Du kan måla vackra julbollar med barn genom att följa dessa idéer och tips

Det finns flera anledningar till att du själv ska måla julbollar. Skulle du till exempel vilja lägga till några nya prydnadsföremål i din julgran i år eller kanske kommer dina barn till och med att få ett eget träd i sitt rum för första gången? Eller kanske vill du bara spendera tiden för dig själv och dina barn och letar efter roliga saker att göra för att få dig i julstämning. Om du målar julbollar tillsammans med barn kan du också ge bort dem.

Måla julbollar med barn - enkla idéer och instruktioner

Så som du kan se är DIY -bollar en praktisk sak. Vi skulle vilja ge dig en annan bra idé innan vi kommer till våra idéer och instruktioner: Om de målade julgranskulorna är avsedda som en gåva kan du också gömma andra saker i dem: När du har målat julbollarna med barn, de kan också fyllas med konfetti, Fyll i glitter eller små stenar som ger dem ytterligare charm. Eller vad sägs om en bakning eller kakaoblandning? Du har valet!

Dricks: Du kan märka julbollarna och göra en julboll med ditt eget namn och även lägga till datumet. Om du sedan målar julgranskulor med barn varje år får du gradvis en unik samling och minne.

Måla julbollar med barn – välj enkla mönster

Om du färgar julgranskulor med barn, välj enkla mönster som prickar

Om du målar julgranskulor med barn är det en bra idé att välja enkla mönster och motiv så att de små inte tappar intresset för att måla och framför allt så att de i slutändan inte blir besvikna på ditt arbete, utan snarare hänger upp de självgjorda juldekorationerna med stolthet. Därför är enkla mönster ett viktigt krav. Prickar, vågiga och sicksacklinjer, snöflingor eller enkla snögubbar gjorda av stora cirklar – det behöver inte vara mer. Det finns många praktiska tekniker som gör det enklare att implementera.

Inspiration för hemlagade julbollar med tassar som motiv

Bomullstussar kan användas för poäng eller så kan du använda färgen och en tandborste för att skapa stänk på bollen. På så sätt målas julgranskulorna på kort tid och kan dekorera trädet så snart färgen har torkat. Vad sägs om till exempel följande färgglada, hemlagade julgransbollar?

Enkel målning av julbollar med barn – färgglada penseldrag

Måla färgglada julbollar med barn - idéer med enkla penseldrag

 • Julbollar att måla (i exemplet av transparent plast)
 • Akrylfärg i valfri färg
 • Papperstallrik
 • Penslar (helst i olika storlekar)
 • Kopp vatten för att rengöra borsten

Ta bort metallkottarna och lägg dem åt sidan. Lägg sedan alla färger på pappersplattan. Plocka nu upp din första färg med en bredare pensel och borsta den över kulans yta på olika ställen. Lägg sedan ner bollen och låt färgen torka. Upprepa sedan det hela med nästa och alla andra färger tills hela julgranskulan är täckt. Du kan också växla breda och smalare borstar.

Barn målar julbollar med hjälp av en pensel och akrylfärg

Naturligtvis behöver du inte göra bollen brokig. Istället räcker det med två eller tre färger om du målar julbollarna med barn. På samma sätt behöver inte hela bollen täckas med färg. Speciellt genomskinliga modeller ser vackra ut om färg bara används här och där.

Färgglatt randmönster och andra idéer

Barn målar julbollar med ljusa och glada färger

En enkel idé om hur man målar julbollar med barn på ett vackert sätt är också följande med ett randigt mönster:

 • Kula
 • Akrylfärg
 • Mod Podge
 • pensel
 • Papperstallrik
 • Kopp vatten för att rengöra borsten

Måla julbollar med barn - designa randiga mönster och försegla med Mod Podge

Ta bort metallkåporna och lägg några klickar med de valda färgerna på pappersplattan. Plocka nu upp den första färgen och måla en rand på bollen uppifrån och ner. Skölj sedan borsten i vattnet och upprepa processen med de återstående färgerna. Varje färgremsa kan behöva upprepas igen för att täcka.

Akrylfärger är lämpliga för julgranskulor av glas eller plast

Låt sedan färgerna torka. Applicera slutligen ett lager Mod Podge för att försegla ditt färgglada mönster. Limet är initialt fortfarande vitaktigt, vilket inte borde skrämma dig. Medan den torkar blir den transparent och låter alla ljusa färger komma till sin rätt. Som du såg på bilden ovan kan andra mönster också ritas med barnen. Låt din fantasi springa iväg.

Designa dina egna julbollar med hand och fingeravtryck

Handavtryck på trädbollarna som grund för snögubbar

Hand och fingeravtryck ser vackra ut på julkulorna. Men du kan också bearbeta dem vidare och använda dem som grund för julmotiv. Till exempel kan en snögubbe tillverkas av ett fingeravtryck. Du kan förvandla det klassiska fingeravtrycket till en ren, jultomten eller andra karaktärer.

Måla renar och använd dem för att skapa bollar till jul

Att måla renar med acylfärger och tuschpennor - en DIY -idé att ge bort

Och medan vi har fingeravtryck vill vi också visa dig denna söta ren som bara behöver ett enda fingeravtryck. För att göra detta, använd följande saker:

 • Julbollar att måla (av glas eller plast efter önskemål)
 • Brun färg
 • röd färg
 • svart markör
 • pensel

Bilder är särskilt effektiva på matta julgranskulor

Om du vill använda dessa söta motiv som inspiration och måla julbollar med barn, ta först bort metallhattarna med öglan. Måla sedan tummen (din egen eller ditt barns) med den bruna färgen och gör intryck på bollen. Låt sedan färgen torka. Rita sedan ögonen och hornen med Edding. Det bästa sättet att få den röda näsan är att doppa spetsen på penseln i den röda färgen och dutta en röd prick på fingeravtrycket.

Fingeravtryck för söta renar och Rudolph som julmotiv på julgransbollar