

Bygg själv en eldskål av betong och bitar av glas och etanol

En bordsbrasa ger värme på kalla höstdagar och svala sommarkvällar och skapar en romantisk atmosfär. I slutet av trädgårdsäsongen kan du tömma eldskålen eller bordsugnen, rengöra den och förvara den på en torr plats. Särskilt betongskålar får aldrig stå ute på vintern. Eftersom temperaturfluktuationerna kan leda till sprickor. Men en metallbordsbrand kan också rosta och sedan bli ful.